Tu

de
Caroline Kepnes

 

Editura Herg Benet
Colecția: Passport
Data publicării în limba română: 2019
Titlul original: You (2014)
Traducere: Anca Zaharia
Număr de pagini: 464
Tip copertă: broșată
– ediție de film –

 

Ideea unui romancier cu un anumit sex, de a scrie o carte din perspectiva sexului opus, este la fel ca povestea cu prietenia platonică dintre un bărbat și o femeie:
o chestie cool ce pare accesibilă tuturor, dar care își întărește după fiecare tentativă statutul de legendă modernă.

Parcă tocmai pentru a evita cu orice preț căderea clișeică în transsexualizare ratată, Caroline Kepnes, autoarea romanului Tu, încearcă o combinație – ce se dovedește câștigătoare – între tehnica narativă a fluxului conștiinței din perspectivă masculină (teoretic și mai periculoasă pentru o scriitoare decât simpla utilizare a persoanei întâi masculin) cu adresabilitatea tip monolog la persoana a doua, dar de data asta într-o feminizare accentuată, a unui protagonist ce își cunoaște perfect propria protagonistă, căreia i se confesează.

Sigur, principalul suspect pentru jocul subtil cu nuanțele percepției este subiectul romanului: natura pasiunii obsesive, dar fie și obținut ca efect secundar, câștigul credibilității sexuale este imens.
Doar într-un singur loc am sesizat o mică notă falsă, la modul cum își închipuie autoarea că și-ar trăi un bărbat autoerotismul, mult prea apropiat de senzorialitatea celuilalt sex, dar în rest, Caroline Kepnes se descurcă ireproșabil în pielea îndrăgostitului obsedat. Iar din universul feminin vine cu o mulțime de observații intime pe care urmăritorul ei maniac este ajutat să le surprindă și care au plauzibilitatea asigurată, tocmai fiindcă beneficiază de autoritatea scriiturii unei femei.

Tu Editura Herg Benet

Joe Goldberg nu a absolvit nicio universitate, dar este – în modul lui interiorizat – un critic genial al culturii pop actuale. Asociațiile de idei pe care le face cu numeroasele romane citite și filme văzute sunt hiper-inteligente, savuroase și amuzante.
Pasiunea sa pentru cărți, transformată în mod de viață, e înduioșătoare și inedit informativă, pentru cei care o împărtășesc.

Atunci când, Guinevere Beck, o frumoasă scriitoare aspirantă, întră în librăria din New York în care Joe lucrează, pentru acesta se produce declicul care-i schimbă complet sensul de curgere al întregii vieți.

Nu poate defini exact ce-l atrage în primul rând la ea, senzualitatea, umorul de care dă dovadă în scurta conversație cu iz de flirt, aerul de ființă diafană ce are nevoie de protecție, cert e că fata îl aruncă într-o stare de tulburare în care nimic nu mai contează dacă nu are legătură cu Beck așa cum i se spune familiar noii sale atracții magnetice.

Lui Joe i se activează toate maniile obsesiv-compulsive, care existau deja în mintea sa, apărând din când în când referiri chiar la o altă exacerbare a lor, din trecut, față de o altă tipă de care a fost îndrăgostit.

Începe să o urmărească pe Beck pe net, pe Facebook, pe Twitter, acasă, privind prin ferestrele de la etajul 1 ale micului ei apartament sau chiar intrând să scotocească prin el, după ce anunță fals o scurgere de gaze.

Tu 5

Pătrunzând în cotidianitatea fetei, interesându-se de tot ce face, ascultând conversațiile prietenelor despre ea, subtilizându-i telefonul pentru a-i citi mesajele private și e-mailurile, Joe se apropie tot mai mult de ea, până ajunge chiar să-i salveze viața într-un incident la metrou.

Dar interesul metodicului stalker nu e să grăbească lucrurile, fiindcă își dă seama că Beck iubește pe altcineva și este altfel de cum o imaginase el.
Pentru fiecare nepotrivire cu proiecțiile sale, îi găsește însă scuze și identifică vinovați sau ființe care o influențează…
Știe că trebuie să-i lase timp, să facă doar pași precauți, cu prudență infinită, ca un prădător ce atacă direct numai când s-a asigurat că prada nu-i mai poate scăpa.

Încercând să devină bărbatul ideal pentru Beck, Joe nu are nicio reținere să înlăture orice obstacol care-i stă în cale, chiar dacă pentru asta e necesar să ucidă.

Ironia destinului face ca și în spatele fațadei serafice a lui Beck să existe gânduri și atitudini dătătoare de fiori.
Ar fi putut să-i scape unele dintre ele hărțuitorului, astfel încât să-i mai producă revelații periculoase?

Tu 2

Tu este un thriller psihologic hipnotic, cu dialoguri sclipitoare și acțiune mereu surprinzătoare. O vivisecție sadică a obsesiei adaptate la lumea hipertehnologizată.

Cartea a fost ecranizată într-un deja celebru serial Netflix. Am început să-l văd imediat ce am terminat-o; în primele episoade e destul de fidel originalului și îmi place mult.
Observ, ca diferență, doar o ușoară umanizare sentimentalistă a lui Joe. Cel al scriitoarei-jurnaliste din Massachusetts pare mai dur, mai sarcastic, mai decis și mai perspicace.

 

images (3)

 

Puteți comanda
volumul 
pe

site-ul editurii 
Herg Benet

editura_herg_benet