Cele trei femei
ale
domnului consul

.

de
Jean-Christophe Rufin

.

Editura
CRIME SCENE PRESS

Anul publicării în limba română: 2021
Titlul original: Les Trois Femmes du Consul (2018)
Traducere: Horia Nicola Ursu
Număr de pagini: 192
Format: paperback cu supracopertă

.

Spânzuratul de la Conakry, primul roman al seriei de investigații criminalistice originale care îl au în rol principal pe diplomatul-detectiv de ocazie și din pasiune Aurel Timescu, m-a făcut să aștept cu nerăbdare publicarea continuării sale.

Cele trei femei ale domnului consul este o istorisire la fel de savuroasă, centrată pe anchetarea unui alt caz de asasinat misterios petrecut în lumea africană modernă – păstrătoare încă a influențelor colonialismului european.

Protagonistul scriitorului Jean-Christophe Rufin rămâne vice-consulul francez de origine română Aurel Timescu, un extravagant iubitor de cultură ce se delectează cântând la pian și evită cu grație orice fel de muncă birocratică, ale cărui maniere bizare – în context african – evocă deopotrivă Imperiul Habsburgic și universul comunist sovietic.

Dacă în Spânzuratul de la Conakry, Aurel reprezenta interesele Franței în Guineea, de data aceasta îl regăsim la post pe coasta de est a Africii, în Maputo, capitala Mozambicului.
Fosta colonie portugheză, trecută printr-un război civil și un regim marxist de mână forte, a devenit acum o țară relativ democratică și prosperă, mai ales datorită apropierii de Africa de Sud, fiind o destinație de vacanță pentru bogătașii Johannesburgului.

Cele trei femei ale domnului consul - recenzie

Preocupat doar să se sustragă oricăror însărcinări date de consulul general, Mortereau, un tânăr idealist cu convingeri umaniste care se zbate plin de bune intenții să-l includă în angrenajul muncii utile sistematizate, Aurel are ocazia de a ancheta o nouă crimă și – brusc – întreaga sa atenție se concentrează în sfârșit asupra unui gen de activitate ce îl pasionează.

Din nefericire, spre deosebire de vechiul șef pe care îl avea în Guineea, cel nou și entuziast din Mozambic vrea să se implice și el în cercetări, stricând detectivului amator plăcerea propriilor deducții. Dar nu degeaba Aurel a devenit un maestru al disimulării și al inventării de pretexte fantasmagorice… reușește, până la urmă, suficient de des, să scape de sub binevoitoarea tutelă iritantă.

Victima crimei este un cetățean francez în vârstă, Roger Beliot, proprietar al unui hotel (fost conac colonial) tot mai puțin frecventat de turiști din cauza comportamenului scandalos al patronului, pe care se pare că îl antipatiza toată lumea.
Suspecta principală de uciderea sa este fosta soție, Françoise, sosită recent în Mozambic pentru a revendica jumătate din toată averea bărbatului.

Françoise a fost arestată și asta activează spiritul cavaleresc al vice-consulului, care nu crede că ea este vinovată. Simpatic și stângaci, deloc în largul lui în rol de diplomat, dar deosebit de perspicace în cel de anchetator, Aurel Timescu descoperă că în jurul patronului hotelului orbitau de fapt trei femei: fosta soție, actuala nevastă și amanta, ultimele două fiind băștinașe.
Deși poliția a identificat în mod subiectiv un posibil criminal, el este convins că evenimentele nu sunt nici pe departe atât de clare.

Cele trei femei ale domnului consul - recenzie Crime Scene Press

Stilul de investigare al detectivului de conjunctură Aurel nu este unul metodic, bazat pe ipoteze și concluzii raționale, el preferând să se lase impregnat de atmosfera locului și de personalitățile celor implicați în caz, pentru a da apoi frâu liber intuiției, eventual acompaniat de o arie cântată la pian în intimitatea propriei locuințe.

Chiar dacă afacerea actuală se dovedește a fi mult mai complicată decât dădea impresia, incluzând teme de politică internațională și activități ecologice ONG-iste, analiza psihologică intuitivă rămâne principala metodă prin care se limpezește și aprofundează imaginea de ansamblu.

Scriitorul Jean-Christophe Rufin, el însuși fost ambasador în Senegal, academician și activist umanitar, proiectează în fundal o panoramare genuină a complexității continentului african, dincolo de aventurile captivante, exotice, ale unui detectiv pitoresc, pe care le păstrează totuși mereu în prim-plan, ca principală atracție pentru cititori.

În 2020 a aparut și volumul trei din Les énigmes d’Aurel le Consul:

Le flambeur de la Caspienne.

Am mari speranțe că îl vom putea citi și în limba română cât de repede, într-o traducere la fel de reușită, fiind obișnuit deja cu ritmul susținut în apariția seriilor și calitatea edițiilor Crime Scene Press.

.

images (3)

.

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Crime Scene Press