Ghici care-i mincinosul

roman din seria
Helen Grace

de
M. J. Arlidge

 

Editura Trei
Colecția Fiction Connection
Anul publicării în limba română: 2017
Titlul original: Liar Liar (2015)
Traducere: Monica Șerban
Număr de pagini: 456
roman achiziționabil pe
Cartepedia.ro

 

Ghici care-i mincinosul este cel de-al patrulea volum din seria anchetelor conduse de Helen Grace, o polițistă nonconformistă care încearcă să respecte regulile meseriei, deși deseori ajunge să le forțeze limitele, mereu decisă și corectă, dar cu un trecut plin de umbre hăituitoare și cu bizare manii masochiste provenite din el.

Autorul englez M. J. Arlidge lucrează în televiziune, fiind producătorul unor seriale poliţiste de prime-time şi al unor filme pentru reţele TV din Marea Britanie ori SUA, ceea ce se simte în stilul de a-și scrie romanele.
Toate sunt foarte dinamice, încărcate cu suspans și sexualitate, de un realism dur, alternând complementar perspectivele personajelor principale cu ale unora secundare sau chiar meteorice.

ghici-care-i-mincinosul

Trei incendii izbucnesc aproape simultan în Southampton, într-o noapte tragică pentru victime și extenuantă pentru pompieri și polițiști.

Inspectoarea detectiv Helen Grace și colegii ei preiau ancheta, făcând imediat legătura între cele trei evenimente și trecând foarte repede dinspre suspiciunea îndreptată spre vreun eventual piroman dezaxat, înspre aceea a mascării unui asasinat, de către un făptaș care a aprins și alte două clădiri mai mari, doar pentru a deturna atenția echipelor de intervenție.

Presupunerea inițială, că nu au de-a face cu un tipic dement ce-și hrănește nebunia din vâlvătăile flăcărilor, ci cu un criminal în serie care a programat totul meticulos, este confirmată peste douăzeci și patru de ore, când scenariul celor trei incendii se repetă, focul provocat mistuind alte clădiri și distrugând alte vieți.

Peste oraș se așterne teroarea nocturnă, în gândurile fiecărui cetățean strecurându-se groaza că familia sa ar putea fi următoarea țintă a incendiatorului nemilos, în timpul somnului.

„Casa impunătoare în stil victorian ajunsese acum o ruină. Ferestrele explodaseră, pete de funingine acopereau cărămizile și locul arăta lipsit de viață, pustiit și jalnic.
Căminul unei familii devenise ținta unei curiozități morbide și zeci de vecini, de binevoitori și de jurnaliști iși făcuseră apariția să se delecteze cu nenorocirea altuia.
Helen Grace se căznea să scape de gândul că aici o familie întreagă se dusese seara la culcare fericită și relaxată și se trezise în mijlocul unui infern.”

Întreaga comunitate vibrează de tensiune, spaimă și paranoia.
În orice clipă se poate dezlănțui iadul…

Oare cum au fost alese persoanele atacate?
Care este motivația criminalului?
Cine urmează?

Ghici care-i mincinonsul

Helen Grace se avântă într-o cursă contra-cronometru pentru a opri piromanul asasin, înainte de a mai face alte victime inocente și a redezlănțui infernul de foc.

Presiunea este imensă, astfel încât, și de data aceasta, blocajele birocratice și orgoliile șefilor direcți sau indirecți devin cele mai iritante obstacole care apar în timpul febrilei anchete declanșate pentru identificarea făptașului.

Scriitorul stăpânește foarte bine realitățile locale, atât atmosfera orașului, cât și problemele tipice dintr-o secție de poliție, fiind oglindite prin aspectele lor cele mai intime.

Incursiunile psihologice în mintea personajelor sunt rapide și precise, permițându-le să fie definite cel mai mult de acțiunile lor.
Surprizele și loviturile de teatru ating apogeul în finalul romanului, așa cum se așteaptă cititorii de la un thriller bazat pe investigații criminalistice.

Volumele care alcătuiesc seria Helen Grace sunt:

Eeny Meeny (2014) / Ghici cine moare primul (2015, Editura Trei)
Pop Goes The Weasel (2014) / Ghici ce-i în cutie (2015, Editura Trei)
The Doll’s House (2015 ) / Casa păpușilor (2016, Editura Trei)
Liar Liar (2015) / Ghici care-i mincinosul (2017, Editura Trei)
Little Boy Blue (2016) / Băiatul pierdut (2019, Editura Trei)
Hide and Seek (2016) / De-a v-ați ascunselea (2020, Editura Trei)
Love me not (2017)
Down to the Woods (2018)
A Gift for Dying (2019)

 

images (3)

 

cartea
poate fi
comandată pe
site-ul librăriei online
Cartepedia

cartepedia