Frumoasa americană

.

de
Adrian Christescu

.

Editura Lebăda Neagră
Colecția: Red Spot
Anul publicării: 2021
Număr de pagini: 174

.

Frumoasa americană este un amuzant roman autobiografic ce descrie realist și fidel, dar în cheie satirică, traiul aventuros al unui tânăr antreprenor de conjunctură, la începuturile capitalismului românesc post-revoluționar.

Structurat în scurte povestiri legate între ele de ascensiunea aceluiași protagonist, volumul oglindește perioada anilor ’90 mai profund decât orice film documentar, pentru că surprinde nu numai imaginile epocii, ci și personajele sale, într-o varietate de tipologii psihologice fascinantă.

Întâmplările comerciale hazlii rememorate afectiv în carte se pot constitui și în veritabile lecții de afaceri dintr-un mediu ostil, unde adaptabilitatea, improvizația, inventivitatea și rapiditatea în reacții devin esențiale.

Frumoasa Americana - coperta - recenzie

Eroul-întreprinzător al romanului își începe cariera de angrosist aproape din întâmplare, livrând marfă însoțită de vorbe dulci și zâmbete cuceritoare, pentru a o putea vinde în întregime. Iar când acestea nu mai ajung, de tot felul de explicații fanteziste care să-i justifice prețul sau utilitatea, doar-doar nu va fi nevoie să se întoarcă la sediu cu camionul nedescărcat.

Cu mult tupeu și cu puțin noroc, independența antreprenorului în a-și alege domeniul de activitate tot crește, la fel ca sumele de bani care trebuie manipulate.
Dificultățile de parcurs cele mai mari apar tot din cauza oamenilor. Firi meschine sau doar stupide în încăpățânarea lor arogantă… postându-se mereu în calea succesului.

Tonul amintirilor autorului nu este nici excesiv de sarcastic, fiind îndulcit de o anumită nostalgie subliminală, nici revanșard față de acele caractere ticăloase care, la un moment dat, au reușit să îl pălească în timpul zborului.
Faptul că el a izbutit apoi să se redreseze și să își continue traseul evolutiv îi permite să vadă trecutul ca pe un drum ce trebuia străbătut pentru a te căli și a obține imunizare la un anumit gen de șocuri.

Aș spune că romanul Frumoasa americană este pentru literatura română ce e filmul Amintiri din Epoca de Aur pentru cinematografia națională, deși perioadele istorice descrise nu sunt aceleași.
Tonul umorului este însă identic. Niciunul dintre creatorii celor două opere artistice nu își propune să exorcizeze demoni ai vremurilor recente, aceștia sunt doar expuși așa cum erau, în fața unei societăți (sperăm) schimbate… În câte o prezentare haioasă, făcută cu zâmbet ironico-melancolic.

Vibrații aparte au amintirile din străinătate. Fiind unele de concediu și relaxare, tensiunea anumitor aventuri mercantile este înlocuită cu un supliment și mai zdravăn de comic de situații.
Peripețiile din barul praghez sau itinerarul de regăsire a celei mai bune pizza italiene îți fac un teribil chef de excursii, tot așa cum isprăvile tânărului antreprenor îți dau și ție un imbold irezistibil să te apuci de afaceri.

Frumoasa americana - recenzie

Frumoasa americană este primul roman semnat Adrian Christescu pe care îl citesc și sigur nu va fi ultimul. Mă bucur că am descoperit talentul unui scriitor capabil să-și captiveze total cititorii, prin fiecare dintre poveștile lui.
Parcurgând prezentarea biografică de pe pagina editurii Lebădă Neagră, parcă aș recapitula cartea:

Adrian Christescu s‑a născut în 1968 la Târgu Mureș.
A absolvit Liceul „Alexandru Papiu Ilarian” (1986), a urmat cursurile Facultății de Hidrotehnică din Iași (1988‑1993) și pe cele ale Facultății de Drept din cadrul Universității „Mihail Kogălniceanu” (2004‑2008).
Din 1992 a lucrat în vânzări pentru diverse societăți comerciale, iar în prezent este managerul propriilor sale companii. A colaborat în calitate de editorialist la Ziua de Iași (2006‑2007), după care și‑a continuat activitatea publicistică pe blogul personal.
Volumul său Trofeul (povestiri, 2011) a primit premiul pentru debut în proză la Salonul Internațional de Carte din Iași. Este autorul romanului‑thriller Destinul lupului singuratic (cea mai vândută carte a editurii Adenium în 2015), al volumului de teatru Dragoste și spațiu locativ (Adenium, 2017) și a tradus din limba maghiară Orașul visurilor de Ildikó Judith Jung.

.

images (3)

.

Romanul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii
Lebăda Neagră

Lebada Neagra - logo