Cârtița

de
John Le Carré

 

Editura RAO
Anul publicării în limba română: 2017
Titlul original: Tinker Tailor Soldier Spy (1974)
Traducere: Delia Răzdolescu, Gheorghe Potra
Număr de pagini: 448
– ediție tie-in –

 

Cârtița este un roman de spionaj rafinat, de o eleganță retro, din vremurile de aur ale culegerii aventuroase de informații – perioada Războiului Rece.

Un reputat fost angajat al Serviciului Secret britanic MI6, George Smiley, este reactivat pentru a analiza obiectiv indiciile care duc la ideea că un agent dublu a fost infiltrat de sovietici până la cel mai înalt nivel decizional al propriei organizații.

Cel care documentează această suspiciune este tânărul agent operativ Ricky Tarr, care într-o misiune a sa din Hong Kong reușise să obțină colaborarea unei spioane sovietice ce era gata să divulge o informație extrem de importantă, dar a fost retrasă în URSS și arestată, imediat ce englezul a anunțat Londra despre înțelegerea lor.

Smiley a ieșit de curând la pensie, însă a fost singurul considerat în măsură să conducă o asemenea anchetă în mod eficient, discret și credibil.
Totuși, protagonistul lui John Le Carré nu este nicidecum vreun erou tipic, nu are nimic din James Bond al lui Ian Flaming.

John-le-carre-cartita

George Smiley este un omuleț trist, melancolic, care-și iubește și iartă repetat soția ce îl înșală și-l tot părăsește pentru alții, un veșnic încasator, un însingurat prin excelență, dar care face din răbdare, capacitate de așteptare și cunoaștere profundă a naturii umane, armele sale imbatabile.

Acum va trebui să găsească un trădător, un inamic periculos nu numai pentru Marea Britanie, ci și pentru întregul Occident, printre colegi și prieteni, între oamenii alături de care a lucrat întreaga viață.
Cea mai amară misiune a lui George Smiley.
Cel mai intrigant roman al lui Le Carré.

John Le Carré s-a consacrat scrisului pentru a oglindi evenimente și situații pe care le cunoștea bine (a fost el însuși agent MI6), dar cu timpul sensibilitatea sa analitică s-a concentrat nu atât pe a descrie înfruntările subterane ale Războiului Rece, cât pe a evidenția calculele glaciale, inumane, ale potentaților politico-economico-militar din ambele blocuri ideologice.

Romanul Cârtița a fost inspirat de fapte reale, din vremea când autorul era agent sub acoperire și a fost deconspirat, împreună cu alți colegi, de un agent dublu KGB infiltrat în conducerea MI6, Kim Philby.

Sub titlul original Tinker Tailor Soldier Spy a fost transpus cinematografic în 2011, cu Gary Oldman în rolul lui George Smiley.

 

images (3)

 

Puteți achiziționa volumul online
– pe site-ul editurii RAO –
sau în librării

RAO