După faptă și răsplată

 

de 
Gillian Flynn

 

Editura Trei
Colecția: Fiction Connection
Anul publicării în limba română: 2017
Titlul original: The Grown Up (2014)
Traducere: Bogdan Perdivară
Număr de pagini: 64
roman achiziționabil pe
Cartepedia.ro

 

Dacă încep prin a menționa că nuvela După faptă și răsplată, publicată de Editura Trei într-un volum subțirel, a fost inclusă la apariție într-o antologie a marelui George R.R. Martin, pentru unii viitori cititori va fi o recomandare suficientă. Martin semnează doar antologii aproape la fel de bune ca propriile opere.

O altă recomandare indirectă ar veni dinspre celelalte excelente trei cărți ale autoarei din Kansas City, toate cu ecranizări reușite – Gone Girl / Fata dispărută acumulând cea mai mare popularitate.

Thrillerele psihologice create de Gillian Flynn sunt alerte, surprinzătoare, șocante, perfide și inteligente, iar După faptă și răsplată nu face excepție.
Ba chiar, aș spune că în acest text scurt, comparația pe care am făcut-o la alt titlu al scriitoarei, remarcând că stilul său o recomandă drept Stephen King de gen feminin, e mai motivată decât oriunde altundeva. Aici apărând, pe lângă atmosfera asemănătoare, până și acea doză neclară de supranatural care trezește spaimele ancestrale în operele regelui horror-ului.

Foarte specifice cărților lui Flynn – și expuse într-un mod de necomparat – sunt personajele feminine puternice, cu trecut tenebros, mustind de sexualitate deviantă și nu neapărat pozitive. Le regăsim și în format nuvelistic.

Dupa fapta si rasplata - Editura Trei

Protagonista din The Grown Up / După faptă și răsplată (agresivă traducere) nu are un nume sub care să fie prezentată cititorilor.
Este fiica unei mame șirete, dar leneșe, obișnuite să trăiască din ciupeli minuscule și cerșetorie, al cărei soț s-a pierdut pe undeva prin peisaj.
Când a crescut, fata și-a luat soarta în mâini, dar a urmat aceleași șabloane de trai, chiar dacă la un nivel mai înalt, folosindu-și cu mai multă ambiție talentele.
Pe parcursul carierei sale de cvasi-delincventă, ajunge recepționistă la Palmele Spiritului, o locație cu iz paranormal, unde, printre cărți de tarot și globuri de cristal, se oferă servicii de ghicit femeilor și prestații sexuale manuale, bărbaților.

Noua angajată face de toate până urcă în organigramă, ajungând clarvăzătoare oficială și cititoare de aure, descurcându-se bine datorită intuiției sale și experienței în a descifra oamenii, nicidecum a vreunor capacități extrasenzoriale.

Clientele ei sunt frivole, extravagante sau alcoolizate puse pe distracție, când vin în grup, disperate ce nu realizează că au nevoie de un psiholog, cele care apar singure.

De cum a văzut-o pe Susan Burke, spiritista de ocazie a știut că ea este altfel.
O femeie bogată, cu soțul plecat în călătorie intercontinentală, cu un copil propriu iubitor și un fiu vitreg diabolic, trăiește într-o casă victoriană impunătoare și are neliniști ce foarte ușor ar putea fi puse pe seama unor fenomene supranaturale.

Dar odată ajunsă la locuința clientei, pentru eventuale exorcizări, fata medium va descoperi tot mai îngrozită că manifestările gen vila istorică blestemată și băiețelul fantomatic sinistru pot fi cât se poate de reale.

Este o entitate malefică sau o minte manipulatoare în spatele decorului gotic, provocând fiori de spaimă teribilă până și unei profesioniste a jocului caleidoscopic al amalgamării imaginarului cu fragmente de adevăr?

 

images (3)

 

cartea
poate fi
comandată pe
site-ul librăriei online
Cartepedia

cartepedia