Germenul Andromeda

.

de
Michael Crichton

.

Editura Paladin
Colecţia Science-Fiction
Grupul Editorial Art
Anul publicării în limba română: 2020
Titlu original: Andromeda Strain (1969)
Traducere: Adina Barvinschi
Număr de pagini: 336
ediție hardcover

.

Premisa științifică a tehno-thriller-ului SF Germenul Andromeda pornește de la probabilitatea ca prima interacțiune dintre omenire și o formă de viață extraterestră să ia aspectul contactului cu organisme asemănătoare sau chiar identice bacteriilor și virușilor de pe Terra.

Această posibilitate este pe de o parte extrem de mare, pentru că numărul de organisme simple îl depășește cu mult pe al celor complexe, în orice ecosistem cunoscut, pe de altă parte, foarte periculoasă, având în vedere că 3% dintre bacteriile pământene sunt capabile să exercite un efect nefast asupra omului.

Acum, în vremuri de pandemie, o asemenea idee pare de domeniul logicii evidente, dar la 1969, anul în care tânărul scriitor american Michael Crichton o lansa și dezvolta într-un roman, venea ca o variație originală la întâlnirile cu omuleți verzi din SF-ul momentului.
La fel a izbutit, ceva mai târziu, același autor să impună în mentalul colectiv și găselnița Jurassic Park, cu tot cu reconstituirea unor specii dispărute, din fragmente de ADN, deși până să îl prezinte el, conceptul nu era mai deloc popularizat.

germenul-andromeda-michael-crichton-s-cover

Într-o mică localitate din Arizona, izbucnește o misterioasă epidemie care extermină în câteva ore întreaga populație locală.

Dezastrul pare să fie provocat de prăbușirea în apropiere a unui satelit din programul guvernamental Scoop.
Obiectivul acestui program este, oficial, de a construi sateliți care să colecteze organisme și praf din straturile superioare ale atmosferei terestre, de la limita spațiului cosmic.

Teorectic, scopul său e pur științific, dar adevărata intenție din spatele proiectului militar este de a descoperi în spațiu noi arme de război biologice.

Suspiciunea că un astfel de satelit a adus pe pământ un virus capabil să declanșeze o molimă, poate chiar să afecteze întreaga omenire, este suficientă pentru a se utiliza împotriva amenințării orice armă, chiar și bomba atomică.
Opțiunea aceasta este însă ultima variantă, mai ales în contextul perioadei istorice respective, în plin Război Rece, când poate avea loc o contra-reacție imediată a statelor inamice.

Până atunci trebuie aplicate cât mai rapid celelalte protocoale de urgență, printre care și proiectul Furtuna de foc, activat ca să mobilizeze în interiorul unui super-securizat laborator subteran din Nevada, pe cei mai bine pregătiți oameni de știință pentru a neutraliza pericolul de natură biologică.

Comandoul acesta de savanți – preluați imediat de acasă sau de la serviciu – trebuie să salveze omenirea.
Echipa pornește cercetările de la două excepții uimitoare: în orășelul unde au fost infectați toți locuitorii, au supraviețuit totuși două ființe umane, un nou-născut și un bătrân alcoolic.
Ei pot ajuta cercetătorii să înțeleagă cum poate fi oprit virusul, utilizându-se tactica prin care organismele lor l-au învins.

Germenul Adromeda Editura Paladin

Stilul romanului lui Michael Crichton este unul aproape clinic, asumat științific, precis, fără divagații, atractiv pentru toate genurile de cititori prin dozajul reușit de informație tehnică brută și acțiune pasionantă.

Personajele sunt prezentate frugal, cu poveștile lor individuale de viață, apoi sunt aruncate în focul luptei dramatice cu virusul ucigaș.
Conștientizarea faptului că de inspirația și efortul lor depinde soarta întregii umanități le dă o aură de eroism neemfatic, de cavaleri în halate albe ce simt întreaga responsabilitate a unui eventual eșec al lor, catastrofa la care ar putea duce nereușita.

Romanul Germenul Andromeda pare – în multe locuri – un tratat de imunologie sau o colecție de dezvăluiri ale unor documente secrete, astfel încât induce în mintea cititorului impresia că evenimentele descrise chiar s-au petrecut, dar au fost ținute ascunse opiniei publice de către autorități.
Realismul lor absolut nu este afectat de timpul trecut de la lansarea cărții sau de updatarea tehnologiei, dimpotrivă, astfel parcă crește suspansul și interesul față de implicarea factorului uman în rezolvarea crizei planetare.

.

images (3)

.

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

paladin-logo