Lațul

 

de
Lilja Sigurðardóttir

 

Editura
CRIME SCENE PRESS

Anul publicării în limba română: 2020
Titlul original: Gildran (2015)
Traducere: Liviu Szoke
Număr de pagini: 288
Format: trade paperback cu supracopertă

 

Lațul este un thriller original, pe de o parte pentru că amenințarea care provoacă tensiune nu e una fizică imediată, ci provine dintr-o întreagă țesătură de situații angoasante în care care s-a încâlcit protagonista, pe de altă parte, pentru că ne face – practic – să ținem cu infractoarea, identificată astfel de la început, prin activitatea sa de încălcare a legii, fără ca asta să-i afecteze simpatia pe care o câștigă din partea cititorilor.

Un roman psihologic dramatic, sofisticat, organic (în sens de studiu aproape clinic a tot ce ține de intimitate), în care pare să fi fost evitată intenționat orice preluare a vreunui clișeu definitoriu de subgen literar.

Din primul moment urmărim îndeaproape o măruntă traficantă de droguri ce își plănuiește acțiunile cu grija disperată a cetățeanului care nu-și poate permite să fie prins făcând ceva ilegal, folosindu-și spiritul de observație, inteligența socială și talentele cameleonice, pentru a nu atrage nici cea mai mică bănuiala asupra sa, din partea funcționarilor vamali.
O persoană atât de îndepărtată de personajele șablonarde drogato-gangsterești implicate de obicei în astfel de acțiuni, încât pare aproape o ființă diafană prinsă pe nedrept în războiul altora… Asta până când autoarea te lasă să-i simți răsuflarea accelerată de adrenalina care-i semnalează plăcerea de-abia conștientizată de a trăi astfel de momente de suspans dintr-o aventură.

Latul Editura Crime Scene Press

Sonja este o frumoasă islandeză proaspăt divorțată, după ce soțul său a prins-o înșelându-l cu prietena ei.
Având asemenea precedente de comportament imoral și cum nu stă deloc bine nici cu banii, nu are prea multe șanse să obțină custodia fiului ei.
Forțată de împrejurări, femeia este de acord să își utilizeze aparenta respectabilitate pentru a face contrabandă cu cocaină, fără să realizeze imediat că după fiecare trecere reușită a granițelor se afundă tot mai adânc într-o lume a criminalilor nemiloși, mult mai sumbră decât genul de mic risc provocator de fiori, pe care era confortabilă să și-l asume.

Prietena ei lesbiană, cam reticentă când nu e beată, Agla, are propriile probleme, fiind acuzată de mașinațiuni financiare executate în postul de membră a unui consiliu de administrație bancar.

Un alt personaj cheie, aș spune chiar al treilea protagonist, având în vedere că perspectiva narativă se transferă des între aceste trei nume, este Bragi, un agent vamal al aeroportului din Reykjavík, a cărui experiență nu poate fi înșelată la nesfârșit de stratagemele ingenioase ale Sonjei.

Criza financiară planetară și erupțiile locale de cenușă ale vulcanului Eyjafjallajökull par să marcheze, direct sau doar simbolic, destinele împletite ale celor trei islandezi și modul meandric, confuz, aproape întâmplător, în care ele se amestecă, înfluențându-se decisiv.

Latul - Crime Scene Press

Lilja Sigurðadóttir are scriitură dinamică, fluidă, realistă, focalizată pe amănuntele importante care trebuie ținute sub observație de personajele sale – pentru siguranța lor -, transpunându-se total, de fiecare dată, în pielea fiecăruia dintre ele.

Lațul este o carte despre crimă organizată, trafic de droguri, fraude bancare, dar chiar în mai mare măsură e despre familie, relații pasionale și dragoste sub diverse forme. Un thriller psihologic în sensul ideal al catalogării, atât de diferit totuși de toate celelalte.

Dacă aș dori neapărat să forțez o analogie, în tendința comparativă a blogului meu, ar fi cu filmul The Mule / Curierul traficanților (2018) al lui Clint Eastwood, dar cartea asta este mult mai sexy.

.

images (3)

.

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Crime Scene Press