Cutia

.

de
Camilla Läckberg
Henrik Fexeus

.

Editura Trei
Colecția: Fiction Connection
Anul publicării în limba română: 2022
Titlul original: Box (2021)
Traducere: Carmen Vioreanu
Număr de pagini: 752
Format: paperback cu supracopertă

.

Cutia este un thriller foarte bine scris și atât de complex, încât celebra scriitoare Camilla Läckberg a simțit nevoia să și-l asocieze drept coautor pe mentalistul Henrik Fexeus, pentru creșterea credibilității descrierii unor crime în serie legate de magie, iluzionism, minți bolnave de ucigași… și de anchetatori.

Protagoniștii pozitivi ai investigației detectivistice, ușor îndrăgibilii Mina și Vincent, au ei înșiși personalități deviante sau afecțiuni psihice din sfera tulburărilor obsesiv-compulsive.

Cutia

Vincent Walder un om de spectacol devenit vedetă TV, se autointitulează mentalist și dă reprezentații de magie în care numerele sale se bazează mai mult observații psihologice, limbaj corporal, atenție la amănunte, calcule statistice, jocuri combinative, intuiție și interpretarea emoțiilor, decât pe trucuri clasice ale magicienilor.
Puțini știu că mintea sa sclipitoare este afectată de o formă ușoară de autism, ce îl determină să numere în gând orice înșiruire de gesturi sau obiecte și să evite, prin adăugiri inutile, numerele impare.

Polițista Mina Dabiri face parte dintr-un grup special, experimental, creat de șeful Poliției din Stockholm și condus de Julia, fiica acestuia.
Membrii lui au fiecare diferite talente, ce se dovedesc utile în anchetă, dar și propriile probleme existențiale, înspre care cuplul de scriitori nu ezită să ramifice firele narațiunii.

Mina suferă de ceea ce pare a fi o variantă controlabilă de misofobie.
Se spală și se curăță cât de des poate, nu-i place să fie atinsă sau să atingă lucruri folosite de alții, se izolează în locuința sa ca într-o bulă aseptică, unde își imaginează că a scăpat de toți germenii și bacteriile altora.
Cumva însă, reușește să treacă peste obsesiile ei când lucrează, nefiind foarte ușor de remarcat nici la ea, semnele disturbării mintale.

Cutia

Atunci când o femeie este găsită într-o cutie de magician străpunsă de săbii, Mina recurge la ajutorul lui Vincent, pe care îl aduce în echipa lor specială, în calitate de consultant și profiler.

Împreună  fac legături cu cazuri mai vechi și își dau seama că sunt pe urmele unui criminal în serie sadic, care trebuie oprit înainte să mai facă și alte victime.

Personalităţile dificile ale celor doi colaboratori complică situaţia…
Ambii ascund secrete întunecate, iar trecutul lor pare legat de ceea ce se petrece acum.
Amândoi sunt însă conștienți că trebuie să fie cu un pas înaintea ucigașului, că e necesar să se familiarizeze cu nebunia specifică a acestuia, ca să-i poată pune capăt.

Cutia este un roman hipnotic, doldora de informații despre teme inedite sau puțin cunoscute, cu personaje care trăiesc pe muchia dintre realitate și iluzie, în care grave psihopatologii se infiltrează prin fundalul aparentei normalități.

Cutia - autori - recenzie

Camilla Läckberg
a debutat în 2003 cu Prinţesa gheţurilor, carte care a fost primită cu entuziasm de critici și i-a adus în scurt timp un număr mare de cititori. Succesul real l-a obţinut cu cel de-al treilea roman al său, Cioplitorul în piatră, nominalizat pentru „Cel mai bun roman crime al anului” de Swedish Crime Writers’ Academy.
Läckberg este unul dintre cei mai citiţi autori suedezi, cu cărţi vândute în 30 de milioane de exemplare, în peste 60 de ţări.
A scris 10 volume din seria bestseller internaţional Fjällbacka, urmate de două romane din seria Faye Adelheim.

La Editura Trei, au mai apărut Cioplitorul în piatră, Făuritoarea de îngeri, Sirena, Paznicul farului, Copilul german, Îmblânzitorul de lei, Prinţesa gheţurilor, Vrăjitoarea, Colivia de aur, Piază rea, Predicatorul și Aripi de argint.

Henrik Fexeus,
psiholog de profesie, este unul dintre cei mai apreciaţi conferenţiari suedezi și a fost distins cu numeroase premii.
A realizat experimente psihologice spectaculoase la SVT și TV4 și a devenit cunoscut în 2007, când a debutat cu volumul Arta de a citi gândurile (Editura Trei).
Cărţile lui au fost premiate, s-au vândut în peste un milion de exemplare și au fost traduse în mai mult de 30 de limbi.
A debutat în literatură cu romanul young adult The Lost, prima carte a trilogiei Final Illusion.

La Editura Trei, au mai apărut Manualul abilităţilor sociale superioare și Reload: Cum să-ţi încarci bateriile. Arta recuperării inteligente (scris împreună cu Catharina Enblad).

images (3)

Articolul face parte dintr-un blog-tur organizat
cu ocazia apariției în limba română a romanului.
Puteți citi alte opinii despre carte, pe paginile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L
Palarisme.ro

images (3)

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Editura Trei - logo