Aripi frânte

de
Alina Cosma

 

Editura Petale Scrise
Anul apariției: 2020
Număr de pagini: 248

 

În zilele acestea de pandemie, când medicii au devenit eroii omenirii, singurii care pot purta și câștiga lupta cu virușii în numele nostru, o carte despre medici, scrisă de un medic, sună deja la fel de dramatic ca un roman despre război sau cu polițiști urmărind un criminal în serie.

Aripi frânte, proaspătul volum lansat de scriitoarea-doctoriță Alina Cosma, chiar este așa, deși evenimentele din el se petrec înainte de izbucnirea crizei mondiale sanitare și include o intensă doză de romantism diluată între paginile sale încărcate cu tensiune psihologică.

Lumea profesioniștilor vindecării și alinării durerilor este ea însăși, de multe ori, o lume a teribilei frământări sufletești, a încărcării empatice cu suferințele altora, într-un loc de muncă transformat în epicentrul local al tragismului.

Practicanții meseriei de medic sunt niște cavaleri ce trebuie să-și construiască fiecare o armură mentală, pentru a-și desfășura cu succes bătăliile.

Ce se întâmplă însă când în sistem pătrund oameni cu suflet mare, dar cu psihicul prea puțin pregătit pentru a suporta imensa presiune a unei ocupații atât de solicitante? În ce măsură propriile sensibilități și slăbiciuni sunt exacerbate de contactul cu realitățile de la limita dintre viață și moarte?

Protagoniștii romanului Aripi frânte dau mai multe răspunsuri diferite acestor întrebări născute din însăși umanitatea atât de diversă a fiecăruia dintre noi, prin traseele destinelor proprii, prin modalitățile personale de a-și trăi dezamăgirile, frustrările, bucuriile și dragostea.

Aripi frante - coperta

Flavius, un tânăr medic cardiolog cu înclinații poetice, aflat la început de carieră, sclipitor de inteligent și fără probleme financiare sau de sănătate, se sinucide.

Darius, fratele sinucigașului, devine manager la același spital unde acesta a profesat, în încercarea de a-i înțelege gestul.
A trăit și el trecutul de familie zbuciumat care i-a separat și nu crede că totul poate fi redus freudian la traumele copilăriei. Este gata să investigheze, chiar împotriva oricăror limitări raționale, orice pistă pe care i-o indică instinctul ca fiind decisivă în încheierea unei vieți despre care de abia acum începe să afle cât de tulburată era.

Ancheta sa îl va aduce față în față cu una dintre colegele lui Flavius, Lara, singura lui prietenă încă din rezidențiat, dar și cu multe dezvăluiri șocante din trecutul acestuia, pe care ar fi preferat să nu le cunoască…

Cât de pregătiți suntem – oricare dintre noi – să aflăm totul despre cei dragi?

Dincolo de testul psihologic de puzzle în care se reconstituie o atât de puțin înțeleasă minte umană, romanul Alinei Cosma prezintă – cu realism analitic dur – situația de moment a sistemului medical românesc.
Spitalul pare uneori un veritabil palat al intrigilor, unde înfruntări subterane născute din orgolii sau avantaje carieriste pot afecta interesul cel mai important pe care trebuie să îl urmărească personalul medical, acela al pacientului.

În toată această învârtejire de descoperiri, revelații și contradicții, între Darius și Lara se aprinde o pasiune tot mai puternică.
Dar ea are de luptat cu umbra lui Flavius, cu prezentul lui Darius și cu trecutul Larei.
Este sentimentul ce se naște între ei dragoste adevărată sau doar fetișul de a merge până la capăt pe urmele fratelui pierdut – pentru el -, sau încercarea de a corecta, prin cineva apropiat, vina respingerii celui care a iubit-o atât de mult – pentru ea?

Chiar dacă abordează subiecte dramatico-enigmatice, atmosfera cărții este în cea mai mare parte una tonică, a replicilor amuzante, a aventurilor simpatice, a tatonărilor romantice, a vieții care curge mai departe, trecând în plan secund nuanțele întunecate, consolând cu coloritul intens al actualității imediate.

Aripi frânte este o ficțiune literară ce are acea ingeniozitate scenaristică a serialelor TV reușite cu doctori, unde cazurile apar separat, se întretaie, se întrepătrund și contribuie, până la urmă, fiecare, la rezolvarea lor combinată.

Un roman impresionant despre tarele psihologice din societatea modernă (depresie, criză de panică sau de identitate, dependență de droguri, sinucidere), despre curajul de a fi diferit, despre iubirea înfiripată în saloane de spital, sub spectrul morții, și o reflecție profundă despre ce înseamnă aparenta normalitate într-o veritabilă nebunie.

 

images (3)

 

Puteți comanda cartea pe site-ul editurii
Petale Scrise

editura petale scrise