Abația Portocalului

.

de
Samantha Shannon

.

Grupul Editorial Corint
Leda Edge
Data publicării în limba română: 2021
Titlul original: The Priory of the Orange Tree (2019)
Traducere: Alexandru Szöllö
Număr de pagini: 736

.

Abația Portocalului este o carte extraordinar de frumoasă fizic!
Când o ții în mână, ai senzația că urmează să deschizi o casetă orientală de bijuterii, incrustată cu imagini în relief.

Iar impresia de extaz estetic nu dispare nici când începi să o răsfoiești: are hărți introductive, desene cu dragoni, capitole cu logo-uri simbolice, o enormă listă ajutătoare de personaje, glosar și cronologie finală.

Povestea cuprinsă în ea este una încadrată genului epic fantasy de inspirație medievală, amplă și complexă, cu mulți protagoniști care își intersectează destinele, ajungând să facă front comun împotriva unui pericol îngrozitor ce planează asupra tuturor.

Abatia Portocalului - Corint - recenzie

Autoarea romanului, Samantha Shannon, s-a născut la Londra, în 1991, și a început să scrie de când avea cincisprezece ani.
A studiat limba și literatura engleză la St. Anne’s College, Oxford.

The Bone Season, primul volum al seriei cu același nume semnate de ea, a devenit bestseller internațional, drepturile sale de ecranizare fiind achiziționate de Imaginarium Studios și 20th Century Fox.

Universul din Abația Portocalului este unul izolaționist, scindat de o ostilitate milenară între Orient și Occident.
Acest antagonism principial pornește de la faptul că în Vest dragonii sunt temuți, condamnați religios și asimilați cu Răul Absolut, pe când în Est sunt venerați, fiind considerați protectori ancestrali.

Există însă o diferență între cele două specii de dragoni, percepute atât de diferit.
În Occident predomină wyrmii, bestii zămislite de foc, malefice și distructive, pe când în Orient, dragonii divinizați sunt creaturi de apă, binevoitoare cu umanitatea.

Firele epice de la cei doi poli de putere ai lumii cunoscute sunt desfășurate în paralel, urmărind aventurile mai multor personaje, dar ele încep să se împletească atunci când o amenințare legendară imensă se face tot mai puternic simțită.
Un antic rău fără nume, învins acum mii de ani, se reactivează, amenințând să redezlănțuie haosul atât peste Apus, cât și peste Răsărit.

Nenumitul este un imens dragon roșu scuipător de flăcări a cărui energie s-a regenerat în nucleul pământului.
Se știe prea puțin despre acest monstru revenit la viață, doar ce s-a mai păstrat în vechi povești cu sonoritate mi(s)tică, care îl asociază toate cu distrugeri cumplite.

Cele două civilizații umane, împărțite la rândul lor în imperii, regate și stătulețe cu propriile specificități, trebuie să învețe să lupte împreună, dacă vor să reziste în fața nimicitoarei primejdii, dar acestea sunt mai divizate ca oricând, suspectându-se de colaboraționism cu dragonii sau de fanatism irațional și răspândiri de molime.

samantha-shannon

Samantha Shannon
alege să creioneze o societate aproape matriarhală, în care chiar și când nu conduc direct, femeile sunt superioare bărbaților în tot ce întreprind, iar iubirile apar de multe ori între persoane de același sex.
N-ai cum să-i condamni adaptarea la cerințele actuale, probabil că fata spera să-i fie premiată cartea și, fără să bifeze chestiile astea pluriculturale-multirasiale-feministe-LGBT, nu avea nicio șansă la vreo nominalizare.
Poate însă că a exagerat un pic cu stufoșenia lor, pierzând din realismul unor societăți plăsmuite pe structuri dezechilibrate inversat.

Casa Berethnet a condus Inysul vreme de o mie de ani.
Încă necăsătorită, regina Sabran a IX-a trebuie să nască neapărat o fiică pentru a-și proteja tărâmul de năpastă, așa cum cere credința populară.
Pe când suverana începe să descopere că nu toate profețiile au o bază adevărată, asasini profesioniști sunt trimiși să o execute.

Ead Duryan a ajuns în poziția de domnișoară de onoare la Curte, dar tânara este în continuare loială unei societăți secrete de magi și rămâne în permanență cu ochii pe Sabran, protejând-o din umbră, cu ajutorul harurilor sale ascunse.

Dincolo de marea cea întunecată, Tané s-a antrenat toată viața pentru a deveni călăreață a dragonilor, însă este silită să facă o alegere care ar putea destrăma tot ceea ce a realizat până atunci.

Abatia Portocalului - Editura Corint - recenzie

Abația Portocalului este o poveste fantastică migălos alcătuită, încărcată de mituri, tradiții străvechi, intrigi politice, revelații surprinzătoare, trădări, pasiuni și magie, care își acumulează progresiv tensiunea prin numeroase fire narative, adunate la final într-un mănunchi exploziv.

Un roman de sine-stătător, fără serie deocamdată, o rarirate în epic fantasy, dar autoarea sa deja a început să lase să se scurgă – în interviuri – informația că este tentată să-i ofere o continuare sau un prequel.

.

images (3)

.

Romanul
a apărut în colecția
Leda Edge,
la
Editura Corint

GECORINT