Teoria inocenței
Seducătorul anonim

 

de 
Florentina Pandelea

 

Editura Petale Scrise
Anul apariției: 2020
Număr de pagini: 448

 

Romanul Teoria inocenței. Seducătorul anonim este o combinație de genuri literare apropiate, young adult și romance, în care regăsim esențe parfumate din atmosfera cărților care au inspirat serialele Pretty Little Liars sau Gossip Girl, dar într-o formulă nouă, originală, cu adaos de realism, aprofundare psihologică și sensibilitate.

Volumul de debut a tinerei scriitoare Florentina Pandelea oglindește genuin stabilizarea universului feminin personalizat, trecerea de la adolescență la maturitate sau cristalizarea propriilor idei despre lumea înconjurătoare și locul pe care încearcă protagonista să îl ocupe în ea.

Sophie McKall este crescută în Seattle, doar de mama sa, Eva. Au o relație minunată, bazată pe prietenie și încredere, ce se adaugă dragostei materno-filiale.
Tatăl fetei a părăsit-o pe Eva în studenție, când a aflat că este însărcinată, devenind un personaj oarecum tabu în discuțiile lor deschise, care pot aborda serios sau glumeț orice alt subiect.

Teoria inocentei Seducatorul anonim

Povestea curge din momentul când Sophie începe un nou an școlar, în regim boarding school. Chiar dacă locuiesc în același oraș și au condiții excelente acasă, în America, elevii dotați pot alege să fie găzduiți în campusul liceului, la internat, pentru a se putea concentra asupra învățăturii.
Dragostea pentru științele exacte, în special matematică, a moștenit-o Sophie de la mama ei, și paradoxal, tocmai aceasta ajunge să le separe pentru prima oară. O îndepărtare mică, dat fiind că locuiesc foarte aproape, dar un prim pas spre independența maturizatoare a fetei.

Intercalate între întâmplările din prezent, apar, ca flashback-uri, amintiri cu persoanele pe care le reîntâlnește Sophie.

Dintre cunoștințele de acasă ce tulbură senzația de nou început, ea află că îl va avea profesor pe Mathias, alintat mai americănește Matt, cel care a meditat-o pe când era student.
Chiar se formase între ei o legătură romantică incipientă, dar care s-a destrămat și nu a lăsat în urmă decât o acidă familiaritate ce nu poate face prea mult bine noului raport oficial elev-profesor.

O relație mai de actualitate se dezvoltă cu Robert/Robb, din gașca de prieteni ai Sophiei, însă și aceasta are aspectele ei dubioase, care o fac pe fată să ezite în a o considera marea iubire.

În paralel, Sophiei i se trimit flori și bilețele misterioase, de către un admirator secret care semnează P. și pare să o înțeleagă mai bine decât toți băieții cu care a discutat până atunci.

Suspiciunea sa în privința identității seducătorului anonim se îndreaptă totuși înspre Matt și Robb, bănuiți – fiecare pe rând – că ar încerca astfel să-i transmită mesaje pe care nu îndrăznesc să i le adreseze direct.
Când însă primește avertizări de la P. despre așa-zișii ei prieteni și înțelege că el ar putea să o urmărească prin dispozitive de filmat și microfoane instalate în camera de cămin, fata simte un început de teroare la gândul că are de-a face cu un posibil obsedat total necunoscut.

Relația lor de romantism straniu, tip Sindrom  Stockholm, a ajuns însă la un nivel care nu-i mai permite victimei să se rupă complet de hărțuitorul ei adorator.
Sophie localizează și distruge sistemul de supraveghere electronic, dar continuă să accepte conversațiile intime cu provocatorul P.

Un alt mare mister apare dinspre mama sa.
Cine este bărbatul pe care Eva îl prezintă drept noul ei iubit, dar pe care pare să-l cunoască de-o viață?
Numele lui e Hugh, este un prosper om de afaceri, iar odată cu acesta, Sophie face cunoștință și cu un alt tânăr frumos, Hunter. Între cei doi există o relație destul de neclară, de genul mentor-fiu adoptiv, care o intrigă pe fată și mai mult.

Sophie va constata repede cât de importantă poate deveni, în propria existență, fiecare persoană pe care o întâlnește aparent întâmplător și cât de ușor pot dispărea de lângă ea cei pe care credea că-i va avea alături pentru totdeauna.

Teori Inocentei - Seducatorul anonim

Stilul în care Florentina Pandelea își desfășoară surprinzătoarea istorisire este vioi, tonic și cuceritor.

Lecții de viață, furtuni pasionale, iubiri misterioase și experiențe dramatice se intersectează captivant în Teoria inocenței aplicate/aplicată/aplicabilă adolescentin.

 

images (3)

 

Puteți comanda cartea pe site-ul editurii
Petale Scrise

editura petale scrise