După faptă și răsplată
de
Gillian Flynn
Editura Trei
Colecția: Fiction Connection
Anul publicării în limba română: 2017
Titlul original: The Grown Up (2014)
Traducere: Bogdan Perdivară
Număr de pagini: 64
roman achiziționabil pe
Cartepedia.ro
Dacă încep prin a menționa că nuvela După faptă și răsplată, publicată de Editura Trei într-un volum subțirel, a fost inclusă la apariție într-o antologie a marelui George R.R. Martin, pentru unii viitori cititori va fi o recomandare suficientă. Martin semnează doar antologii aproape la fel de bune ca propriile opere.
O altă recomandare indirectă ar veni dinspre celelalte excelente trei cărți ale autoarei din Kansas City, toate cu ecranizări reușite – Gone Girl / Fata dispărută acumulând cea mai mare popularitate.
Thrillerele psihologice create de Gillian Flynn sunt alerte, surprinzătoare, șocante, perfide și inteligente, iar După faptă și răsplată nu face excepție.
Ba chiar, aș spune că în acest text scurt, comparația pe care am făcut-o la alt titlu al scriitoarei, remarcând că stilul său o recomandă drept Stephen King de gen feminin, e mai motivată decât oriunde altundeva. Aici apărând, pe lângă atmosfera asemănătoare, până și acea doză neclară de supranatural care trezește spaimele ancestrale în operele regelui horror-ului.
Foarte specifice cărților lui Flynn – și expuse într-un mod de necomparat – sunt personajele feminine puternice, cu trecut tenebros, mustind de sexualitate deviantă și nu neapărat pozitive. Le regăsim și în format nuvelistic.
Protagonista din The Grown Up / După faptă și răsplată (agresivă traducere) nu are un nume sub care să fie prezentată cititorilor.
Este fiica unei mame șirete, dar leneșe, obișnuite să trăiască din ciupeli minuscule și cerșetorie, al cărei soț s-a pierdut pe undeva prin peisaj.
Când a crescut, fata și-a luat soarta în mâini, dar a urmat aceleași șabloane de trai, chiar dacă la un nivel mai înalt, folosindu-și cu mai multă ambiție talentele.
Pe parcursul carierei sale de cvasi-delincventă, ajunge recepționistă la Palmele Spiritului, o locație cu iz paranormal, unde, printre cărți de tarot și globuri de cristal, se oferă servicii de ghicit femeilor și prestații sexuale manuale, bărbaților.
Noua angajată face de toate până urcă în organigramă, ajungând clarvăzătoare oficială și cititoare de aure, descurcându-se bine datorită intuiției sale și experienței în a descifra oamenii, nicidecum a vreunor capacități extrasenzoriale.
Clientele ei sunt frivole, extravagante sau alcoolizate puse pe distracție, când vin în grup, disperate ce nu realizează că au nevoie de un psiholog, cele care apar singure.
De cum a văzut-o pe Susan Burke, spiritista de ocazie a știut că ea este altfel.
O femeie bogată, cu soțul plecat în călătorie intercontinentală, cu un copil propriu iubitor și un fiu vitreg diabolic, trăiește într-o casă victoriană impunătoare și are neliniști ce foarte ușor ar putea fi puse pe seama unor fenomene supranaturale.
Dar odată ajunsă la locuința clientei, pentru eventuale exorcizări, fata medium va descoperi tot mai îngrozită că manifestările gen vila istorică blestemată și băiețelul fantomatic sinistru pot fi cât se poate de reale.
Este o entitate malefică sau o minte manipulatoare în spatele decorului gotic, provocând fiori de spaimă teribilă până și unei profesioniste a jocului caleidoscopic al amalgamării imaginarului cu fragmente de adevăr?
cartea
poate fi
comandată pe
site-ul librăriei online
Cartepedia
Ce nuvela faina! Credeam ca e vreun alt thriller banal, dar protagonista pare foarte cool, la fel si zona gotica, aduc un plus. Multumesc pentru recomandare, Marius! Uite, asa mai aflu si eu cate ceva, cum ar fi sa nu judec mereu dupa titlu. 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu drag, Ana! 🙂 Mai ales cand traducerea titlului e atat de aproximativa. 😛 Mie toate cartile autoarei mi-au placut foarte mult. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da,da,daaaa, daaaaa! Thriller, medium, actiune, paranormal! :)) Si, desigur o prezentare minunata si tare tentanta !!!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Merci, merci, merci, Dana! 😀 Se citeste foarte repede, dar chiar e plina cu de toate. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mai bine sa fie decat sa trebuiasca. 😀 :)))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Intotdeauna. 😎 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Oooo, ce bine suna! O vreau si eu! Multumesc pentru recomandare! O trec chiar acum in wishlist.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu drag, Eva! 🙂 Recomand toate cartile lui Gillian Flynn, cu aceeasi siguranta ca au sa iti placa. 🙂
ApreciazăApreciază
Cred ca am o carte de autoare im bibliotecă. Nu mai stiu care. Foarte tentantă recenzia ta, Marius
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Oricare ar fi, trebuie sa ii dai o sansa, Vero! 🙂 Autoarea o merita. 😎 Pun pariu ca e Fata disparuta! 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Suna foarte bine! Chiar daca nu ma omor cu Gillian Flynn, sunt dispusa sa-i dau o sansa.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eu sunt un pic socat, stiindu-ti cat de cat gusturile, ca nu mori dupa Flynn si Arlidge, dar daca totusi continui sa le citesti, tot e bine. 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pai nu-mi plac toate cartile genului, depinde mult de stil. De la Flynn am citit „Locuri intunecate”, a fost ok, dar ciudatica. „Obiecte ascutite” mi s-a parut slaba. Asta nu inseamna ca alta carte de-a ei nu poate fi buna, subiectul asteia e interesant. Iar Arlidge… e greu sa ma pronunt, de abia am citit o carte. E buna, doar ca nu m-a dat pe spate, dar poate ca romanele seriei devin mai bune pe parcurs, ramane de vazut.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu alte cuvinte: nu se mai fac scriitori de mystery thriller ca Lady Agatha! 😀
ApreciazăApreciază