Suflete pereche

.

de 
John Marrs

.

Editura Trei
Colecția: Fiction Connection
Categoria: Literatură Universală
Anul publicării în limba română: 2019
Titlul original: The One (2016)
Traducere: Mihaela Apetrei
Număr de pagini: 464
volum achiziționabil pe
Libris.ro

.

Romanul Suflete pereche pornește de la o idee incitantă (materializarea unui concept drag tuturor) și conjugă elemente de thriller, romance sau chiar ușor SF, într-o reușită combinație.

Narațiunea este structurată în capitole scurte care alternează perspectivele a cinci protagonișți, cu cinci povești de viață diferite, având ca unic element comun inițial faptul că s-au înscris într-o aplicație în stare să le identifice, prin procedee științifice exacte, sufletul pereche, ființa cu care se potrivesc cel mai mult din toată lumea.

Compania Potrivește-ți ADN-ul promite ca în urma unui test ADN, prin compararea genelor doritorilor de potriviri cu ale tuturor celorlalți indivizi introduși în sistem, va identifica partenerul ideal al fiecăruia.

Teoria pe care se bazează revoluționara procedură pretinde că pentru oricare dintre noi există o persoană perfect compatibilă pe planetă și că descoperirea acesteia nu ar trebui lăsată la voia întâmplării, de vreme ce este scrisă deja în ADN și poate fi descifrată prin asociere.
Nu mai rămâne astfel la dispoziția hazardului, a senzației de dragoste la prima vedere, ci este determinată chimic și biologic.

Când cel înscris în acest sistem de decodificare a destinului este anunțat că Potrivirea sa a fost găsită, nu mai are scăpare.
Odată cunoscută cealaltă persoană, va simți imediat atracția irezistibilă dintre ei.

Desigur, ca orice noutate, această proaspătă metodă de socializare are contestatari.
Dacă, pe de o parte, ea aduce certitudinea găsirii sufletului pereche, pe de alta, poate duce la distrugerea relațiilor deja formate, chiar și a unor căsnicii stabile.

Cele cinci povestiri care se împletesc în construirea romanului vin ca exemplificări spectaculoase ale celor mai diverse moduri în care o astfel de aplicație poate oferi teribile surprize.

Mandy, divorțată și nefericită, își pune toate speranțele de renaștere spirituală în Potrivirea cu un atrăgător antrenor personal, aventurier și veșnic călător, dar ajunge un pic cam târziu în viața acestuia, când el tocmai plecase într-o călătorie finală.

Nick și Sally au o relație fericită – încearcă Potrivește-ți ADNul ca pe o provocare ludică, la insistența femeii, să vadă dacă nu sunt cumva cuplați și oficial ca suflete pereche.
Însă ei nu-i iese nicio potrivire, iar pentru el apare numele unui bărbat.
S-a jucat Sally cu focul? Este Nick un homosexual latent?

Ellie și-a sacrificat orice satisfacție sufletească pentru cele provenite exclusiv din succesul în carieră.
Acum, când are tot ce și-a dorit și se simte complet împlinită material, i-a devenit imposibil să se deschidă romantic către vreun eventual partener, din cauza suspiciunii că-i e vânată averea.
Este calea indicată de selecția genetică destul de sigură pentru a-i alunga orice rețineri și a-i permite, în sfârșit, să dea frâu liber proceselor afective?

Potrivirea lui Jade locuiește tocmai în capătul celălalt al lumii.
Au dezvoltat deja o comunicare excelentă la distanță.
La îndemnul prietenelor, Jade pornește într-o expediție-surpriză la antipozi, pentru a-și întâlni australianul mult-dorit.
Însă acesta nu pare deloc bucuros de sosirea ei.

Cea mai tensionată dintre povești, dar și cea mai amuzantă la modul sadic, mi s-a părut cea a lui Christopher.
El este un criminal în serie lipsit de empatie, de genul acela care își alege cu meticulozitate victimele femei și își lasă propria marcă distinctivă asupra faptelor comise, pentru că se simte prins într-o confruntare a inteligențelor cu investigatorii crimelor sale.
Ca o ironie a sorții, Potrivirea lui este o polițistă.
Și, pentru prima oară în viață, alături de ea, sociopatul descoperă o parte din sentimentele pe care era conștient că nu este capabil să le perceapă ca alți oameni.

Suflete pereche - coperta

Suflete pereche este un thriller psihologic ce ne face să reflectăm asupra unor schimbări din societate care nu sunt foarte departe de a se produce, chiar dacă poate nu exact în forma din carte.
Tematica sa poate fi extrapolată înspre libertatea de a alege, în general.
Cât din ea merită să fie cedată în schimbul comodității și a deciziilor optimizate, calculate de computere pentru fiecare dintre noi?

Căutarea fericirii, a dragostei, a sufletului pereche este o componentă permanentă a naturii umane.
Nu riscăm să pierdem ceva din însăși umanitatea noastră, atunci când o transformăm într-un serviciu robotizat și-i acceptăm – demonstrat științific, deci incontestabil – predestinarea?

Scriitorul britanic John Marrs a lucrat 25 de ani ca jurnalist freelancer, specializat în interviuri cu actori, muzicieni și celebrităţi TV.

Romanul său Suflete pereche, publicat în 2016, s-a tradus în peste 30 de limbi, a fost desemnat cel mai bun roman SF al anului de către Wall Street Journal și urmează să fie ecranizat sub forma unui serial Netflix de zece episoade.

.

images (3)

.

volum
disponibil
pe site-ul librăriei online
Libris