Sălbaticele

.

de
Rory Power

.

Editura TREI
Colecția: Fiction Connection
Categoria: Literatura Universală
Anul publicării în limba română: 2020
Titlul original:Wilder Girls (2019)
Traducere: Mihaela Apetrei
Număr de pagini: 352
Format: paperback cu supracopertă
volum achiziționabil pe
Libris.ro

.

Pentru fanii SF, romanul Sălbaticele este o variațiune young adult pe o temă New Weird abordată deja spectaculos în titluri celebre ca Anihilare, Stația Pierzaniei sau capodopera clasicizată Picnic la marginea drumului.

Pentru cititorul nepasionat în mod special de ficțiune speculativă este un eco-thriller în regim de carantină, un roman de aventuri sinistre ale unei comunități feminin-adolescentine afectate de o molimă oribilă.

Un colegiu de fete de pe o insulă aproape pustie este izolat brusc de restul umanității când o epidemie stranie izbucnește printre eleve și profesoare, transformându-le institutul în zonă carantinată.

Agentul infecțios botezat Tox provoacă mutații îngrozitoare în trupurile ființelor vii, fie ele oameni, animale sau plante, într-o gamă extrem de diversă de manifestări.

La începutul cărții, a trecut deja un an și jumătate de la izolarea Școlii de fete Raxter, imediat după apariția Toxului.

Infecția a ucis mai întâi adulții, aproape toate profesoarele, dar și multe dintre eleve. Trupurile supraviețuitoarelor s-au ales cu malformații ciudate, de o stranietate aproape extraterestră.

Rupte de restul lumii, cu care nu mai țin legătură decât pentru aprovizionarea periodică, lăsate să se descurce singure pe insula unde e amplasată școala, fetele nu au voie să treacă dincolo de gardul acesteia, pentru că Toxul a transformat pădurile înconjurătoare în locuri sălbatice și periculoase.

Salbaticele - recenzie - Editura Trei

Practic, toate personajele cărții sunt fete/femei.
Lipsește astfel clasicul love story, întâlnit în orice roman young adult, deși sunt sugerate unele înclinații sexuale previzibile, care însă par încadrate mai mult în sfera prieteniei totale sau a camaraderiei, decât la relații romantice.

Protagonista e Hetty, o adolescentă destul de confuză și de influențabilă, dar bună la suflet, leală și generoasă. Molima i-a atacat unul dintre ochi.
O secondează Byatt, prietena manipulativă care nu lasă niciun indiciu vizibil despre adevăratele sale sentimente, și Reese, o tipă impetuoasă, pusă pe acțiune, cu mintea mai mereu înfierbântată.

Când Byatt dispare brusc, Hetty va face totul ca s-o găsească: va sfida regulile carantinei și va înfrunta ororile de dincolo de gardul școlii.

Dar în lumea mutantă și sălbăticită din afara perimetrului de siguranță, va afla că panoramarea de ansamblu este mult mai complexă și problematică decât și-ar fi putut imagina.

Romanul Sălbaticele este o descindere conștientă într-un coșmar luxuriant, misterios și claustrofobic.

Ritmul narațiunii e bine dozat, nici lent, nici foarte rapid, autoarea nu are deloc momente în care să-și scape cititorii din mână.
Atmosfera creată capătă, în același timp, textura măreției naturii și toxicitatea infecției alogene – e încărcată de suferință și senzație de abandon, toate trăite intens într-un ambient ce, pur estetic, pare feeric.

Tonul poveștii este pe alocuri terifiant, dar atunci când miza e supraviețuirea, acțiunile violente și un pic de nebunie sunt inevitabile.

Singura chestie ce mi s-a părut nerealistă sociologic a fost lupta dintre fete de la fiecare împărțire a mâncării, pentru o bucățică mai deosebită (de exemplu o portocală). Într-un context cu primejdii exterioare și lipsa îngrijirii medicale adecvate, o asemenea irosire în ostilități interne repetate cred că ar fi fost rezolvată altfel de la început, ca să nu ducă la răniri inutile și la diminuarea capacității de reacție a întregului grup.

Așadar, Sălbaticele este o istorisire un pic SF, un pic thriller, un pic horror, un pic LGBT, foarte feministă, cu fete reale, imperfecte, când curajoase, când cumplit de înspăimântate, luptând cu o lume care a luat-o razna, la modul micro-post-apocaliptic localizat.

Scriitoarea Rory Power a crescut în New England, unde locuiește și acum, lucrând ca editor de ficțiune polițistă și consultant pentru adaptări TV.

Are un doctorat în literatură la Universitatea East England și își amintește cu plăcere de perioada petrecută acolo, în parte pentru că a învățat o grămandă de lucruri, dar și fiindcă în campus găsea mulți iepurași în stare de libertate.

Sălbaticele, primul ei roman, a devenit bestseller New York Times.

.

images (3)

.

volum
disponibil
pe site-ul librăriei online
Libris