Fata cea bună

de
Mary Kubica

 

Editura Herg Benet
Colecția Passport
Data publicării în limba română: 2017
Titlul original: The Good Girl (2014)
Traducere din limba engleză: Cristina Nemerovschi
Număr de pagini: 384

 

Mia Dennett este fiica unui înalt magistrat din Chicago, dar a ales să ducă o viață modestă, ca profesoară de arte într-o școală alternativă pentru elevii care au abandonat liceul, în afara cartierului de lux unde a crescut.

Într-o seară ca oricare alta, așteptându-și iubitul ce nu mai sosea, într-un bar cu aspirații de cafeanea literară, Mia se lasă fermecată de un enigmatic străin simpatic la modul simpluț, deloc sclipitor de inteligență, eleganță sau orice altceva.

Colin Thatcher pare să fie doar tipul norocos care a prins contextul și momentul potrivit pentru o aventură de-o noapte cu o splendoare a locului cam beată, dar de fapt el o urmărea pe Mia pentru a-și îndeplini misiunea.
Bărbatul cu aspect dur – și totuși inspirând cumva încredere – a fost angajat pentru a o răpi.

„Am tot urmărit-o în ultimele câteva zile. Știu de unde își face cumpărăturile, cunosc spălătoria ei de haine preferată, am aflat unde lucrează.
Nu i-am vorbit până acum. N-aș putea să-i recunosc timbrul vocii. Încă nu știu ce culoare au ochii ei sau cum arată când este îngrozită.
Dar urmează să aflu.“

Când Colin, fără să înțeleagă nici el de ce, decide să nu-și predea ostatica bandei periculoase care i-a comandat răpirea, ci să se ascundă împreună cu ea într-o cabană izolată din pădurile înghețate ale Minnesotei, toată povestea ia aparența acțiunii dezlânate a unui psihopat.

Pentru poliția din Chicago, detectivul Gabe Hoffman, implicat total în anchetarea dispariției fetei, și pentru mama ei, Eve, dispusă la orice pentru a o găsi, gestul neașteptat al intermediarului poate însemna o șansă în plus de a o recupera în viață sau o complicație în lanțul de crimă organizată ce ar fi solicitat o răscumpărare.
Dar ce va însemna pentru Mia, tânăra aparent perfectă, un eveniment atât de traumatic și traiul crâncen de intim alături de un infractor brutal de la periferia societății?

fata-cea-buna

Structura narativă a cărții se bazează pe perspectivele a trei personaje: mama Eve Dennett (o englezoaică stabilită din dragoste în America, dar care treptat și-a văzut soțul transformându-se într-un egoist obsedat doar de propria carieră), detectivul Gabe Hoffman (un om al legii scrupulos, empatic, aproape fanatic în dorința lui de a rezolva cazul) și răpitorul Colin Thatcher (antieroul rău din necesitate, bun din instinct), doar în finalul revelator intervenind și mărturia directă a Miei.

Drama este conturată neliniar, prin două segmente temporale ce-și alternează intercalările: înainte și după răpire.
Stilul acesta de prezentare a acțiunii și amnezia protagonistei, post-recuperare, reușesc să consume gradual misterul izvorât din tot ceea ce s-a întâmplat, într-un ritm progresiv ideal al dezvăluirilor.

Thriller psihologic prin excelență, Fata cea bună abordează probleme de relaționare des întâlnite în societatea de azi, cum ar fi interacțiunea modernă părinți-copii, involuția sentimentală dintr-o căsnicie pornită de la premise promițătoare sau manifestările diferitelor forme de dragoste sub presiunea exterioară.
Toate sunt înfățișate însă original de către scriitoare (ce nu lasă nicio clipă senzația că ar fi la romanul ei de debut), ocolind șabloanele pentru a da răspunsuri raționale la interogații emoționale.
Memorabilă autocritica suferindă a lui Eve, ce-și descoperă tardiv rolul ratat de mamă.
Intens și realist filonul principal al poveștii, sechestratorul și sechestrata nu dezvoltă doar o simplistă variantă de Sindrom Stockholm, ci se redescoperă după o primă atracție inițială din alt mediu, se reevaluează, se apropie și își identifică sufletul pereche format în alt univers.

Fata cea bună este un roman captivant, insolit, a cărui cadență cardiacă de thriller provoacă o erupție love story impresionantă… în surprinzătoare și subtile modalități.

Dacă ar trebui neapărat să recomand acest titlu prin referire la un altul celebru, nu aș face analogia cu vreunul din același gen literar, mai degrabă l-as cataloga drept Frumoasa și Bestia într-o variantă pentru adulți.

 

images (3)

 

Puteți comanda volumul pe
site-ul editurii 
Herg Benet.

editura_herg_benet