Un vrăjitor
din
Pământșimare

.

de
Ursula K. Le Guin

.

Editura Youngart 
Grupul Editorial Art
Anul publicării în limba română: 2016
Titlul original: A Wizard of Earthsea (1968)
Traducere: Maria Ioniță
Număr de pagini: 232
Tip coperta: hardcover

.

Știți ce e Un vrăjitor din Pământșimare, romanul Ursulei K. Le Guin publicat în 1968?
Este prima schițare a traseului formativ parcurs de Harry Potter.
Veriga lipsă (pentru cei care încă nu au citit volumul) dintre cărțile lui J. R. R. Tolkien și ale lui J. K. Rowling sau alte mari titluri cu aceeași tematică academico-magică (Numele Vântului, de Patrick Rothfuss, ori Magicienii, de Lev Grossman).

Dacă A Wizard of Earthsea nu a avut chiar la fel de mare succes ca descendentele sale, e, poate, din cauza unui anumit realism psihologic caracterial pe care a dorit neapărat să îl păstreze autoarea pentru eroul ei principal.
În primii ani ai vieții, până la un moment dramatic care îl va schimba, protagonistul, Ged, are o latură lăudăroasă, invidioasă și meschină, ce îl face aproape antipatic.
O atitudine perfect explicabilă la un băiețandru cu super-puteri, abilitățile lui uimitoare alimentându-i fanfaronada.

Cartea este recomandată adolescenților, dar orice fan epic fantasy o va aprecia la fel de mult, indiferent de vârstă, pentru că Ursula K. Le Guin este o autoare specială, devenită legendară, care ne educă mereu pe toți, insesizabil și captivant, prin poveștile sale.

Un vrajitor din Pamantsimare - recenzie - Youngart

Duny s-a născut în satul Zece Arini, situat pe una dintre insulele arhipelagului Pământșimare.
Mama sa a murit, tatăl lui este făurarul în bronz al satului, un individ aspru și posac.
Lăsat să crească în voia lui, păstorind capre, băiatul începe să prindă de la mătușa sa, care e o vrăjitoare neînsemnată, anumite trucuri magice simple, singurele pe care le cunoaște și ea.

Dovedind un talent ieșit din comun în a le învăța și îmbunătăți, Duny are ocazia să le utilizeze într-un mod cu adevărat impresionant într-o situație de criză pentru întreaga comunitate.

Atunci când o armată invadatoare le atacă ținutul, pusă pe jaf, el învăluie, prin vrajă, satul lor în ceață, făcându-i pe dușmani să se rătăcească, să cadă în prăpăstii și să ezite în a mai înainta.
Până la urmă, reușește să-i înfricoșeze atât de tare, încât năvălitorii ajung să se retragă.

Secătuit de energie, după efortul teribil de concentrare, băiatul cade în transa specifică acelor vrăjitori care-și utilizează prea intens capacitățile și va fi nevoie de un mag puternic, Ogion cel Tăcut din Re Albi, pentru a-l scoate din ea.

Acesta îi va da și numele adevărat, Ged, odată ce va împlini 13 ani, și îl va lua cu el, ca ucenic al său.

În universul din Pământșimare, numele adevărate au o putere imensă, pentru că permit celor care le cunosc să controleze ființa respectivă.
De aceea, ele sunt ținute secret și încredințate numai celor dragi sau demni de încredere.
Oamenii sunt cunoscuți doar după numele știut, care de cele mai multe ori este o poreclă.
Lui Duny, acum Ged, îi spun toți toți Vinderel.

Învățăcelul se dovedește foarte dornic să acumuleze cât mai multe cunoștințe despre magie, dar ritmul de predare al lui Ogion este lent, cere răbdare și oferă înțelepciune dobândită treptat, armonios, pas cu pas, nu i se potrivește deloc impetuosului Ged.

Astfel încât, băiatului i se dă posibilitatea să aleagă studiul intensiv la renumita școală de vrăjitori de pe Insula Înțelepților, Roke.

Aici, Ged va studia magia în toate formele sale, alături de alți tineri învățăcei, sub oblăduirea unor mari maeștri ai fiecărui domeniu.
Ca de atâtea ori înainte, însă, orgoliul lui exagerat îl face să comită o greșeală fatală, să invoce un spirit al întunericului pe care îl eliberează în lumea celor vii.
Acesta va deveni curând cea mai mare problemă cu care se va confrunta Ged, atât în școală, cât și în afara ei.

Cum își va încheia studiile ucenicul vrăjitor, ce repartiții și misiuni va primi la absolvire și cum va continua înfruntarea sa cu spiritul malefic care îl urmărește și încearcă să îl distrugă, veți afla citind acest prim volum din saga Pământșimare.

Un vrajitor din Pamantsimare - recenzie

Din ciclul literar Earthsea, fac parte titlurile:

A Wizard of Earthsea (1968) / Un vrăjitor din Pământșimare (YoungArt, 2016)
The Tombs of Atuan (1971) / Mormintele din Atuan (YoungArt, 2019)
The Farthest Shore (1972)
Tehanu (1990)
Tales from Earthsea (2001)
The Other Wind (2001)

.

images (3)

.

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Editura Youngart