Cărțile
lui

Brandon Sanderson

 

Brandon Sanderson este cel mai prolific dintre marii scriitori de fantasy pentru adulți.
E greu să nu faci abuz de superlative când vorbești despre un asemenea autor. Lumile lui sunt construite minunat în fiecare amănunt, pline de imaginație, magie, dar și de o logică perfectă care le face credibile și ușor de înțeles, odată ce le-au fost schițate coordonatele.
Par atât de realiste și de raționale, încât, dacă ar apărea o întrerupere bruscă a furnizării de elemente definitorii, simți că ai putea să le completezi tu, cititorul, prin progresie deductivă.

Dar Sanderson nu te lasă niciodată în lipsă de material informativ, încadraturile lui panoramice, personajele fascinante prin prisma cărora descoperi cum e clădit social și religios universul în care ele acționează, toate elementele componente ale worldbuilding-ului operelor sale creează fundalul perfect în care să își desfășoare scenografiile complexe, bătăliile epice, intrigile ramificate și loviturile de teatru năucitoare.
Un scriitor-dirijor ce își alcătuiește după gustul său corul și aria interpretativă, astfel încât, la final, totul să sune magistral, unificator și complementar.

Brandon_Sanderson

Brandon Sanderson s-a născut în 19 decembrie 1975, în Lincoln, Nebraska, S.U.A.
Dacă inițial s-a înscris la universitate determinat să studieze biochimia, după o perioadă a abandonat-o, alegând să devină misionar creștin în Asia, iar când s-a întors a început să studieze literatura.

A obţinut masteratul în Creative Writing la Universitatea Brigham Young, unde a făcut parte din redacţia Leading Edge, revista semiprofesionistă de ficţiune speculativă a universităţii.
A debutat în 2005 cu romanul Elantris.
Sanderson a fost ales pentru a scrie volumul final din seria Roata timpului, după moartea lui Robert Jordan.

Este laureat al premiilor David Gemmel Legend (2011 și 2015) pentru roman fantasy și Hugo (2013) pentru nuvela Sufletul împăratului (apărută în limba română în anul 2015). Aliaţi în slujba dreptăţii a primit, în 2013, Premiul Imaginales.

Scriitorul este membru al cultului mormon şi a fost misionar în Coreea. Cunoştinţele privitoare la cultura şi istoria asiatică pe care le-a căpătat aici (împreună cu cele dobândite după vizitarea Taiwanului) l-au inspirat să creeze universul din nuvela Sufletul împăratului.

Alături de Dan Wells, Mary Robinette Kowal şi desenatorul Howard Tayler, Sanderson este unul dintre redactorii publicaţiei online Writing Excuses.

Recomand călduros toate romanele sale. Iată o listă a titlurilor traduse până acum (decembrie, 2019) în limba română. Pentru fiecare am adăugat sinopsisul oficial, cu mici intervenții personalizate. Puteți găsi pe blog și recenziile celor mai multe dintre ele.

Elantris

Elantrisul, orașul solar al oamenilor-zei, își pierde măreția atunci când, pe neașteptate, este lovit de blestemul unei boli cumplite, iar semizeii se transformă în cadavre vii.
Însuși prințul moștenitor al Arelonului, Raoden, cade pradă blestemului și este închis în orașul decăzut.

Între timp, Sarene, prințesa care urma să-i devină soție, sosește în Arelon, unde i se spune că alesul său este mort.
Niciunul dintre ei nu este însă dispus să-și accepte soarta, așa că vor zbate separat, dar cu aceeași îndârjire,  pentru aflarea adevărului și a naturii molimei, sprijiniți de ființe misterioase.
Soarta Elantrisului ar putea depinde de descoperirile lor.

elantris4

Sufletul împăratului

În urma unui atentat, împăratul Ashravan a rămas doar un trup fără suflet, starea sa fiind ascunsă lumii sub pretextul durerii provocate de moartea soţiei.
Dacă nu-şi va reveni după cele o sută de zile de doliu, imperiul va fi cuprins de haos.
Prizoniera Shai primeşte sarcina aproape imposibilă de a crea prin Falsificare un nou suflet pentru împărat.
Scopul personal al acesteia este însă acela de a-şi recăpăta libertatea.

sufletul-imparatului

Steelheart

În urma unui eveniment neobişnuit – apariţia unei entităţi misterioase care arde în permanenţă pe cer –, unii oameni au căpătat puteri supranaturale. Denumiţi Epici, aceştia au preluat stăpânirea lumii, războindu-se între ei pentru dominaţie şi omorând cetățeni nevinovaţi, fără să clipească.
Nimeni nu li se împotriveşte, nimeni nu luptă împotriva lor… mai puţin Răzbunătorii. Această grupare de rezistenţă şi-a petrecut ultimii ani studiindu-i pe Epici, urmărindu-i şi eliminând o parte dintre ei.
David vrea să intre în rândul lor. Îl vrea distrus pe Steelheart, cel mai puternic Epic şi cel care i-a omorât tatăl.
Iar pentru a-l învinge, trebuie să-i cunoască slăbiciunea…

SH 2

Calea regilor
(volumul 1)

Cuvintele nu sunt menite să rămână în noi. Sunt făpturi libere și, dacă le zăvorăști, fac rău.

Roshar, o lume cu o istorie unică și bogată… Un tărâm neiertător, cu uragane care-l bântuie la fiecare câteva săptămâni, cu crustacee gigantice, cu floră ce și-a dezvoltat o rezistență încăpățânată în fața naturii dezlănțuite.
Un sistem de magie nemaiîntâlnit… Și trei personaje principale cu propriile lor dorințe și țeluri: Kaladin (fostul soldat, devenit sclav, devenit podar), Shallan (fiica unui nobil mort, care încearcă să-și salveze Casa) și Dalinar (un Înalt Prinț și unchi al regelui).
Începutul unei capodopere epice…

Uneori trofeul nu merită prețul plătit. Căile prin care ajungem la victorie sunt uneori tot atât de importante ca victoria însăși.

caleeee7

Calea regilor
(volumul 2)

În Roshar – ţinutul stâncos, bântuit de furtuni cumplite care au modelat deopotrivă peisajul şi civilizaţia – au trecut mai multe secole de la căderea celor zece ordine reunite sub numele de Cavalerii Radianţi, dar Cristalarmurile şi Cristalsăbiile lor au rămas. Iar acestea îi pot transforma pe oamenii obişnuiţi în războinici aproape invincibili.
Pentru ele, se oferă la schimb regate sau poartă războaie cumplite pe Câmpiile Sfărâmate.
Astfel se întrepătrund destinele a patru personaje hotărâtoare pentru istoria Rosharului: chirurgul silit să devină soldat şi transformat apoi în sclav, asasinul obligat să ucidă, tânăra pupilă nevoită să-şi înşele maestra şi înaltul prinţ căruia îi sunt trimise viziuni înfricoşătoare, de nedesluşit.
Unul dintre ei va aduce izbăvirea. Sau pieirea.

caleeee8

Cuvinte despre Lumină
(volumul 1)
Câmpiile Sfărâmate

Pe măsură ce ochii se obișnuiau cu întunericul, amintirile despre moarte păleau, desi n-avea să scape de ele niciodată. Erau cicatrice ale memoriei și avea să le poarte toată viața, așa cum le purta pe cele de pe trup. Și pe cele de pe frunte.

Nu toți sclavii sunt sortiți unei vieți de sclavie, iar Kaladin este cel mai bun exemplu.
După recăpătarea libertății, el își dă seama că puterile îi sunt mai mari decât credea, dar la fel și responsabilitățile primite odată cu titlul de căpitan al gărzii regale.
Nu este simplu să aperi coroana când capetele încoronate cad sub tăișul sabiei Asasinului Alb, care anunță întoarcerea Pustiitorilor și a Devastării.
Shallan, singura care înțelege semnele prevestitoare, își asumă misiunea de a străbate Câmpiile Sfărâmate în căutarea unei salvări.

 Pustiitorii aveau să se întoarcă – nu erau numai o amenințare îndepărtată, din povești.
Trăiau printre oameni, și încă de mai multe veacuri.

campiile-sfaramate-cuvinte-despre-lumina

Cuvinte despre lumină
(volumul 2)
Poarta jurământului

Toate poveștile spuse au mai fost istorisite.
Ni le spunem nouă înșine, așa cum au făcut toți oamenii care au existat vreodată. Și toți oamenii care vor exista vreodată. Singurele lucruri noi sunt numele.

Câmpiile Sfărâmate cunosc încă o bătălie, posibil confruntarea finală.
Cu riscul unui nou legământ cu Pustiitorii, parshendii sunt hotărâți să-și învingă vechii dușmani. Descoperirea lui Shallan i-ar putea salva pe toți, însă eforturile ei par sortite eșecului.

Între timp, Kaladin trebuie să-și dea seama dacă datoria față de rege este și datoria față de el însuși. Pe fundalul unei lumi fără speranță și al unor revelații tulburătoare, singura cale de urmat e cea dreaptă.

Așa cum nu mă tem de un copil cu o armă pe care n-o poate ridica, n-o să mă tem niciodată de mintea unui om care nu gândește.

poarta-juramantului-cuvinte-despre-lumina-2

Ultimul imperiu
(volumul 1 din seria Născuți în ceață)

De o mie de ani oamenii n-au mai văzut soarele sau o floare, de când Lordul Legiuitor a început să conducă lumea.
Omenirea e împărţită în două clase: skaa şi nobili. Singurul lucru care le deosebeşte este că nobilii se nasc uneori cu anumite abilităţi de a folosi metalele în acţiuni ca Domolirea, Aţâţarea sau Împingerea.
Ocazional, împerecherea dintre clase produce un skaa cu talente de nobil; de aceea, Lordul Legiuitor ucide copiii născuţi din asemenea relaţii.
Uneori însă câte unul scapă cu viaţă.
Iar Kelsier este un astfel de Supravieţuitor… legendarul „Născut din ceaţă”, care aduce acum speranţă pentru skaa.

ultimul-imperiu-nascuti-din-ceata

Fântâna Înălţării
(volumul 2 din seria Născuți în ceață)

Imposibilul a fost înfăptuit. Lordul Legiuitor – care se pretindea nemuritor şi conducea lumea cu brutalitate de o mie de ani – a pierit.
Elend Venture, noul conducător din Luthandel, încearcă să-şi menţină puterea, în timp ce aristocraţii şi neguţătorii murmură nemulţumiţi şi două armate inamice apar la porţile oraşului.
Când asediul se înăspreşte, o legendă străveche pare să ofere o sclipire de speranţă. Dar chiar dacă Fântâna Înălţării ar exista cu adevărat, nimeni nu ştie unde s-o caute şi nici ce puteri conferă.
Din fericire, Elend se poate bizui pe ajutorul iubitei sale, allomanta Vin, asasina neoficială a Curţii.

fantana inaltarii

Eroul Evurilor
(volumul 3 din seria Născuți în ceață)

Amăgiţi să elibereze spiritul rău Năruire în timp ce încercau să închidă Fântâna Înălţării, noul împărat Elend Venture şi soţia lui, asasina Vin, se străduiesc să salveze lumea de Inchizitorii ucigaşi ai Năruirii, de ceţurile letale şi insidioase numite Adâncime şi de căderile tot mai masive de cenuşă neagră care ameninţă să îngroape pământurile şi să-i ucidă prin înfometare pe locuitorii lor.
Pe când caută ultimul depozit secret de atiu al fostului împărat, sursa celor mai puternice energii ale Născuţilor din Ceaţă, cei doi înfruntă atât forţele Năruirii, cât şi monştri şi puteri amintite în profeţii.

Eroul Evurilor

Aliați în slujba dreptății
(volumul 4 din seria Născuți în ceață)

Au trecut trei sute de ani. Scadrial este acum în pragul modernităţii, are căi ferate care dublează transportul pe canale, iluminat public electric și înalţă primele structuri de zgârie-nori.
Kelsier, Vin, Elend, Sazed, Spook și ceilalţi au devenit repere istorice sau religioase.
În ciuda spectaculosului progres tehnologic, vechile arte magice ale allomanţiei și ferochimiei continuă să joace un rol important în această lume renăscută.
Iar Waxillium Ladrian are de înfruntat multe obstacole ca să dezlege misterul răpirii unor femei allomante, dar și dispariţia unor resurse importante.

Aliati in slujba dreptatii

Umbra sinelui
(volumul 5 din seria Născuți în ceață)

În ultimele trei secole, civilizaţia de pe Scadrial a progresat vertiginos, graţie unui amestec de tehnologie și magie. Credinţa a devenit o forţă tot mai puternică, cele patru religii importante disputându-și supremaţia globală, iar democraţia, deși a reușit să se impună pe întreaga planetă, trebuie să ţină piept corupţiei.
Această societate efervescentă, dar încă în derivă, se confruntă pentru prima oară cu terorismul, al cărui scop este să stârnească revolte și conflicte.
Wax și Wayne, cu ajutorul inventivei Marasi, trebuie să demonteze această conspiraţie înainte ca tulburările sociale să oprească progresul pe Scadrial.

Umbra sinelui

Lumea fantastică a lui Sanderson îmbină steampunk-ul, peisajele industriale timpurii și atmosfera Vestului Sălbatic, înglobând două forme ingenioase de magie – Allomanţia și Feruchimia.
Fanii fantasy-ului vor fi încântaţi de această escapadă trepidantă.

 

images (3)

 

volume disponibile
pe site-ul librăriei online
LibrisLibris