Al nouălea mormânt

volumul II din
seria

Fabian Risk

de
Stefan Ahnhem

 

Editura Litera
Colecția Buzz Books
Anul publicării în limba română: 2019
Titlul original: Den nionde graven (2015)
Traducere din limba engleză: Dana-Ligia Ilin
Număr de pagini: 640

 

Al doilea volum din seria de thrillere Fabian Risk – a scriitorului suedez Stefan Ahnhem – este de fapt un prequel care-l are drept protagonist pe același inspector de poliție, în vremea când activa în Biroul Național de Investigații Criminalistice din Stockholm.

Ancheta descrisă în Al nouălea mormânt este, evident, independentă de cea din Victimă fără chip (precedând-o), romanele se pot citi separat, dar există o anumită satisfacție a descoperirii legăturilor între viața viitoare și cea din prezent a detectivului Fabian Risk, fanii lui putând afla din noul episod revelator, de ce s-a hotărât să se retragă în localitatea sa natală și cum au apărut turbulențele familiale pe care încerca să le aplaneze prin această mutare.

Al noualea mormant - Ahnhem

Echipa inspectorului criminalist intră în alertă când se constată dispariția suspectă a ministrului suedez al justiției.
Cazul se prefigurează complicat și insolit, Fabian Risk realizând rapid că politicianul avea ceva de ascuns, începând cu un al doilea telefon mobil secret, de existența căruia nu știa nimeni.

În același timp, în Danemarca, este găsit trupul masacrat al soției unui cunoscut jurnalist de televiziune.
Această investigație este preluată de polițista daneză Dunja Hougaard. O coprotagonistă perspicace și intuitivă, dar cu o viață privată dezastruoasă, caracteristici personale ce o conturează ca veritabil alter ego feminin al lui Risk.

Cazul investigatorului suedez și al omoloagei sale daneze au o particularitate înfiorătoare comună, scoasă la iveală de cele două anchete desfășurate în paralel.
Atât corpului ministrului justiției, care este și el găsit, cât și cadavrului soției vedetei TV, le-au fost extrase organe interne.

Deși comise în state diferite, cele două crime par înfăptuite după un plan complex, clar definit, cu execuții pregătite în cele mai mici amănunte.

Fabian Risk și Dunja Hougaard își unesc eforturile pentru a identifica ucigașul, încercând, în același timp, să calmeze rivalitățile dintre colaboratorii lor suedezi și danezi, atât cele externe, internaționale, cât și cele interne, din cadrul propriilor echipe.

Ca și cum investigațiile nu erau deja destul de presante, cu toți ochii superiorilor și ai presei ațintiți asupra lor, urgența rezolvării cazurilor crește și mai mult când apar noi victime executate după același modus operandi: alte cadavre mutilate, cu părți ale corpului lipsă.

Care sunt motivațiile misteriosului asasin ce parcă desfășoară un ritual macabru?

Stefan Ahnhem; Den Nionde Graven; 2014; Reklam;

Stefan Ahnhem se depășește pe sine însuși, cel din primul volum, în acest volum doi al seriei de anchete conduse de Fabian Risk.
Prezentarea în paralel a acțiunilor din Suedia și Danemarca, a perspectivelor polițiștilor și victimelor, a cercetărilor oficiale și a problemelor personale, ține alertă atenția și empatia cititorilor pe parcursul întregului roman.

Al nouălea mormânt este o escaladare continuă, progresivă, a terorii, un thriller clocotitor cu crime feroce, investigații febrile și tensiune dramatică atingând cele mai înalte cote.

Titlurile din seria Fabian Risk traduse în limba română sunt:

Victimă fără chip
Al nouălea mormânt
Minus optsprezece grade

 

images (3)

 

Cărțile au apărut la
Editura Litera 

litera