Aurul prădătorului

cartea a doua
din

Cronicile oraşelor flămânde

de
Philip Reeve

.

Editura Paladin
Colecţia: Paladin Young Books
Grupul Editorial Art
Anul publicării în limba română: 2020
Titlu original: Predator’s Gold (2003)
Traducere: Andrei Dîrlău
Număr de pagini: 320
– ediție hardcover –

.

Aurul prădătorului este al doilea roman de saga mecanizată Cronicile oraşelor flămânde, deschisă de bestsellerul – transpus cinematografic – Mașinării infernale.

În acest univers SF distopic steampunk young adult, lumea a fost devastată de un blitzkrieg nuclear numit Războiul de șaizeci de minute, care a provocat dezastruoase instabilități geologice.

Pentru a se feri de foarte desele cutremure, erupții vulcanice și alte calamități naturale ce se produceau cu o frecvență înspăimântătoare, orașele s-au transformat în fortărețe mobile independente – enorme vehicule puse în mișcare de motoare și șenile gigantice.

Astfel s-a creat un nou ecosistem, în care mașinăriile infernale au ajuns să se fugărească și să se devoreze nemilos una pe alta pentru a își exploata resursele.
Darwinismul municipal proclamă drepturile orașului mai puternic asupra celui mai slab, ale cărui componente pot fi ingurgitate, destructurate și reutilizate.

Multe cunoștințe tehnice și științifice din vechea lume, de dinainte de războiul apocaliptic, s-au pierdut.
Orice artefact de atunci, care a supraviețuit timpului, a devenit valoros, chiar dacă barbarizații cetățeni a viitorimii nu știu prea multe despre folosirea sa corectă.

aurul-pradatorului-philip-reeve

În Aurul prădătorului, volumul doi al seriei, îi regăsim pe protagoniștii pe care am ajuns să îi îndrăgim în Mașinării infernale, pe adolescenții (doar un pic mai maturizați) Tom Natsworthy și Hester Shaw.
Ea e la fel de practică, cinică, afișând o duritate exterioară ce încearcă să-i mascheze sensibilitatea interioară, el, tot așa de prietenos, politicos, generos și gata să se piardă în visuri irealizabile.

Legătura romantică dintre ei s-a întărit de când trăiesc împreună la bordul aeronavei Jenny Haniver și planurile lor s-au eliberat de umbra apăsătoare a Londrei.

La doi ani de la distrugerea orașului, sunt amândoi fericiți în rutina zilnică a vieții de comercianți zburători, părând că și-au găsit un locșor numai al cuplului lor, în lumea aceasta atât de cumplit dezmembrată.

Într-o zi, însă, aerostatul le este atacat de trei aeronave ale Furtunii Verzi, o facțiune extremistă a Ligii Antitracțiune care crede că l-au furat de la fosta proprietară.
Cu avarii grave, epava lui Jenny Haniver plutește în derivă prin Ținuturile de Gheață, până este salvată in extremis de Anchorage, un oraș mobil cândva renumit pentru frumusețea lui, decăzut din cauza unei molime letale transmise de comercianții care au dezgropat un vechi artefact ce s-a dovedit a fi o armă biologică.
Cu foarte mulți dintre locuitorii săi morți, burgul tracționist alunecă asemeni unei fantasme pe ghețurile nordului, ghidat de tânăra lui margrafă, Freya Rasmussen, singura supraviețuitoare a familiei nobiliare conducătoare.

La bordul lui Jenny Haniver se află și profesorul Nimrod Pennyroyal un istoric-explorator controversat, luat de Tom și Hester ca pasager plătitor, cu poveștile lui despre o posibilă oază de verdeață luxuriantă renăscută pe Continentul Mort, America.

Să fie oare posibil ca undeva, în nordul acelui tărâm de deșerturi roșii bântuite, mlaștini otrăvitoare, cratere făcute de bombe atomice, rugină și stânci fără viață, râurile de gheață topită să fi spălat radiațiile și toată natura să fi înflorit din nou?

Freya și Tom se lasă prinși imediat de această viziune care rezonează cu speranțele lor și dau startul unei expediții de explorare plină de primejdii.

Zăbava îndelungată în orașul tracționist și, mai ales, apropierea de frumoasa Freya, cu care împărtășește interese și pasiuni, renasc în Tom nostalgia pentru vechea sa existență londoneză de învățăcel într-ale istoriei și încep să formeze o fisură în raportul cu Hester, ca o crăpătura în gheață, încă foarte subtilă, dar având oricând posibilitatea să se lărgească.

Pentru fata cu cicatrice, atât de fragilă psihic, dar atât de impulsivă și brutală în a acționa, gelozia motivează momentan o decizie sinistră care va pune în pericol tot ceea în ce a crezut și pentru ce a luptat până atunci…

Însă când aburii furiei se rispesc și ea realizează ce a făcut…

Aurul pradatorului - Editura Paladin

Aurul prădătorului este o înșiruire palpitantă de aventuri dramatice care supun unor dificile probe de rezistență protagoniștii romanului, pe Tom și Hester, în mod special legătura lor sentimentală, chemată să dea testul suprem al iubirii adevărate.
Pentru cititorii seriei e ocazia de a descoperi zone ale lumii darwinismului urban neexeplorate în Mașinării infernale, unde au fost doar amintite tentant – prin aura lor misterioasă.

A fost confirmată recent și ecranizarea acestui volum.
Eu cred că noul film din franciză va ieși… dacă nu mai spectaculos ca primul (greu de depășit la aspectul ăsta), mai profund psihologic în partea sa romantică.

Titlurile apărute până acum în Hungry City Chronicles / Cronicile oraşelor flămânde sunt:

Mortal Engines (2001) / Mașinării infernale (Editura Paladin, 2018)
Predator’s Gold (2003) / Aurul prădătorului (Editura Paladin, 2020)
Infernal Devices (2005)
A Darkling Plain (2006)

.

images (3)

.

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

paladin-logo