Aliați în slujba dreptății

Născuți din ceață
#4

 

de
Brandon Sanderson

 

Editura Trei
Anul publicării în limba română: 2017
Titlul original: The Alloy of Law (2011)
Traducere: Alina Simuț
Număr de pagini: 376
roman achiziționabil pe
Cartepedia.ro

 

Aliați în slujba dreptății este volumul patru din saga Mistborn a lui Brandon Sanderson, primul dintr-o nouă serie a cărei acțiune are loc la trei secole distanță de trilogia inițială.

O restartare de ciclu literar ce păstrează doar atmosfera și sistemul magic din lumea Ultimului Imperiu, această carte se poate citi în mod independent, fără nicio dificultate sau pierdere de savoare.

Brandon Sanderson nu a dorit să își lase universul într-un veșnic Ev Mediu, ca al altor lumi fantasy statice, unde trec mileniile și tehnologia nu se schimbă deloc. Astfel încât, a imaginat o societate umană vibrantă, în dezvoltare avântată, odată scăpată de dominațiile care o sufocau prin magie întunecată.

După trei sute de ani de la eliberarea din ploaia de cenușă, Scadrial e o planetă înfloritoare, în pragul modernităţii, are căi ferate care dublează transportul pe canale, iluminat public electric și înalţă primele structuri de zgârie-nori.
Kelsier, Vin, Elend, Sazed, Spook și ceilalţi eroi eliberatori au devenit repere istorice sau religioase.
Dar, în ciuda spectaculosului progres tehnologic, vechile arte magice ale allomanţiei și ferochimiei continuă să joace un rol important în această lume renăscută.

Aliati in slujba dreptatii

Waxillium Ladrian este un nobil nonconformist pe care, la începutul romanului, îl găsim în Ținuturile Necruțătoare, unde face pe justițiarul de serviciu, într-o zonă ce amintește de Far West-ul american.
El menține legea și ordinea în aceste locuri primejdioase, alături de amicul său Wayne, până când o tragedie personală îl determină să se întoarcă înapoi acasă, în orașul Elendel.

Aici va trebui să își asume responsabilitatea de a fi Lord, capul Casei sale nobiliare.
Mii de oameni depind de stabilitatea Casei Ladrian, cu serviciile, viețile și familiile lor.
Deși, istoric, odată era una dintre Casele cele mai importante din oraș, cunoscute și respectate, afacerile pe care trebuie să le preia acum Waxillium nu merg deloc bine și pentru a le putea pune pe picioare, fostul aventurier are nevoie să învețe repede cum să devină un demn membru al înaltei societăți și… probabil… să se căsătorească.

Așa că, Wax renunță la armele sale de pistolar și la a-și mai utiliza în public talentele de arzător de metale, consacrându-se traiului tradiționalist citadino-aristocratic.

Însă nici orașul nu este lipsit de pericole. Au loc jafuri incredibile, mai multe femei sunt răpite și poliția nu poate înțelege modul uimitor în care acționează răufăcătorii.
Waxillium simte că ar putea dezlega aceste mistere, dar cum s-ar putea implica fără a-și afecta nou-câștigata conduită exemplară?

Aliati-in-slujba-dreptatii

În saga Născuți din ceață, magia apare sub forma allomanției, adică a abilității umane, transmisă genetic, de a extrage forță vitală din metale, arzându-le (mistuindu-le intern după ingerare, într-un mod special).
Capacitățile allomanților nu sunt absolute, ele se educă, pot fi îmbunătățite, însă nu dincolo de puterea înnăscută a fiecărui individ care le folosește. Unii fiind mai înzestrați, alții mai puțin, în accesarea lor.
Folosirea metalelor, calitățile acestora și împerecherile reactiv-contrareactiv dintre ele sunt descrise și codificate cu extraordinară credibilitate, punând parcă bazele unei științe paralele sandersoniene.

Modalitățile în care acest gen de super-puteri s-au schimbat, odată cu trecerea timpului, și cum s-a adaptat utilizarea lor noilor vremuri devin fire incandescente de interes pentru cititorii care au parcurs și alte volume ale seriei.

Atât ei, cât și cei care pătrund pentru prima oară în acest univers fantasy vor descoperi, la fel de captivați, personaje pitorești evoluând într-o epoca similară celei victoriene (aproape steampunk), cu un propriu Vest Sălbatic al ei, într-o combinație pasionantă de anchetă detectivistă și aventuri tip western.

Cele două trilogii care compun – deocamdată – saga Mistborn / Născuți din ceață conțin titlurile:

Ultimul ImperiuMistborn: The Final Empire (2006)
Fântâna Înălțării Mistborn: The Well of Ascension (2007)
Eroul Evurilor / Mistborn: The Hero of Ages (2008)

Aliați în slujba dreptății / Mistborn: The Alloy of Law (2011)
Umbra sinelui / Mistborn: Shadows of Self (2015)
Mistborn: The Bands of Mourning (2016)

 

images (3)

 

cartea
poate fi
comandată pe
site-ul librăriei online
Cartepedia

cartepedia