Un an fără tine

.

de
Nina de Pass

.

Editura Corint
Colecția CorinTeens
Anul publicării în limba română: 2020
Titlul original: The Year After You (2019)
Traducere: Pavel Cazacu
Număr de pagini: 352

.

Un an fără tine este genul acela de roman contemporan clasificat în categoria young adult mai mult pentru vârsta protagoniștilor decât pentru tematica sa – una de psihologie profundă, complexă, post-traumatică, dureros recuperativă.

Cea mai mare parte a acțiunii se desfășoară într-un peisaj de vis, într-un colegiu exclusivist din Alpii elvețieni, într-o școală cu internat și regim special, unde ajunge pentru prima oară Cara, o adolescentă supraviețuitoare a accidentului de mașină în care și-a pierdut viața cea mai bună prietenă a sa, Georgina.

Cara este născută în Anglia, dar crescută în America, țară în care a locuit după separarea părinților și noua căsnicie californiană a mamei sale.
În vechea școală, era una dintre vedetele locale, făcea parte din acea elită a celor mai cool fete, care dădea tonul în tendințele de apreciere și categorisire a celorlalți, dar odată cu accidentul, întregul ei comportament s-a modificat.
De-atunci s-a izolat într-un univers interior de solitudine și apatie, din care refuză să iasă, străbătut doar de fiori de teamă față de mașini sau de spații închise și cutremurat periodic de sufocante puseuri de autoînvinovățire, izvorâte dintr-un întunecat secret nemărturisit nimănui.

Un an fara tine Editura Corint

La Hope School, adaptându-se într-o lume nouă, a clădirilor istorice europene și a peisajelor maiestuoase montane, Cara este constrânsă, de micile provocări ale colegilor, să reacționeze la stimulii externi și să iasă încet-încet din coconul său protectiv, îmbibat cu suferință și cu regrete.

Refuzul fetei de a trăi existența care i-a fost interzisă de destin prietenei sale G (așa cum continuă să o alinte în minte), în acel fatidic Ajun de An Nou ce a transformat o petrecere din San Francisco într-o tragedie, ajunge să se confrunte cu afecțiunea prietenilor noi pe care și-i face aici, ajutând-o să își redeschidă sufletul spre astfel de sentimente împărtășite.

Colega ei de cameră, Ren, ce are propriul motiv dureros pentru care a devenit o marginală, o neintegrată, și Hector, hoțul de suflete feminine, cu aparența lui superficială de tip mereu fără griji, deși are unele foarte grave, sunt cei doi prieteni sinceri care o fac pe Cara să conștientizeze că fiecare om poate avea parte, la un moment dat, de propria porție personalizată de suferință și că viața nu este ușoară pentru nimeni.

Dar cu cât fata se apropie mai intim de noii săi amici, cu atât amintirea lui G pălește.
Să meargă mai departe înseamnă să renunțe definitiv la trecut și să analizeze deschis tot ce s-a întâmplat în noaptea blestemată, dar Cara nu se simte deocamdată capabilă de o asemenea renaștere asumată.
Are acum șansa de a reveni la viața normală, însă numai dacă va găsi în ea puterea necesară pentru a trece peste toate baricadele de care s-a înconjurat și a limpezi evenimentul tragic pe care l-a secretizat chiar și față de sine însăși.

Un an fara tine - CorinTeens

Un an fără tine este o poveste zbuciumată, tulburătoare, despre autoflagelare, lupta cu demonii interiori, nevoia de iertare, empatie și puterea vindecătoare a prieteniei.

Scriitoarea Nina de Pass are un masterat în franceză și spaniolă la Universitatea din Edinburgh, a locuit un timp la Paris și Madrid, în prezent fiind stabilită în Londra, unde lucrează la o agenție literară.
Ideea romanului ei de debut, Un an fără tine, s-a dezvoltat în timpul unui curs de scriere creativă al Academiei Faber.

.

images (3)

.

Puteți comanda
volumul
 pe

site-ul
Editurii Corint

corinteens