Sunt cu ochii pe tine

de
Teresa Driscoll

 

Editura Herg Benet
Colecția Passport
Anul publicării în limba română: 2019
Titlu original: I Am Watching You (2017)
Traducere: Ioana Duda
Numărul de pagini: 304

 

Sunt cu ochii pe tine este un thriller fără preludiu: plonjezi direct în mijlocul acțiunii de cum deschizi cartea, atmosfera de pericol te învăluie imediat și personajele se conturează rapid, cu toate angoasele și fobiile lor.

Autoarea romanului, Teresa Driscoll, jurnalistă ce pentru cinci ani a fost prezentatoare de știri la BBC,  își transferă în scriitura literară stilul televizionistic de a păstra alert interesul publicului.
Imaginile se derulează sacadat, culisant, din mai multe perspective, fiecare capitol are câte un mic cliffhanger și subtitlu ce se referă la calitatea în care personajul abordat își desfășoară depoziția despre cazul investigat:
martora, prietena, tatăl, detectivul privat

sunt cu ochii pe tine - coperta

Ella Longfield este o florăreasa expertă, dintre acelea care participă la conferințele florarilor, și mamă responsabilă.
Atunci când remarcă în trenul cu care călătorea, doi flăcăi dubioși, având doar saci negri de aruncat gunoiul ca bagaj, întrând în vorbă cu două adolescente provinciale drăguțe, aflate la prima lor expediție turistică spre Londra, simte nevoia să intervină.
Mai ales după ce află, trăgând cu urechea la conversațiile lor, și că indivizii respectivi sunt proaspăt ieșiți dn închisoare.

Instinctul matern, simțul datoriei cetățenești, spiritul mic-burghez – toate o îndeamnă să le avertizeze pe fete să fie mai precaute sau să le sune părinții din mica localitate de unde a auzit că sunt.
În viziunea existențială a Ellei, mamă a unui băiat de aceeași vârstă, adolescentele cuminți nu trebuie să se asocieze atât de imprudent cu foști pușcăriași, fie ei și doi tineri atrăgători care pretind – cu aparentă sinceritate – că și-au achitat de-acum toate datoriile față de societate.

Încercând să se apropie însă de Sarah, una dintre fete, pentru a-și plasa avertismentele, Ella se trezește în fața toaletei unde ea și masculul preferat făceau deja sex, în timp ce acesta își murmura recunoștința pentru finalul lungii perioade de abstinență forțată.

Șocată și indignată, femeia de peste patruzeci de ani se simte brusc o intrusă într-o poveste cu personaje pe care le judecase greșit.
Renunțând la intenția de a proteja niște ușuratice pe care le crezuse fete bune, se îndepărtează de toată tărășenia, rușinată că era cât pe ce să se implice, asemeni unei babornițe moraliste, în ceva ce nu o privea.

sunt cu ochii pe tine 2

Starea aceasta de inadecvare ține doar până în ziua următoare, când, deschizând televizorul în camera de hotel, vede cutremurată pe ecran fotografia celei de-a doua fete, Anna Ballard, blonda cu ochii verzi și surâs solar, ce a fost dată dispărută și este căutată de poliție.

Ella nu mai ezită, de data asta, și se prezintă autorităților ca martor, traumatizată de gândul că nu și-a urmat primul instinct din tren și că reținerea sa în a acționa a dus la un posibil tragic deznodământ.

Mărturia ei însă o atrage într-un vârtej de probleme care-i vor da întreaga viață peste cap.
Sarah, fata care s-a întors acasă, o acuză că minte, ea având o altă variantă a desfășurării dramei. Presa îi află identitatea, ce trebuia protejată de poliție, și-i include numele în argumentările pro sau contra diferitelor teorii despre dispariție. Mama Annei se întoarce și ea împotriva Ellei, neputându-i ierta vina de a nu fi intervenit. Încep să apară scrisori tot mai sinistre de amenințare, iar la un moment dat chiar i se pare că cineva o urmărește…

Capitolele scrise din perspectiva Ellei curg la persoana întâi, iar cele ale altor protagoniști, la a treia, atrăgându-se astfel empatia în primul rând înspre martora care a intrat nevinovată în bucluc.

Numărul suspecților crește cu cât cunoaștem mai bine fiecare personaj.
Familiile fetelor au secrete dureroase, Sarah rămâne la fel de lipsită de credibilitate și instabilă, amenințările anonime la adresa Ellei se intensifică și e nevoită să angajeze un detectiv privat care să le investigheze, din grija de a nu a-i afecta și mai mult pe părinții Annei, care au suferit destul, în caz că unul dintre ei este cel care le face și ea le-ar reclama direct la poliție.

Scriitoarea și-a propus să surprindă urmările psihologice ale unui act criminal nu doar pentru cei direct implicați, ci și pentru aceia care iau cunoștință despre el întâmplător.
Drama nu se extinde exclusiv în familia victmei, se propagă în întreaga comunitate idilică unde locuia aceasta, ba până și în familia martorei.

sunt cu ochii pe tine tren

În postfață, Teresa Driscoll ne informează că ideea cărții a pornit de la un eveniment real, de la doi tineri care chiar au urcat într-un tren cu care mergea ea, având doar pungi negre de gunoi pe post de bagaje.
Însuși faptul că asta a atras suficient de crâncen atenția unei jurnaliste, încât să o bage în criză de paranoia până la sfârșitul drumului și să o determine să dezvolte apoi o întreagă poveste macabră pe marginea întâmplării, spune multe despre societatea în care trăim și psihologia feminină.

Sunt cu ochii pe tine este un roman recomandabil tuturor amatorilor de mister, anchete criminalistice și suspans, ce confirmă din nou calitatea deosebită a selecției titlurilor apărute în colecția Passport a editurii Herg Benet.

 

images (3)

 

Puteți comanda volumul pe
site-ul editurii 
Herg Benet.

editura_herg_benet