Povestirile Bardului
Beedle

.

de
J.K. Rowling

.

Editura Arthur
Colecția: Arthur GOLD
Introducere, note și Ilustrații de J.K. Rowling
Ilustrația copertei: Jonny Duddle
Anul publicării în limba română: 2021
Titlul original: The Tales of Beedle the Bard (2007)
Traducere din limba engleză: Florin Bican
Număr de pagini: 136
Tip copertă: hardcover

.

Din extensia universului Harry Potter, continuu îmbogățit de scriitoarea J.K. Rowling, fac parte mai multe cărți ale Bibliotecii Hogwarts, despre care cititorii seriei inițiale au auzit parcurgând aventurile ucenicilor vrăjitori.

Acum le putem descoperi una câte una și înțelege cum i-au influențat ele pe Harry și prietenii săi.

Povestirile Bardului Beedle este un volum clasic al Magosferei, o colecție de povești moralizatoare pentru copii, scrise special pentru micii vrăjitori și micile vrăjitoare.

Profesorul Albus Dumbledore i-a lăsat, prin testament, copia personală a acestei cărți lui Hermione (care, spre deosebire de Harry și Ron, cunoștea străvechile rune) pentru a o ajuta să găsească Talismanele Morții, ea demonstrându-și astfel importanța în lupta împotriva răului.

De altfel, ediția oferită acum nouă este chiar o traducere foarte recentă, datorată lui Hermione Granger, la care au fost adăugate observațiile profesorului Dumbledore.
După fiecare povestire au fost scrise de către acesta amintiri personale, considerații privind istoria magiei și informații revelatoare.

Istorisirile lui Beedle sunt asemănătoare cu basmele Mageamiilor (cei ageamii într-ale magiei), fiind cititite în același mod, la culcare, de generații de părinți din toată Magosfera.

Povestirile Bardului Beedle - ARTHUR

Poveștile cuprinse în volum sunt:

Vrăjitorul și ceaunul săritor

– în care urmașul nedemn al unui bătrân vrăjitor generos înțelege că puterea înseamnă responsabilitate –

Fântâna Fericirii

– o parabolă care demonstrează că fericirea poate fi găsită chiar și în timp ce parcurgi drumul înspre ea, nu numai la capătul acestuia –

Inima cea păroasă a Magului

– unde un tânăr mag încearcă să dobândească autocontrol supraomenesc, închizându-și inima într-o raclă, doar pentru a constata că a devenit neom, o fiară incontrolabilă –

Aurelia Iepurelia și buturuga ei hohotitoare

– o veritabilă lecție exemplificatoare pentru toți cei care cred că se pot juca cu magia –

Povestea celor trei frați

– care ne demonstrează, încă o dată, că toate eforturile oamenilor (magi sau nemagi) de a se sustrage morții sunt sortite eșecului, cel mai bun lucru pe care și-l poate dori cineva fiind amânarea cât mai mult a întâlnirii cu ea –

– aici, trei frați solicită de la Moarte trei daruri: o baghetă de soc mai puternică și mai ucigătoare decât oricare alta din lume, o piatră de râu care avea puterea să învie morții și o mantie de invizibilitate –

Fiecare povestire are propria morală, în care este premiată virtutea și pedepsită răutatea.
Personajele lor sunt însă diverse de cele cu care suntem obișnuiți. Nu vom întâlni deloc prințese adormite care își așteaptă prinții să le salveze, ci doar personalități puternice de eroi sau eroine gata să-și ia destinele în propriile mâini.

Iar dacă în basmele Mageamiilor, magia tinde să fie cea care aduce nenorocirile oamenilor, în Povestirile Bardului Beedle, actele de magie sunt utilizate să rezolve problemele… fără ca întotdeauna să reușească.

Poate chiar aceasta este cea mai importantă lecție comună a poveștilor din colecție:
magia provoacă tot atâtea probleme câte rezolvă.

Povestirile Bardului Beedle - recenzie - Arthur

Educativul volumaș Povestirile Bardului Beedle este recomandat în primul rând copiilor, având un limbaj simplu și o ilustrare foarte frumoasă, dar și pasionaților de lumea lui Harry Potter, precum și tuturor celor mici sau mari care vor să facă o primă incursiune în atmosfera ei.

.

images (3)

.

Cartea
poate fi achiziționată în librării sau pe
site-ul editurii

Arthur logo