Șarpe & porumbel

de
Shelby Mahurin

Editura Corint
Colecția CorinTeens

Anul publicării în limba română: 2020
Titlul original: Serpent & Dove (2019)
Traducere: Adina Rațiu
Număr de pagini: 496

Șarpe & porumbel este un epic fantasy fulminant, cu personaje extravagante evoluând într-un worldbuilding franțuzit ce a păstrat societatea și religia Evului Mediu real, dar a intensificat forța magiei, în istoria confruntărilor dintre ele.

Protagonista sa feminină, Louise le Blanc, e o hoață inteligentă, versatilă și manipulatoare, care-și duce traiul în orașul Cesarine, plănuind mereu vreun jaf sau vreo înșelăciune.
Puțină lume știe însă că ea este și ceva mult mai de temut decât atât:… o vrăjitoare.

În urmă cu doi ani, Louise a fugit din clanul ei de Dames Blanches, renunțând la magie și supraviețuind din ce putea fura.
În Cesarine a ocupat mansarda unui teatru și bate străzile sau localurile publice, în căutare de ocazii pentru vreo nouă țeapă.
Vrăjitoarele, considerate primejdii majore de populație și autorități, sunt arse pe rug, astfel că însăși natura sa ascunsă o pune pe Lou în pericol constant.

Atunci când află despre existența unui inel fermecat care are capacitatea de a o face invizibilă, atât de necesară unei fugare ca ea, Louise riscă și folosește din nou magia, pentru a îl fura.

Ca membru al Vânătorilor, ordin sub egida Bisericii, căpitanul Reid Diggory și-a trăit viața călăuzindu-se după preceptul: Pe vrăjitoare să n-o lași să trăiască.
Fidelitatea lui fanatică este dedicată principiilor ordinului și conducătorului său religios.

Drumul unui gardian salvator al familiei regale nu ar fi trebuit să se încrucișeze cu cel al renegatei hoțomane neînsemnate Lou, despre care el nu știa ce hram poartă, dar o glumă perversă a Destinului îi obligă pe ambii să se alieze într-o uniune absolut improbabilă: aceea a mariajului.

Louise acceptă acestă căsătorie de formă pentru că trebuie să se ascundă atât de ai săi, cât și străinii care ar arde-o pe rug, iar casa unui Vânător este cel mai bun loc din lume unde s-o facă.
Reid Diggory, pe care îl mai cheamă și Florin, intrat în ordin la îndemnul unei iubite reticente, și-a găsit liniștea sufletească în lupta cu răul reprezentat de vrăjitoare.
Ordinele arhiepiscopului său sunt de nediscutat și chiar dacă la început nu simte decât milă pentru hoața snopită în bătaie pe care o ia de nevastă, este pregătit să-i arate respectul cerut de tradiție.

Treptat, încep să apară sentimente de tot soiul între cei doi soți circumstanțiali, dar Lou va trebui să fie foarte atentă dacă vrea ca povestea sa conjugală focoasă să nu sfârșească, la propriu, cu un rug și un băț de chibrit.

ȘARPE ȘI PORUMBEL de Shelby Mahurin

Scriitoarea dezvoltă amuzant relațiile alambicate dintre aceste două personaje atât de diferite între ele. Sarcasmul continuu al Louisei și modul direct, cazon, de a se exprima al lui Reid explodează în dialoguri tachinatoare savuroase.

Tot timpul lecturii apar situații misterioase ce nasc propriile mistere punctuale și e palpabilă tensiunea în care trebuie să trăiască protagoniștii, deși umorul însoțește permanent firul narativ.

N-ai cum să nu adori romanul ăsta, primul al autoarei și al unei serii pe care o va continua. Are acțiune, dragoste, tensiune, ironie, secrete de aflat și eroi simpatici de admirat.

E și tipul acela de istorisire young adult care forțează limitele subgenului literar, așa cum place adolescenților, care nu vor să se simtă îngrădiți în ceea ce ar aprecia părinții sau altcineva că este acceptabil să citească. Posibil însă, ca și mulți adulți să fie destul de șocați de unele durități realiste ale poveștii – eu remarc asta la atracții în plus.

Șarpe & porumbel a ieșit ca și cum ar fi fost contopit romanul NotreDame de Paris cu saga The Witcher și ar fi fost amestecate bine de tot, până s-a obținut o singură minunăție de operă fantastică redefinită.

Shelby Mahurin a crescut la o mică fermă din statul Indiana, unde nuielele deveneau baghete magice, iar vacile – dragoni. Imaginația debordantă nu i s-a îmblânzit odată cu vârsta, așa că a continuat să-și cultive creativitatea – folosind acum cuvinte scrise, în loc de nuiele.

Când nu plăsmuiește romane, Shelby urmărește serialul The Office și citește în mod obsesiv.  Locuiește încă în apropierea fermei unde a copilărit, împreună cu soțul său și copiii ei pe jumătate sălbatici.
Șarpe și porumbel este romanul său de debut.

images (3)

Puteți comanda
volumul
 pe

site-ul
Editurii Corint

corinteens