Rivalii

.

de
Delia Mitroi

.

Editura Coresi
Anul publicării: 2022
Număr de pagini: 244

.

Noul roman Rivalii, lansat de îndrăgita scriitoare Delia Mitroi, este continuarea volumului Rivali în fotbal și în dragoste, alcătuind, împreună cu acesta, o mini-serie extrem de originală în peisajul literar românesc.
Ambele cărți combină reușit și adesea exploziv, pasiunea pentru fotbal cu cea romantico-sentimentală.

Sportivii-vedete, care în perioada lor de glorie par că au lumea la picioare și sunt considerați adevărați semizei moderni, rămân – în intimitatea lor – oameni cu probleme familiale sau necazuri în dragoste, multe dintre ele apărând tocmai din cauza presiunii sub care sunt nevoiți să trăiască, adulația publicului și interesul mass-media venind cu propriul climat de turbulențe existențiale, asupra eroului aflat în grațiile tuturor.

Dând întâietate poveștilor romantice ale protagoniștilor, cele două volume reușesc să surprindă perfect toate aceste aspecte zbuciumate din viața starurilor fotbalului, transferându-și cititorii într-un univers glamouros, al trăirilor intense și al emoțiilor răvășitoare.

Rivalii - coperta

Rivalii reia fulminant acțiunea din primul roman, având totuși grijă să refacă legăturile empatice cu personajele și amintind rolul fiecăruia în drama ce reîncepe să se desfășoare.

Pe firul epic al concurenței acerbe, atât pe terenul de fotbal, cât și în afara lui, între cei doi super-atacanți ai Naționalei ce joacă la cluburi diferite, se înfiripă noi pasiuni și se recontruiesc vechi relații, ca într-o ecuație chimică de legături covalente.

Nici măcar după ce au aflat că sunt veri, Sebastian Iorgoviceanu și Răzvan Stavre nu se pot împăca.
Între ei au rămas încă prea multe răni sufletești dureroase pe care și le-au produs reciproc.

Ambii și-au pierdut iubitele din cauze provocate – direct sau indirect – de celălalt, ambii au recurs la răzbunări meschine și au fost loviți chiar mai rău, când au avut un moment de generozitate împăciuitoare.
Rivalitatea dintre ei pare o fatalitate impusă de însuși destinul familiei lor.

Doar dragostea maternă necondiționată și intervențiile feminine mai au, temporar, forța de a liniști acest conflict fratricid, care a fost preluat de presă și a ajuns în atenția generală, îngrijorând pe toți suporterii fotbalului românesc, aflat într-un moment de apogeu al istoriei sale, datorită celor doi excepționali jucători.

Cuplurile principale care se formează în lumea aceasta a sportului și a cancanului au fiecare ceva special, vin ca diverse ilustrări ale unor genuri de relații dintr-o galerie de tipologii des întâlnite.
Iubirea și ura își împart aceeași muchie îngustă din vârful versanților de sentimente dintre Sebastian și Sandra.
O stranie coincidență ar putea să favorizeze ori să saboteze apropierea între Răzvan și Crina.
Noua vedetă Raymond simte că relația sa cu Irina ar trebui să devină altceva decât ceea ce crede adaptabila femeie că își doresc masculii neimplicați sufletește…

Cadrul social în care se desfășoară aventurile sentimentale și sportive ale protagoniștilor are ceva dintr-un viitor de vis sau dintr-o ucronie utopică, o istorie contrafactuală în care comunismul poate că nu s-a instalat niciodată în România și asta a permis țării să se poată măsură la fotbal, de la egal la egal, cu marile puteri ale lumii, având dinastii de atleți celebri și de întreprinzători generoși – o realitate paralelă ce ar fi putut fi absolut normală, într-o altă desfășurare de evenimente temporale.

Universul creat de autoare cucerește, îți dorești să trăiești o viață de suporter în lumea în care două cluburi românești se îndreaptă spre finala Champions League și Naționala de Fotbal poate să bată pe oricine, atunci când cei doi verișori-vitregi redevin coechipieri.

Rivalii -- recenzie

Romanul Rivalii, întreaga duologie, este o delicatesă beletristică savurată cu la fel mare satisfacție de cititorul microbist sau de cititoarea care adoră romance-ul, de iubitorii de thriller ori de roman psihologic cuprins într-o saga familială.

Scriitoarea Delia Mitroi are ea însăși foarte mulți fani după lansarea bestsellerului Iubito, te-am jucat la Poker, un roman adorat de publicul larg, ce nu are legătură cu această mini-serie.
Sunt însă sigur că toți cei care au apreciat acea carte a autoarei vor degusta cu la fel de mare încântare și această nouă opera literară a sa.

.

images (3)

.

Volumul
poate fi achiziționat pe
site-ul editurii
Coresi