Începem cu sfârșitul

.

de
Chris Whitaker

 .

Editura Trei
Colecția: Fiction Connection
Anul publicării în limba română: 2021
Titlul original: We Begin at the End (2021)
Traducere: Andrei Covaciu
Număr de pagini: 536

 .

Începem cu sfârșitul este un excepțional roman psihologic detectivist ce se plasează undeva la mijloc între clasificările anglo-saxone mystery și thriller.
Enigmele lui tulburătoare te fac să întorci paginile cu nerăbdare să le descoperi elucidarea, iar posibilitatea declanșării unor noi puseuri de violență letală păstrează fiori reci pe tot parcursul său.

Chris Whitaker, autorul cărții, are talentul lui Stephen King ori al lui Gillian Flynn de a surprinde atmosfera micilor localități americane provinciale care au trecut și prin vremuri mai bune, cu toată încrengătura de conexiuni disfucționale multidimensionale dintre locuitorii acestora, ce se ramifică în trecut, prezent și influențează fatidic viitorul.

În orășelul Cape Cove din California, de la malul oceanului, Duchess Day Radley trebuie să aibă grijă, la cei treisprezece ani, de frățiorul ei mai mic Robin, care are cinci ani, pentru că mama lor, Star, duce o viață zvăpăiată de cântăreață sexy prin baruri, înecată în mult alcool și umbrită de relații cu bărbați dubioși.

Pentru că nu își cunoaște tatăl, Duchess a dezvoltat un întreg scenariu de speculații ficționale despre un strămoș „proscris” care i-a transmis și ei calitatea asta neclară, ce îi dă curajul de a acționa agresiv de câte ori cineva încearcă să o necăjească pe ea, pe frățiorul ei sau pe maică-sa.

Șeriful Walker, zis Walk, vechi amic al lui Star, e cel care o protejează cât poate (și îi permite legea) ca să nu intre în încurcături prea mari.

Acum un banal polițist dintr-o localitate unde slujba lui constă mai mult în a oferi ajutor comunitar decât în a ancheta vreo infracțiune, Walk împărtășește cu mama fetei o mare tragedie care le-a răvășit viețile, în urmă cu treizeci de ani.

Sissy, surioara lui Star, a murit într-un accident produs de iubitul adolescent al acesteia, Vincent King, și deși îi era cel mai bun prieten, Walk a depus mărturie împotriva lui, fapt pentru care încă se simte vinovat.

Fiecare dintre cei trei a rămas cu traume din acea perioadă, pentru că lanțul nenorocirilor a continuat, mama fetelor s-a sinucis, Vincent a omorât în închisoare un alt deținut, prelungindu-și termenul de executare a pedepsei, destinele tuturor au fost frânte atunci.
Chiar și cel al lui Walk, deși el pare să fi rezistat cel mai bine, din fostul grup de amici.

După trei decenii de detenție, Vincent King, va fi eliberat și toate cicatricele trecutului amenință să se deschidă, odată cu reistalarea lui în oraș. 

incepem-cu-sfarsitul - recenzie

Tensiunea romanului se acumulează treptat, încet, până în clipa când, crezând că-și răzbună mama, „proscrisa” Duchess comite un gest teribil, ce va provoca un tot mai rapid și mai distrugător efect de domino.

În mai mare măsură decât orice altă perspectivă sociologică, Începem cu sfârșitul oglindește tocmai ironia sorții care stă la baza oricărei drame.
Acel aparent neînsemnat șir de mici întâmplări despre care toți cei ce au ajuns victimele lor se gândesc retrospectiv că dacă s-ar fi desfășurat măcar un pic altfel, ar fi fost evitate marile dezastre produse.

… Și instinctul protectiv în toate formele sale.
Cel izvorât din modalitățile prieteniei de a se manifesta în cele mai grele momente, demonstrându-și chiar în asemenea condiții autenticitatea, dar și cel familial, natural și necondiționat, care poate uneori face, prin exagerare, mai mult rău decât bine.

Un profund roman psihologic cuprins într-un mystery-thriller, cuprins într-o poveste de viață brutal de realistă, narată cu finețe stilistică aproape poetică.

Chris Whitaker a debutat cu volumul Tall Oaks, premiat cu CWA John Creasey New Blood Dagger Award.

Cartea Începem cu sfârșitul a obținut numeroase premii, a fost tradusă în 23 de limbi, iar drepturile sale de ecranizare au fost achiziționate de Studiourile Disney.
Romanul a fost bestseller New York Times și #1 Indie Next Pick, precum și Waterstones Thriller of the Month, Barnes & Noble Book Club Pick și Good Morning America Buzz Pick.

Chris Whitaker a crescut admirându-i pe Stephen King, Dennis Lehane, John Grisham, Cormac McCarthy.
Locuiește în Hertfordshire, Marea Britanie, împreună cu soția și cei trei copii.
Lucrează part time la biblioteca locală.

.

images (3)

 

Articolul face parte din blog tour-ul organizat de
Editura Trei
cu ocazia apariției în limba română a romanului.

Puteți citi alte opinii despre carte pe blogurile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L

images (3)

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Editura Trei - logo