Foc și sânge

de
George R.R. Martin

 

Editura Nemira
Colecția: Armada
Anul publicării in limba română: 2019
Titlul original: Fire and Blood (2018)
Ilustrații: Doug Wheatley
Traducere: Ana-Veronica Mircea și Mihai-Dan Pavelescu
Număr de pagini: 736
– ediție hardcover –
volum achiziționabil pe 
Portokal.ro

 

Frământata istorie a celor Șapte Regate, perioada cuceririi și unificării lor de către Dinastia Targaryen, prinde viață în această nouă operă a lui George R.R. Martin, ce extinde universul din Cântec de gheață și foc – celebra saga literară care a inspirat cel mai vizionat serial al tuturor timpurilor, Game of Thrones.

Cu secole înaintea evenimentelor din Urzeala Tronurilor, Casa Targaryen, unica familie de stăpâni ai dragonilor care a supraviețuit cataclismului ce a distrus Valyria, se stabilește la Piatra Dragonului.
De aici începe ascensiunea sa pe noul continent, Westeros, din timpul domniei legendarului Aegon Cuceritorul, cel care a făurit Tronul de Fier, continuă cu generații de regi bravi sau dezastruoși, până la războiul civil ce aproape că le-a stins stirpea și a lăsat lumea fără niciun dragon.

foc-si-sange

Foc & Sânge / Fire & Blood vine după un alt volum enciclopedico-istoric în care George Martin își detaliază bogatul univers fantasy, Lumea de gheață și foc / The World of Ice & Fire, și folosește  aceeași tehnică narativă originală, acum prezentând cartea sub forma unui Hronic al Casei regilor Targaryen din Westeros, consemnat de arhimaesterul Gyldayn din Citadela Orașului Vechi. În modul acesta, ajunge la citititori o poveste încărcată de farmecul subiectiv al opiniilor personale lăsate din când în când să transpară de învățatul care trăiește în lumea ce-a rezultat din săvârșirea faptelor înfățișate.

Diferența dintre The World of Ice & Fire și Fire & Blood apare din focusarea acestei cronici pe o perioadă temporală mai scurtă, cea de după mutarea Targaryenilor în Westeros, ea aprofundând astfel mult mai temeinic epoca abordată, fiind mai puțin enciclopedică și mai epică în istorisirea timpurilor trecute, cu descrieri amănunțite de bătălii, intrigi, gesturi politice importante și dialoguri memorabile ale vremii.

Înainte ca Aegon și surorile lui să cucerească cele șapte regate, dirijându-și trupele din zborul dragonilor și utilizându-i pe aruncătorii de flăcări înaripați drept armă supremă, acestea erau conduse de vechi familii regale, fiecare cu propriile tradiții și cu propriii eroi. Cei mai curajoși și încăpățânați dintre ei au fost și cei ale căror nume au ajuns să dispară din istoria viitoare, aceia care au avut înțelepciunea să încline steagul a spunere, la un moment dat, sau nobilii care au înlocuit o familie regală exterminată, reușind să își păstreze domeniile până în perioada acoperită de evenimentele din Urzeala Tronurilor. Este interesant de urmărit cum s-au ridicat ori și-au conservat puterea strămoșii unor nume care ne-au devenit atât de familiare.

foc-si-sange 1

Un caz aparte a rămas ținutul Dorne, pe care deșerturile sale neprimitoare, aplicarea tacticii pământului pârjolit în fața inamicului și a strategiilor de gherilă l-au făcut practic de necucerit, chiar dacă distrugerile provocate de dragoni i-au obligat până la urmă pe dornisheni să accepte diferite genuri de vasalitate.

Nu toți urmașii lui Aegon Cuceritorul au fost la fel de războinici. Unii au încercat să își mențină puterea mai mult prin uneltiri viclene, alții au avut personalități delăsătoare, meschine sau idealiste, dar greșit orientate.
Conflictele pentru succesiune, înfruntările armate dintre diferiți pretendenți la tron, făcând până urmă mai mult rău regatului unificat decât orice altă rebeliune stârnită de andali împotriva dominației veneticilor din Valyria.

Pentru că atunci când un Targaryen lupta împotriva unui alt Targaryen, erau implicați și dragonii, de ambele părți.

Nu veți găsi în Foc & Sânge nicio revelație despre misterele rămase nedezvăluite în romanele seriei Cântec de gheață și foc. Pentru a afla dacă la unele dintre ele autorul va avea alte rezolvări decât scenariștii HBO, va trebui să așteptăm următorul volum al ei. Dar chiar în lipsa acestui soi de devoalări, cartea este un veritabil tratat de istorie a Westerosului, ce furnizează o cantitate impresionantă de informații despre evenimente și personaje des amintite în saga de bază, care până acum păreau doar niște referințe obscure de umplutură. Cred că o reparcurgere a sa după citirea acestui volum ar pune-o într-o luminozitate și mai intensă.

foc-si-sange 3

Stilul lui Martin, pe care scriitorul l-a impus în conștiința colectivă în asemenea grad încât a transformat total beletristica modernă (nu doar pe cea fantasy – TOATĂ) și cinematografia mondială, ucigând în masă happy-end-urile, se manifestă și aici din plin.
Eroii nu sunt eroi decât temporar, până mor stupid sau în circumstanțe dezonorante, aproape niciodată un plan ce începe perfect nu se și încheie cum era prevăzut, nimeni nu este total bun sau total rău, oricine poate trăda sau cădea în ispită, tot așa cum orice ticălos poate surprinde printr-un gest de generozitate, bătăliile sunt fără sfârșit, sadismul războaielor, realist, atrocitățile, înfăptuite mereu de toate părțile implicate.
Adică un Ev Mediu la fel de întunecat și sângeros ca al nostru.

Ilustrațiile lui Doug Wheatley condimentează volumul, sunt multe și frumoase, dar faptul că apar alb-negru nu le avantajează în comparația cu splendoarea multicoloră a celor din Lumea de gheață și foc. Însă astfel, toată atenția imaginativă se concentrează aici pe textul mult mai ofertant artistic, față de cel pur documentar din enciclopedie.

Așa cum ne avertizează pagina de deschidere a Hronicului, acest volum este doar Cartea întâi a sa. Arhimaesterul Gyldayn a oprit depănarea evenimentelor la vremea regenței lui Aegon al III-lea, supranumit Otrava Dragonilor, și are de gând să o continue într-un al doilea tom.

foc-si-sange-coperta

Foc și sânge este o cronică de istorie ficțională mai spectaculoasă decât însăși istoria reală, dar inspirată mult din aceasta, tendință întâlnită în toate cărțile de fantasy medieval ale lui Martin. În urzeala sa politico-beligerantă putem identifica echivalențe ale Romei Antice, ale formării statelor naționale din mici regate, linii epice întregi desprinse din istoria Franței sub Capețieni sau din cea a Angliei în timpul Războiului celor Două Roze, întinse până la campania armatei napoleoniene din Spania, oglindită în confruntările teribile din Dorne

O epopee ce-i va încânta pe fanii GoT și-i va fascina pe toți cititorii care descoperă prin ea acest minunat de turbulent univers.

 

images (3)

 

Volum
disponibil pe
site-ul librăriei online
Portokal.ro

portokal