Monștri

cele mai malefice personalități istorice,
de la Nero la Osama bin Laden

 

de
Simon Sebag Montefiore

 

Editura Litera
Colecția: Carte Pentru Toți
Categoria: Biografii
Data publicării în limba română: 2019
Titlul original: Monsters: History’s Most Evil Men and Women (2009)
Traducere: Gabriel Stoian
Număr de pagini: 672
Tip copertă: broșată
volum achiziționabil pe
Libris.ro

 

Monștri este o cronică a celor mai detestabile personaje și a celor mai cumplite crime din istoria lumii.
Volumul-pereche al cărții Heroes. History’s Greatest Men and Women / Eroi: cei mai de seamă bărbați și femei din istorie își desfășoară colecția de biografii cronologic, din perioada Bibliei până în vremurile moderne, și în prezent, de la Osama până la Obama.
Mulți dintre monștrii înfățișați în paginile sale au fost oameni de stat și generali înzestrați sau polivalenți. Însă calitățile de lideri nu pot absolvi personalitățile politice de statutul de ucigași sângeroși.

Istoria a avut dintotdeauna o față întunecată.
În anvergura aproape incredibilă și extrem de îndrăzneață a faptelor lor, monștrii au găsit un sanctuar diabolic față de judecată. Moartea unui om este o tragedie, dar moartea a milioane de oameni reprezintă statistică , a remarcat Stalin cu cinism.
Cele mai atroce dintre aceste crime au fost comise în secolul XX, când utopismul coroziv și generalizat al ideologiilor demente și-a dat mâna cu tehnologia și puterea nelimitată a statului, pentru a face masacrele mai ușor și mai rapid de executat, deseori la o scară de ordinul milioanelor de victime.
Astfel, apar crimele în masă și genocidele secolului XX sau ale celui de-Al Doilea Război Mondial.

Toți acești conducători monstruoși au fost sprijiniți de mulți simpli cetățeni, ce au devenit asasini și torționari pentru a participa la punerea în aplicare a planurilor lor. Puțini dintre ei au fost pedepsiți, dar împart responsabilitatea cu scelerații de care au fost conduși.

Oamenii de stat sunt cel mai greu de încadrat în categorii.
Practic, toți cei ce dețin puterea iau unele decizii care conduc la pierderea de vieți nevinovate.
Ceea ce este monstru pentru unii devine erou pentru alții, iar dezbaterile pe această temă își păstrează mereu relevanța.

Monstri

Există anumiți lideri care trebuie situați undeva între eroi și monștri.
Napoleon, Petru cel Mare, Cromwell și Alexandru Macedon ar putea fi socotiți eroi sau monștri, dar ei apar în precendenta carte a autorului, Heroes. History’s Greatest Men and Women, în vreme ce Henric al VIII-lea și Vlad Țepeș, considerați eroi de mulți englezi sau români, apar la monștri.

Aceste două cărți-pereche, Eroi și Monștri, sugerează că indivizii pot schimba istoria și că există oameni buni și răi – deopotrivă.
Desigur, sunt și personaje pur negative, care nu au nicio scuză pentru atrocitățile înfăptuite.

Însă cel mai adesea, viața nu este chiar atât de simplă.

Câteodată, istoria este nedreaptă: de exemplu, Lucrezia Borgia, împărătesele Livia și Teodora sau regina Isabela a Regatului Israel apar ca monștri – dar, având în vedere că sursele documentare manifestă multe prejudecăți față de ele, oare nu au fost defăimate  pentru că erau femei în poziții de putere?

Acest volum cuprinde peste o sută de nume – conducători de stat, despoți însetați de sânge sau criminali în serie – de la Caligula și Ivan cel Groaznic la Elena și Nicolae Ceaușescu, supranumiți «soții Macbeth ».
Autorul readuce în atenția noastră și fapte mai puțin cunoscute, cum ar fi masacrele cruciaților sau genocidul armenilor din secolul trecut.

Dedicată victimelor acestor monștri, cartea ne aduce aminte că răul se poate transforma oricând în banalitate.
Aflând mai multe despre celebrele personaje malefice și crimele lor, putem, eventual, evita greșelile trecutului.

Atât în prezentarea lui Vlad Țepeș, cât și a soților Ceaușescu, apar mici inexactități – de consemnare a evenimentelor istorice, nu de interpretare – pe care un cititor român le observă imediat. Asta te face să te întrebi cât de precise sunt toate celelalte biografii.

Există riscuri în alcătuirea oricăror liste sau categorisiri.
Lucrurile cele mai importante sunt cunoașterea, rememorarea și formarea unei opinii. Toți ar trebui să recunoaștem aceste personaje, să ne amintim crimele lor și să emitem propriile judecăți.

Simon Sebag Montefiore (n. 1965) este unul dintre cei mai apreciați istorici britanici.
Cărțile lui au fost traduse în multe limbi și au primit numeroase premii de-a lungul timpului.

 

images (3)

 

volum
disponibil
pe site-ul librăriei online
LibrisLibris