Intersecții

.

de
Daniel Zărnescu

.

Editura StoryCraft Publishing
Anul apariției: 2021
Număr de pagini: 240

.

De câte ori citesc un roman al editurii StoryCraft, ajung să admir eficiența cursului de scriere creativă care a format autorii publicați în cadrul acestui proiect.
Ideea de a instrui și, apoi, a lansa în fața publicului, cursanții dornici să fie scriitori, are ceva din genialitatea simplă și logică a inițiativei antreprenoriale de a exporta lemnul pădurii proprii sub formă de mobilă de lux, în loc de-a vinde altor producători niște bușteni sau scânduri.

Creierul acestui concept integrator, mentorul romancierilor rezultați din curs, antrenorul gladiatorilor coborâți, unul câte unul, în arenă, este Daniel Zărnescu.

El însuși un plăsmuitor de istorisiri fascinante, Daniel este la prima operă beletristică lansată după ce au debutat acești autori pregătiți de el.
Dacă până acum, nu se reprezenta decât pe sine, ca scriitor, prin noul lui roman, apare ca exponentul unei întregi școli de gândire și, chiar dacă nu a spus-o nimeni, cumva se aștepta de la el să vină cu un superlativ absolut, un model al noțiunilor pe care le predă comunității din Școala de scris.

Ambiția sa de a produce literatură atractivă și bestselleruri locale… planificat, fără să lase asta la latitudinea norocului, ci aplicând rețete deja verificate pe piața internațională de carte, a dat primele rezultate.
Un titlu semnat chiar de el cerea o încununare, deci crea o presiune imensă.

Nu știu dacă Daniel a simțit această presiune sau nu, dar eu sunt fericit să salut reușita totală a proaspătului volum StoryCraft, ce satisface toate așteptările.
N-aș spune niciodată că le depășește, pentru că asta ar însemna să nu fi anticipat deja posibilitatea unei oferte maximale, ori, toate cărțile scriitorului, de până acum, te obligă să le apreciezi cu același superlativ. 

Principala calitate a romanului Intersecții, pe care nu o realizezi complet decât retrospectiv, este viziunea de ansamblu.

Construcția sa e arhitecturală, cu planuri întretăiate ce se constituie la final într-o lecție de viață, oglindită din două perspective, aflate la două margini opuse ale societății, fiecare fiind o prismă deformatoare, tocmai pentru că sunt foarte îndepărtate de medie, dar împreună redând întregul cu o claritate extraordinară, altfel greu perceptibilă. 

Intersectii - coperta

În Bucureștiul anului 2018, Adrian Ploieșteanu este un antreprenor multimilionar care și-a construit imperiul economic prin diverse și numeroase investiții, bazate mai mult pe oportunitate sau curaj, decât pe pasiune ori pricepere într-un anumit domeniu specializat.
În ascensiunea sa, afaceristul a utilizat toate modalitățile de a ieși pe profit clasice peisajului bulversat al României postdecembriste, pornind de la relații dubioase alimentate cu bani, ajungând la mită îndreptată spre cel mai înalt nivel politico-administrativ sau operațiuni financiare ilegale.

Bun negociator, psiholog intuitiv, strateg comercial și manipulator desăvârșit, Adrian a dezvoltat un complex de superioritate care îi susține aroganța și prea marea încredere în forțele proprii.
Atunci când lumea lui începe să se clatine și să dea semne că s-ar putea prăbuși ca un castel de cărți de joc, el face apel la toate resursele sale pentru a rezista în aerul tot mai rarefiat al înălțimilor.

La altă extremă socială, în plan paralel, într-un orășel de provincie, coboară dintr-un tren un vagabond cu mințile rătăcite, ce se dovedește a fi mai generos decât mulți cetățeni mai înstăriți decât el.
Silviu se află în căutarea unor răspunsuri pentru propriile întrebări existențiale – așa cum încă este capabil să și le formuleze în starea sa degradată.

Aceste două destine, aparent fără nicio legătură între ele, se intersectează, la un moment dat, spectaculos, ca într-un film regizat de Tarantino, fiecare personaj influențând povestea de viață a celuilalt.

Romanul Intersecții e genul de carte care te captivează cu atât mai mult, cu cât știi mai puțin despre ea dinainte, așa că nu am să dezvălui altceva despre acțiune.
Doar mai depun mărturie că romanul are aventură, dragoste cu năbădăi, intensitate dramatică, momente de suspans și revelații-șoc.

Din punct de vedere sociologic, Intersecții este o operă extrem de valoroasă, pentru că oglindește cu spirit acut de observație, sinceritate absolută și realism dur, chiar dacă în cheie ficțională post-modernă, psihologia antreprenorului.
Prin intermediul unui scriitor care o cunoaște, atât direct, cât și indirect, fiind el însuși antreprenor, dar și coach / speaker motivațional, este dezvăluită acea sclipire de nebunie care îl face pe un om să se zbată pentru a acumula tot mai mult și mai mult, chiar când are de toate, spre a ajunge cât mai sus și a se menține acolo, deși e clar că ar fi mai liniștit dacă s-ar opri la un nivel mai puțin riscant.

Asemeni cuceritorilor războinici care nu-și puteau înfrâna dorința de a-și extinde tot mai departe imperiul, acești oameni mișcă, vizibil sau invizibil, lumea în care trăim, o modifică permanent, fiind niște personalități extrem de interesante.
Mereu invidiați, trăind sub o presiune continuă, când nu au stabilitatea afacerilor asigurată, eroii războaielor economice nu ajung aproape niciodată în fața publicului într-o postură cu adevărat pozitivă.

Romanul Intersecții nu își propune să-i scuze sau să le recompună o imagine bună, înfățișându-l pe cel mai corect dintre ei, ci doar pe cel mai tipic, într-un mod cât mai apropiat de realitate.

Completată de prezentarea alternativă a societății din cealaltă extremă, această carte, ce va fi apreciată de orice pasionat de povești interesante, poate să se constituie și într-un document al epocii noastre, bun de păstrat în arhive, ca o hologramă duală perfectă a actualității, ușor descifrabilă de viitorime.

images (3)

Romanul
poate fi achiziționat
pe site-ul
StoryCraft

StoryCraft