Interogatoriul cultural

.

Cezarina Anghilac

.

Cu studii de antropologie, sociologie și mare iubitoare de pisici, Cezarina Anghilac pare să se fi antrenat special pentru a plăsmui un univers original în care felinele și oamenii împart vârful lanțului trofic – cel al romanului În cercul fiarei 1: Promisiuni de sânge – primul volum dintr-o saga fantasy a cărei continuare este foarte așteptată de toți cititorii săi.

Fiind unul dintre ei, nu m-am lăsat până nu am obținut mai multe informații despre subiect, în Interogatoriul cultural.

Servus, Cezarina! Bun venit la interogatoriu!

Salutări, Marius! Bun găsit și mulțumesc pentru invitație!

Când ți-ai spus prima oară: Am să devin scriitoare?

Prin clasa a treia sau a patra. Acesta era răspunsul meu la clasica întrebare “ce vrei să te faci când vei fi mare?”. Dar era mai mult un obiectiv declarat pentru că îmi era foarte lene să scriu și, în consecință, abandonam orice încercare literară după primele paragrafe.

Cum au privit cunoscuții, prietenii și familia, noul tău statut de autor publicat?

Am avut parte de toate tipurile de reacții posibile, de la entuziasm debordant la indiferență sau chiar tentative de descurajare (“e o pierdere de vreme să scrii cărți, mai bine ai face ceva ce se caută acum”). Și nu este deloc surprinzător de vreme ce literatura este Cenușăreasa artelor.

Cezariana Anghilac - Interogatoriul cultural

Dintre atâtea titluri de volume necitite încă, despre care știm mai multe sau mai puține, de ce crezi că ar merita să aleagă cinevacartea scrisă de tine?

Pentru că ar avea ocazia să descopere un nou univers imaginar, cu reguli de funcționare specifice (desigur, dacă îi plac astfel de teme literare).

Cât din tine, din cunoștințele tale apropiate, din evenimenteletrăite de tine, din studiile sau din pisicile tale, vor regăsi cititorii în volumele semnate Cezarina Anghilac?

Ca scriitor, este imposibil să te desprinzi complet de propriile experiențe atunci când construiești o intrigă, un personaj sau chiar un univers întreg. Pentru mine, aceste note personale nu sunt premise pentru scrierea unui text, ci detalii menite să ofere culoare, credibilitate sau adâncime narațiunii sau universului. Mă inspir din realitate, dar faptele și ființele despre care scriu sunt imaginare.

Dacă s-ar ecraniza seria În cercul fiarei, ce actori, din toate timpurile și selectați la orice vârstă a lor, ai vedea în distribuție,interpretându-i pe eroii tăi?

Dacă interogatoriul ar fi pe bune, acesta ar fi momentul când ar intra în scenă instrumentele auxiliare de “stimulare a cooperării”. Nu văd niciun actor cunoscut, majoritatea asociați deja cu personaje faimoase, în pielea lui Slievi sau Novarre Faruz, de exemplu. Așa că las distribuția rolurilor în seama profesioniștilor.

Interviu Cezarina Anghilac

În caz că aș primi misiunea de a cenzura cartea ta, de ce m-aș putea lega? Violență, sex, blasfemii, dezvăluiri nepermise sau imoralitate de vreun fel?

Să zicem că există acolo o scenă de sex, nu foarte explicită, care poate fi deranjantă. Sigur, te poți lega și de câteva pasaje destul de violente, dar cred că acestea sunt justificate de natura evenimentelor și a personajelor, așa că sper să scape de cenzură.

Dacă ar trebui să asociezi romanul Promisiuni de sânge cu un cântec, care ar fi acesta?

“Prophecy Fulfilled/And the Dark Night Entered” al formației Haggards. Dar am în minte un întreg album care redă surprinde destul de bine o parte din atmosfera romanului; este vorba despre Shadow of the Raven (Nox Arcana).

Cât timp reușești să aloci zilnic creației literare?

Aproximativ o oră în etapa de scris, poate două în cea de ediare. Din păcate, timpul petrecut pe text nu garantează și productivitatea.

Interogatoriul cultural - Cezarina Anghilac

Vezi scrisul ca pe o formă de nemurire, o modalitate de a transmite ceva lumii sau ca pe o trăire/relaxare/distracție personală?

Uneori și eu mă întreb, ce-i drept ironic, de ce scriu, mai ales atunci când observ că rezultatele sunt foarte slabe în comparație cu efortul depus, însă reușesc de fiecare dată să-mi amintesc că mă aflu aici pentru combinația unică de emoții pe care mi-o produce descoperirea și, ulterior, explorarea unei noi povești.

Cand va fi lansat al doilea volum al seriei În cercul fiarei?

În prima jumătate a anului curent.

Câte alte titluri crezi că vei publica în următorii zece ani?

Mă gândesc în primul rând la cele două drafturi (un roman și o culegere de texte scurte) pe care le am în “sertar”, dar zece ani înseamnă mult timp, deci numărul ar putea fi mai mare. Sau mai mic, cine știe.

Cezarina Anghilac - interviu