Talismanul

a doua parte din seria
OUTLANDER

de
Diana Gabaldon

 

 

Editura Nemira
Colecția Nautilus
Anul publicării în limba română: 2016
Titlul original: Dragonfly in Amber (1992)
Traducere: Maria Drăguț
Număr de pagini: 888

 

Talismanul este al doilea capitol din saga Outlander, povestea devenită celebră în toată lumea odată cu ecranizarea ei sub forma serialului cu același nume.
Faimoasă pentru salturile temporale și viața dublă, pe care i le atribuie protagonistei sale, scriitoarea Diana Gabaldon nu se dezminte nici în acest volum. Continuarea seriei parcurge în paralel două filoane istorice: acela al anilor 1900, ce constituie prezentul de la care a pornit călătoria temporală, și cel de la 1700, urmărind trecutul romantic în care s-a țesut o minunată poveste de dragoste ce sfidează timpul.

diana-gabaldon-talismanul

Primul segment ne debarcă în 1968, unde – șocant – Claire este o frumoasă doamnă de cincizeci de ani, recent văduvită de soțul Frank și mama unei tinere de douăzeci de primăveri, Brianna, care poartă în înfățișarea sa semnele apartenenței la clanul Fraser, prin părul roșcat aprins și personalitatea impetuoasă amintind foarte mult de tatăl ei adevărat, Jamie.

Cel care le întâmpină în Scoția pe cele două femei proaspăt sosite din America este Roger, fiul reverendului Wakefield, devenit adult de la ultima vizită a lui Claire, de acum două decenii.
Aceasta îl roagă să o ajute într-o investigație arhivistică discretă, ea dorind să afle orice informație s-a păstrat despre destinul unora dintre membrii clanului Fraser ce au trăit în secolul XVIII.

Claire este decisă, acum după moartea lui Frank, căruia i-a promis că nu va face nimic de genul ăsta în timpul vieții lui, să descopere dacă marea ei iubire, Jamie, de care a fost despărțită în preajma bătăliei de la Culloden, a reușit în tentativa de a evita ca ai săi să fie masacrați în timpul războiului. Și, totodată, este gata să-i mărturisească lui Bree, care mereu a crezut că este fiica lui Frank Randall, povestea incredibilă a nașterii sale.

OUT_107-20140519-EM_0528.jpg

Dincolo de dezamăgirea descoperirii că îndrăgostiții – al căror fan ți-a fost imposibil să nu devii în primul volum – nu au au reușit să rămână împreună, amintirile pe care le desfășoară Claire în fața unei sceptice Bree și a unui Roger fascinat completează palpitant istorisirea despre iubirea ei pentru Jamie și încercarea lor de a modifica viitorul, oprind rebeliunea iacobită care a distrus pentru totdeauna viața highlanderilor din Scoția tradiționalistă.

Pentru noi, cititorii, povestea revelatoare se reia în Franța anului 1744, în perioada de aur a domniei lui Louis al XV-lea.
Claire și Jamie se implică treptat în intrigile de la Curtea Regală, încercând să împiedice cumva catastrofala înfruntare pe care o prevăd drept finalul unei lumi îndrăgite de amândoi.

Într-o atmosferă fastuoasă a luxului neînfrânat și a desfrâului monden, în petreceri intime și baluri oficiale, printre aristocrați conspiratori despre care nu poți niciodată garanta dacă sunt aliați sau inamici, cei doi soți manipulatori își calculează mișcările cu mulți pași înainte, ca într-un joc de șah a cărui miză uriașă este viața lor și a celor la care țin.

Talismanul 1

Diana Gabaldon reușește, în stilul ei fluid și versatil, cu o documentare extinsă până la cele mai minuscule detalii, să reconstituie nu numai epoci diverse, ci și culturi naționale diferite ale unor vremuri mai recente sau mai îndepărtate.
Autoarea zburdă cu ușurință și aceeași familiaritate, din Europa și America secolului XX la Curtea Franței sau în castelele scoțiene din veacul XVIII, recucerindu-și cititorii în fiecare nou peisaj și la fiecare schimbare năucitoare de perspectivă.

Romanele publicate, până acum, din fantastica saga Outlander sunt:

Outlander (1991) / Călătoarea (2015, Editura Nemira)
Dragonfly in Amber (1992) / Talismanul (2016, Editura Nemira)
Voyager (1993) / Cercul de piatră (2017, Editura Nemira)
Drums of Autumn (1996) / Tobele toamnei (2017, Editura Nemira)
The Fiery Cross (2001) / Crucea de foc (2018, Editura Nemira)
A Breath of Snow and Ashes (2005) / Prin zăpadă și cenușă (2019, Editura Nemira)
An Echo in the Bone (2009)
Written in My Own Heart’s Blood (2014)

 

images (3)

 

Puteți comanda cartea direct pe
site-ul editurii
Nemira

Mulțumim, Editura Nemira, pentru plăcerea fantastică și științifico-fantastică a lecturii.

nemira