Vin de păpădie

.

de
Ray Bradbury

.

Editura Paladin
Grupul Editorial Art
Seria de autor Ray Bradbury
Anul publicării în limba română: 2020
Titlu original: Dandelion Wine (1957)
Traducere: Oana Clapa
Număr de pagini: 266
– ediție hardcover –

.

Romanul Vin de păpădie este o întoarcere în timp.
Dar, chiar dacă a fost scris de un autor imortalizat drept clasic al SF-ului, călătoria acestuia în trecutul văratic al anului 1928 nu e realizată prin alte mijloace decât cele ale unei pseudo-biografii metaforice, încărcate doar de fantasticul poetic din percepția imaginativă infantilă a lumii.

Vin de papadie - recenzie - Paladin

Douglas Spaulding are doisprezece ani și trăiește în Green Town, Illinois.
O plimbare în pădure, cu tatăl și fratele său mai mic Tom, în vacanța de vară, prin natura aflată la apogeul înfloririi sale, declanșează în băiat conștientizarea intensității vieții ce pulsează în el și îl înconjoară.

Mirosuri și gusturi, senzații și emoții, sfaturi părintești, secvențe locale sunt înregistrate și condensate într-o viziune panoramică augmentată, ca pentru a oferi toate acele clipe efemere de existență bucolică unui alter ego nostalgic din viitor, pentru a fi păstrate cu sfințenie și a nu fi uitate vreodată.

Plonjonul în trecut al lui Bradbury este unul totalmente pozitiv, optimist, chiar în rememorarea unor evenimente tragice.
Amintirea se focusează pe frumusețea peisagistico-citadină și bunătatea din oameni, fără să ignore macabrul sau maleficul, pe care le cuprinde însă în contextul sensului profund al splendorii lumii.

Vinul preparat din flori de păpădie, pe care Douglas și Tom îl pregătesc împreună cu bunicul, reprezintă un concentrat magic din toată acea perioadă specială a copilăriei, în care un puști și-a putut savura, pentru întâia oară conștient, fericirea.

vin-de-papadie

Cartea Vin de păpădie a lui Ray Bradbury nu are o narațiune a sa, propriu-zisă, este mai degrabă o colecție de trăiri puerile dintr-o lume de basm, populată cu tot felul de personaje bizare pitorești și cu fascinante mistere potențate de vârsta fragedă a celor ce le cercetează.

Ireversibilitate sau reversibilitate a timpului, nostalgie, prietenie, dragoste, bucurie, tristețe, entuziasm, culori, efluvii, magie, viață intensă și diferite tipuri de moarte – toate pot fi găsite în acest roman ce nu este roman, cu minunata lui poveste ce nu este poveste.

Ray Bradbury (1920-2012) a debutat în 1941, în revista Super Science Stories.
În 1947, a publicat primul volum de povestiri, Dark Carnival, lansând apoi, în serie, cărţile pe care l-au impus ca o legendă a literaturii americane (nu numai SF): Cronici marţiene, Omul ilustrat, Fahrenheit 451.

A primit puţine premii: un Locus, un Prometheus şi un Retro Hugo… Numărul lor este însă întrecut de distincțiile şi titlurile care i-au fost acordate pentru întreaga carieră.

.

images (3)

.

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

paladin-logo