Victime neînsemnate

de
Emma Flint

 

Editura RAO
Anul publicării în limba română: 2020
Titlul original: Little Deaths (2017)
Traducere: Graal Soft
Număr de pagini: 416

 

 

Romanul Victime neînsemnate este inspirat de un caz real ce a impresionat America anilor ’60.

Protagonista sa, Ruth Malone, îndrăznește să încalce șabloanele de comportament impuse în acele timpuri doamnelor respectabile, fără a se autoconsidera o femeie ușoară sau o mamă denaturată.
Însă, într-o dimineață de vară, când Ruth nu-și mai găsește copiii în patuțurile lor, întreaga ei viață ajunge sub privirile aspre ale polițiștilor, ale ziariștilor și ale opinei publice, toți judecând-o implacabil și hotărând că e vinovată de pierderea micuților, din cauza conduitei sale inadecvate social.
Vârtejul mediatic format în jurul unei persoane care a devenit un caz juridic având ceva dintr-o tornadă ce smulge hainele, carnea și sufletul nefericitei prinse în mijlocul său.

victime neinsemnate

Suntem în anul 1965, în Queens, New York. Ruth Malone se trezește în zori și descoperă că ambii ei copii, Frankie Jr. și Cindy, au dispărut.
Mai târziu, cadavrul lui Cindy este găsit într-un loc abandonat, speranța ca măcar Frankie să fie în viață se micșorează cu fiecare zi care trece…

În timp ce poliția investighează, ies la iveală amănunte despre existența femeii de douăzeci și șase de ani.
Mediul și orele târzii de lucru, care vin la pachet cu ocupația de chelneriță într-un bar, sticlele goale de whisky, îmbrăcămintea provocatoare din garderobă, valiza cu teancuri de scrisori de la nenumărați bărbați, ascunsă sub pat, și agenda cu numere de telefon a lui Ruth fac din ea o bețivă și-o depravată – prin urmare, o mamă groaznică.
În plus, are mereu părul prea aranjat, se machiază strident, se îmbracă sexy și nu plânge când ar trebui să arate distrusă.

Detectivul care conduce ancheta, un habotnic, trage concluzia evidentă: confruntată cu divorțul și lupta pentru custodie, Malone a luat viața copiilor ei.

Pete Wonicke, reporter de tabloid aflat la începutul carierei, hotărât să-și facă un nume în ziar, începe să cerceteze subiectul.
El pare să fie singurul care nu se raliază verdictului general.
Interesul profesional al lui Pete se dezvoltă într-o obsesie personală față de Ruth și jurnalistul ajunge să creadă că ar putea fi ceva profund, nedezvăluit, în ființa indescifrabilă pe care presa și publicul au descris-o ca pe o femeie promiscuă.

Ruth Malone și-a ucis violent propriii copii, a devenit ea însăși o victimă a circumstanțelor sau este ceva mai sinistru în joc?

Scriitoarea britanică Emma Flint ne oferă, în romanul ei de debut Victime neînsemnate, un thriller psihologic claustrofobic, plasat temporal în trecutul apropiat, într-o societate dominată de bigostism, preconcepții și dictatură a moralei majoritare.

Vieti neinsemnate- Editura RAO

Ruth Malone a fost găsită vinovată în case de gospodine, în saloane de coafură, la micile bârfe din stradă sau din magazinele de cartier și, până la urmă, chiar în fața justiției, doar pentru că nu a adoptat canoanele impuse de comunitate.
Ea era o rebelă neobservată, asemenea atâtor alte agente ale schimbării treptate, care se produce de-a lungul vremii în mentalitățile colective, în concepțiile despre ce înseamnă feminitate.
Pedeapsa devine însă inevitabilă, atunci când tragedia atrage atenția asupra sa.

Victime neînsemnate este o poveste dramatică intensă, captivantă, desfășurată într-un ambient sufocant.
Faptul că are la baza evenimente reale o face cu atât mai tulburătoare.

 

images (3)

 

Puteți achiziționa volumul online
– pe site-ul editurii RAO –
sau în librării

RAO