Valuri, nisip, urme

de
Alexandru Patachi 

 

Editura Crizoteca
Anul apariției: 2019
Număr de pagini: 120

 

Valuri, nisip, urme este un roman fain, actual, de atmosferă, cu secvențe parcă decupate din viață, dialoguri spumoase și melancolii acoperite de bravada trăirii momentului.

Stilul amuzant în care curge istorisirea, metaforele neașteptate ce țâșnesc din text șocante-la-modul-cuceritor, micile glume și sarcasme cu referințe culturale, din replicile personajelor, atrag cititorul într-o zăbovire boemă la mare, cu gust de sfârșit de vacanță, nostalgie năucă și extrasezon.

Emil e un corporatist refugiat pe plajă, la Vama Veche, în căutare de noi stimuli vitali, aflat în retragere din fața presiunii exercitate de valori și obiective impuse social.
Încercarea lui de a-și crea o bulă din seninătate neimplicată, alături de populația vamaiotă stabilă sau instabilă, eșuează lamentabil, dându-i astfel, paradoxal, și răspunsurile pe care le căuta la întrebările sale personalizat-metafizice.

Tematicile abordate de scriitor: evadarea în decor a corporatistului, mitul regăsirii din perioada sabatică, perisabilitatea relațiilor romantice din sejururi… și toate derivațiile lor… sunt subiecte psiho-sociale majore ale prezentului activ.
Oglindirea inteligentă și realistă a respectivelor teme într-un roman postmodern poate da acestuia valențe de reprezentativitate generațională, mai ales când la nivel național ele sunt încă prea puțin exploatate literar.

valuri nisip urme

Atracția mării este surprinsă din legendara Vama Veche, din istoricul Balcic, dar și din neo-urbanismul Constanței. Excursia în excursie fiind specifică vacanței maritime, mai ales când ea este una prelungită pe termen nelimitat.

La fel de specifice sunt ieșirile cu băieții la o băută, discuțiile de grup mixt-extins tolănit pe nisip și relațiile de dragoste înfiripate instant.

Ar putea fi frumoasa Ana, fata cunoscută pe plajă, răspunsul la toate întrebările existențiale sau este doar încă o întrebare în plus?

„— Deci mai stai cu mine câteva zile?
— Și pe urmă Emil?
— Nu știu ce va fi pe urmă. Acum e bine, de ce vrei să mă gândesc la mâine, când acum e bine, te am în față, mă simt bine cu tine? Aseară, când am intrat în cameră, știam amândoi ce facem, obligațiile pe care le-am lăsat la ușă, acum le tragem înapoi pe noi și încercăm să ne simțim bine cu noi, cu ele și cu ce-o mai fi acolo pe stradă.
— Obligații? Așa le zici tu?
— E un fel de-a zice.
— Te rog să pleci. Lasă-mă cu obligațiile mele!”

Și dacă, oriunde ai merge, asemenea noi înlănțuiri sentimentale (viitor sociale) se nasc la fel de vii, intense și problematice, care mai e rostul să evadezi undeva?

Parte din răspunsuri ar putea fi descoperite freudian în relațiile familiale ale lui Emil cu părinții săi stricți și pretențioși. Excelent surprinse și aceste conexiuni psihologice, alături de cele amicale masculine, de grup eterogen sau de cuplu.

Dar speranța cea mai mare de a preschimba magic viața într-o eternă vacanță la mare rămâne în legătura romantică:

„— Nu te mișca, lasă-l să curgă pe lângă noi, poate ne ignoră, zâmbește, poartă-te normal, sărută-mă… lasă-l să treacă, mai stai cu mine. Hai, te rog, nu clipi, lasă-l să plece… 
— Nu pot să stau toată ziua cu tine, hai sus! Avem treabă amândoi!
Evadează din brațele mele, prinde timpul de mână, se ridică, se agită în jurul lui, se îmbracă după standardele sociale, și-l pune pe încheietură și iese pe ușă. Îmi sună telefonul, nu răspund, „cobori?” apare pe ecran. Este dragul meu coleg și o nouă zi de muncă… unde mi-e plaja?…”

Valuri, nisip, urme este o poveste despre alegerile făcute în viață, în dragoste și în… amintiri.

Copil al cartierului clujean Grigorescu, crescut pe malul Someșului, târât prin performanțele școlii românești, cu studii în economia de tranziție și metehnele marketingului autohton, călător pasionat, mereu dornic să descopere meridiane și caractere noi, prin vorbă și, mai recent, fotografie, scriitorul Alexandru Patachi incită lumea la toleranță, libertate, dragoste și frumos, cu o doză zdravănă de autoironie ce îl caracterizează.

 

images (3)

 

Romanul poate fi comandat
pe site-ul
eMAG