Capcana Margrave

.

de
Lee Child

.

Editura Trei
Colecția Fiction Connection
Anul publicării în limba română: 2018
Titlul original: Killing Floor (1997)
Traducere de: Constantin Dumitru‑Palcus
Număr de pagini: 544
Format: paperback cu supracopertă
volum achiziționabil pe
Portokal.ro

.

Capcana Margrave este primul roman al unei lungi serii literare care a ajuns legendară, inspirând mai multe ecranizări cinematografice sau episodice.

Eroul aventurilor și investigațiilor imaginate de Lee Child este Jack Reacher, un fost polițist militar azvârlit brusc în lumea civilă, unde își petrece timpul hoinărind, având acum posibilitatea să vadă locuri în care nu ar fi putut zăbovi altădată, când era prins cu preocupările de zi cu zi.

Capcana Margrave Jack Reacher

Cavaler itinerant, lup solitar, apărător al dreptății, atunci când nimerește în situații conflictuale, Jack Reacher străbate o Americă a localităților izolate de pe marginea autostrăzilor infinite ce duc spre nicăieri, a micilor moteluri aproape fără clienți, a spațiilor deshise imense, unde apar mereu indivizi cu povești proprii de pasiune sau nebunie.

Erou contemporan al unei epopei moderne on the road, Reacher a ajuns protagonistul a peste douăzeci de romane mystery-thriller, fiecare desfășurând o anchetă cu rezolvare autonomă, fără legături (în afara celor care țin de singurul personaj comun) cu alte volume ale seriei.
Deci, cărțile lui Lee Child se pot citi separat, eu chiar am bifat mai multe titluri până să ajung în sfârșit la acesta, cel care a dat startul ciclului literar, și nu am simțit la niciunul că a rămas ceva care ar fi trebuit explicat. Dar întotdeauna m-am gândit că aș fi vrut să le citesc în ordinea apariției, așa că m-am bucurat când s-a lansat Capcana Margrave la Editura Trei.
Am înțeles că a mai circulat o ediție înainte, însă nu mai e de găsit.

Capcana Margrave recenzie

Această primă aventură consemnată a lui Jack Reacher începe când el, proaspăt civil la 36 de ani, hotărăște să coboare dintr-un autobuz de linie în Margrave, un orășel liniștit din Georgia, pentru a vizita locul unde a murit talentatul chitarist de blues Blind Blake, altfel o personalitate rămasă obscură chiar și printre concitadini.
Ideea asta subită îl determină pe turistul de conjunctură să debarce în ploaie și, cum nu vede nicio mașină în jur, nu poate recurge la obiceiul lui de a face autostopul, deși mai are de mers peste douăzeci de kilometri până în oraș.
Îi parcurge pe jos, în căutarea unui restaurant în care să mănânce și să bea o cafea.

Însă în Margrave, orașul strălucind de curățenie și bunăstare, locul unde nu se întâmplă niciodată nimic, tocmai s-a produs prima crimă din ultimele decenii.
Iar Jack Reacher, străinul parașutat tam-nisam în zonă, devine primul suspect, mai ales din cauza traseului său ciudat, care l-a purtat chiar pe lângă locația omuciderii.
Așa că, la nici jumătate de oră de la sosire, este reținut și dus la închisoarea locală, apoi transferat temporar într-una statală.

Aici se atentează pentru prima oară la viața sa, cu hotărâre și deosebit de brutal, devenind clar că cineva își dorește o rezolvare rapidă a cazului.

Capcana Margrave Editura Trei

Va reuși Jack să covingă polițiștii locali că nu este el ucigașul căutat și să scape din complotul sinistru pe care îl întrezărește și în care se simte tot mai oribil de implicat?

Desfășurarea întregii investigații are loc într-un crescendo magistral.
Chiar fiind un erou super-dotat cu excedent de calități fizice și intelectuale, nimic nu-i vine pe tavă lui Reacher și cititorul trăiește alături de el dificultățile prin care trece, satisfacțiile succeselor sau dezamăgirile nereușitelor, când deducțiile sale îl conduc mai aproape de lămurirea vreunui mister sau pe piste înfundate.

Asta cu atât mai mult cu cât romanul este scris la pesoana întâi (cred că e o raritate),  toate celelalte volume din serie pe care le-am citit erau narate la persoana a treia.

Stilul lui Lee Child are un realism cuceritor al micilor detalii peisagistico-tehnice, deși pare – în același timp – concis și nedescriptiv, concentrat pe acțiunea în flux continuu.

Capcana Margrave Lee Child

Capcana Margrave e un thriller violent, dur, cu o intrigă ingenioasă, doldora de revelații năucitoare și lovituri de teatru, care aduce pentru prima oară în fața cititorilor un personaj ce și-a caștigat, de-a lungul timpului, o mulțime de fani.
O carte cu adevărat de colecție!

Lista completă de romane cu Jack Reacher – în ordinea apariției – arată astfel:

Killing Floor (1997)
Die Trying (1998)
Tripwire (1999)
Running Blind / The Visitor (2000)
Echo Burning (2001)
Without Fail (2002)
Persuader (2003)
The Enemy (2004)
One Shot (2005)
The Hard Way (2006)
Bad Luck And Trouble (2007)
Nothing To Lose (2008)
Gone Tomorrow (2009)
61 Hours (2010)
Worth Dying For (2010)
The Affair (2011)
A Wanted Man (2012)
Never Go Back (2013)
Personal (2014)
Make Me (2015)
Night School (2016)
The Midnight Line (2017)
Past Tense (2018)
Blue Moon (2019)
The Sentinel (2020)

.

images (3)

.

roman disponibil pe site-ul
librăriei online
Portokal.ro

portokal