Detectivă de ocazie

 

de
Laura Stanciu

 

Editura Petale Scrise
Anul apariției: 2019
Număr de pagini: 182

 

Romanul Detectivă de ocazie este un chick lit mystery de toată frumusețea, o aventură amuzantă și animată, cu tentă polițisto-investigativă, care te cucerește imediat.

Protagonista sa pare desprinsă din aceeași galerie de personaje feminine ce le include pe îndrăgitele eroine ale Rodicăi Ojog-Brașoveanu, ea având în plus adaptarea modernă la ritmul mult mai rapid al timpului prezent.

Iolanda Cristoloveanu, numită familiar și amical Io, are 32 de ani, locuiește într-un cartier cochet (chiar dacă măricel) al Bucureștiului, este coafeză și mamă singură – are un băiețel de un an, George – și un câine pitt bull (a cărui rasă chiar așa se scrie, cum apare în carte – Pittbull unificat e doar un rapper).

De când a divorțat, părinții ei tot insistă să se întoarcă la Brașov pentru a-și crește copilul în liniștitul burg transilvan, dar Io se simte mult mai în elementul său în agitația capitalei.

Într-o zi, poștașul cartierului, nea Petrică, este găsit ucis în scara blocului unde locuiește și pentru ai ei nu poate exista argument mai convingător care să susțină relocarea urgentă.
Însă pentru Iolanda, cea pasionată de literatura polițistă, cazul criminalistic reprezintă ocazia de a-și testa talentele intuitive, de valoarea cărora a fost mereu convinsă, încercând prin toate mijloacele disponibile oricărei vecine comunicative, ce nu are autoritatea investigativă a poliției, să descopere cât mai multe indicii despre asasinat și să demaște făptuitorul.

detectiva-de-ocazie-coperta

Ancheta oficială a poliției este coordonată de chipeșul inspector Victor Cimlea, de care Iolanda începe să se simtă tot mai atrasă, în timp ce nici ea nu-i rămâne indiferentă, deși i se pare că îl încurcă teribil în misiunea lui, prin cercetările amatoristice paralele declanșate.

Cu copilul confiscat de bunicii îngrijorați, Io își poate dezlănțui curiozitatea nativă și spiritul justițiar, întru aflarea adevărului.
Ce secrete ascundea poștașul măcelărit, un aparent onorabil cetățean de șase decenii, pasionat de cultură?

În timp ce inspectorul Victor Cimlea o ia profesional pe drumurile bătute ale unei anchete polițienești tipice, băgăreața coafeză acționează mult mai subtil, luându-și clientele la o bârfă mică, ca-ntre vecine îngrijorate de ceea ce se întâmplă în cartierul lor.

Dar ucigașul din umbră nu și-a terminat încă înlănțuirea de crime și dacă se apropie prea mult de adevăr, chiar temerara Io ar putea să-i între în lista neagră.

Povestea romanului este nostimă, captivantă și tonică, în combinația sa bine dozată de genuri. Viață cotidiană descrisă prin reflecții sarcastice, intrigi și enigme elucidate progresiv de un anchetator competent și o detectivă de circumstanță, dialoguri spumoase încrucișând diferite etaje sociale, chiar și un strop de romantism înflăcărat, toate alcătuiesc compoziția atmosferei citadine genuine absolut delicioase.

Detectivă de ocazie e cartea de debut a scriitoarei Laura Stanciu și, speră toți cititorii săi, doar prima dintre peripețiile în serie ale Iolandei, care nu are cum sta prea mult timp cumințică, dat fiind modul ei de a fi.

Laura Stanciu

 

images (3)

 

Puteți comanda
volumul
pe site-ul editurii
Petale Scrise

editura petale scrise