Fetele lui madame
Cleo

de
Lucianne Goldberg

 

 

Editura Miron
Anul publicării în limba română: 1995
Titlul original: Madame Cleo’s Girls (1992)
Traducere: Any Florea
Ediție în două volume
Număr de pagini: 464 + 352
roman achiziționabil pe
TârgulCărții.ro

 

Am dat peste romanul Fetele lui madame Cleo absolut întâmplător.
Aveam un drum mai lung de făcut și m-am gândit să caut ceva beletristică audio online.
Cineva înregistrase destul de amatorial, dar cu voce feminină plăcută, și urcase pe YouTube această carte, probabil nu chiar legal, pentru că între timp a fost ștearsă.
Fără să mă aștept la mare lucru, am lăsat sunetul lecturării să curgă și m-am trezit prins într-o istorisire fascinantă despre sex, putere, excese și înșelătorie, dintr-o lume un pic vintage, având încă farmecul acela elegant al filmelor vechi.

Nu am reușit să ascult toată reproducerea, cât a rezistat pe YT, așa că am căutat romanul scris prin librării, dar fiind un titlu apărut la Editura Miron cu ani în urmă, nu l-am mai găsit niciunde.
Nu erau mari speranțe să se reediteze o carte atât de puțin cunoscută și părea că voi rămâne cu regretul de a nu afla tot traseul efervescentelor personaje pe care m-a făcut să le îndrăgesc, dar din fericire, într-o zi, am dat un nou search online după ea și am descoperit-o în oferta anticariatului Târgul Cărții.
Dacă v-aș putea transmite empatic cât de mult m-a bucurat asta, v-aș convinge deja cât de reușit e romanul!

lucianne-goldberg-fetele-lui-madame-cleo

Când Madame Cleo, proprietara agenției de prostituție elitistă care domină piața sexului de lux din Paris, are probleme cu fiscul și riscă închisoarea dacă nu plătește repede o sumă mare de bani, se decide să își publice memoriile, editurile fiind gata să achiziționeze cu orice preț asemenea delicatese supreme de cancan.

Dezvăluirile ei amenință să zguduie renumele multor personalități de prim rang, din numeroase țări, oameni foarte bogați, politicieni sau celebrități internaționale.
Cele mai scandaloase secrete ale momentului ar putea ieși la iveală din aceste aventuri biografice picante, condimentate cu puf și pudră.

Atunci însă când o rafală de gloanțe ciuruie caroseria limuzinei ei, Cleo realizează că probabil a mers cu îndrăzneala cam prea departe. Cineva este hotărât să o facă să tacă – o dată pentru totdeauna – pe legendara regină a tăcerii.

Sub amenințarea celor care încearcă să o asasineze, ce ar putea să fie tocmai personajele istorisirilor ei, Madame Cleo începe să încredințeze hârtiei, prin intermediul unui talentat ghostwriter, istoria expansiunii imperiului său – care este până la urmă compusă din poveștile de viață ale fetelor ce au devenit vedetele agenției, femeile frumoase cărora ea a știut să le descopere calitățile suplimentare și să le asigure mediul perfect unde să își exercite farmecele.

E cu totul neașteptat modul în care sunt înfățișate viețile fetelor ce vor deveni escorte de lux.
Din naiva fetiță texană dislexică, crescută doar de tată, SueBee se transformă în superlativul feminității blânde, dulci și mângâietoare, Sandrine, deși are o mamă bogată, mogul al modei, își alege sfidătoare propriul drum în a câștiga admirația bărbaților, Angel este genul întreprinzătoarei care fură meserie din orice loc de muncă, plănuind deja în timp ce era doar una dintre angajate, cum își va dezvolta și ea propria agenție de call girl, pe modelul succesului celei a lui Cleo.

fetele lui madame cleo 2

Într-un decor infestat de glamour, hoteluri scumpe, călătorii cu avioane particulare, croaziere, haine superbe și bijuterii extravagante, cronicile fetelor lui Madame Cleo se derulează menținând accentul pe psihologia protagonistelor și lăsând indicii detectivistice pentru a se încerca indentificarea unui posibil asasin hiper-interesat să ascundă ceva, printre clienții agenției.

O carte cu aparență delicios de ușoară, minunat de complex scrisă, ca o mânuță de fier satirică, gata să izbească plexul societății, ascunsă sub mănușa de catifea a romanului roz bonbon.

 

images (3)

 

Romanul poate fi achiziționat
din 
anticariatul online
Târgul Cărții

targul-cartii