Toți cei din familia mea
au ucis pe cineva

.

de
Benjamin Stevenson

.

Editura Trei
Colecția: Fiction Connection

Anul publicării în limba română: 2022
Titlul original: Everyone in My Family Has Killed Someone (2022)
Traducere: Mihaela Apetrei
Număr de pagini: 480

.

Familia Cunningham este, cu siguranță, o familie foarte specială.
Mulți dintre membrii ei au un trecut secret turbulent și, ceea ce este și mai neobișnuit, direct sau indirect, au provocat fiecare moartea cuiva.

Ernie Cunningham se definește drept scriitor, mai exact publică manuale despre cum trebuie conceput un roman detectivistic, urmând regulile clasice.

Când mătușa Katherine îl invită la o reuniune de familie montană, el anticipează un weekend plictisitor în zăpadă, prins între nămeți și ostracizat de rude.

Lui Ernie nu i-au plăcut niciodată reuniunile de familie. Dar în ultimul timp chiar nu le mai suportă, de când toată lumea îl judecă fiindcă l-a văzut pe fratele său Michael ucigând victima rănită a unui accident și l-a denunțat autorităților.

Iar acum se sărbătorește tocmai eliberarea lui Michael din închisoare. Cât de supărat pe el va reveni acesta?

În ziua sosirii lui Michael, la locul reuniunii este găsit cadavrul unui bărbat. Căile respiratorii ale acestuia sunt blocate de cenușă, ca și cum ar fi murit într-un incendiu, dar nu are arsuri pe corp.

Cum o furtună lovește stațiunea, izolând-o, și poliția bâjbâie în întuneric, va depinde de Ern să descopere dacă vinovatul este cineva din familia lui, înainte ca toți să fie uciși.

Acest roman este o continuă surpriză.
Întregul text curge ca o succesiune de întorsături și evenimente neașteptate.
Naratorul, prea puțin credibil, este și principalul martor al faptelor povestite și deteriorează informația pentru a încerca să ascundă numele vinovatului, ce, după cum spune tradiția, va fi dezvăluit abia în ultimele pagini.

Toată intriga este un joc, o parodie a poveștilor polițiste și a thrillerelor, în care autorul exploatează ideile clasice ale acestora: loc izolat greu accesibil, furtună de zăpadă, morți misterioase, familie cu componente neobișnuite, mijloace de comunicare cu exteriorul întrerupte…

Personajele descrise sunt doar cele utile narațiunii, nu știm nimic despre celelalte prezențe din hotel, ce și dispar în masă la prima crimă, fără a interveni în vreun fel în anchetă.
Reflectorul este poziționat pe clanul Cunningham, proprietarul hotelului, polițistul venit să investigheze și alți câțiva indivizi care se dovedesc a fi indispensabili pentru dezlegarea misterului.

Protagonistul, Ernie, caută dovezi și indicii, pune la îndoială evidențe, reconstituie fapte și antecedente, făcându-le cunoscute cititorului încetul cu încetul, când consideră de cuviință, pentru a nu dezvălui toate cărțile.
Istoria familiei și evenimentele întunecate care au marcat-o sunt cheia de boltă a enigmei, ținându-se mereu cont de faptul că, în orice mystery/thriller care se respectă, nu fiecare personaj este ceea ce pare.

Cine sunt toți ceilalți membri ai familiei și în ce treburi ciudate sunt implicați va fi dezvăluit de Ernie în capitolele rezervate lor: fratele, sora vitregă, fosta soție, tatăl, mama etc.
În realitate, la o privire mai atentă, informația este împrăștiată deja ici și colo, anecdotic, și, doar citind cu atenție, puteți urmări intriga complicată, atent meșteșugită de autor și povestită cu parcimonie măsurată de personajul literar.

Toți cei din familia mea au ucis pe cineva este un roman numai bun pentru acei cititori care caută o lectură originală, inspirată din regulile genului clasic doar pentru a le evita cu grație, inteligentă și captivantă pe tot parcursul său.

supracoperta Toti cei din familia mea pt BT

Benjamin Stevenson este comediant și scriitor australian. Împreună cu fratele său geamăn formează duo-ul de stand-up comedy The Stevenson Experience, foarte iubit în Australia. Romanele sale sunt traduse în toată lumea.

Nu rezist să nu citez și eu decalogul literar de la începutul cărții, deși mărturisesc că l-am preluat de la Liviu, care l-a afișat deja în recenzia lui

Cele zece porunci ale ficțiunii detectivistice, formulate de Ronald Knox, în 1929.

Criminalul trebuie să fie un personaj menționat încă din prima parte a poveștii, dar nu cineva ale cărui gânduri cititorului i-a fost permis să le urmărească.

Toate însușirile supranaturale și inexplicabile sunt excluse de la sine.

Nu vor fi permise mai mult de o cameră sau un pasaj secret.

Nu va fi utilizată o otravă nedescoperită până atunci și nici vreun echipament care are nevoie de o lungă explicație științifică la final.

Nota autorului: Formulările istorice învechite din punct de vedere cultural sunt eliminate.

Detectivul nu trebuie ajutat sub nicio formă de vreun accident și nici nu trebuie să aibă vreodată vreo intuiție inexplicabilă care se dovedește a fi corectă.

Crima nu trebuie comisă de detectivul însuși.

Detectivul nu trebuie să dea indicii care nu sunt puse de îndată și la dispoziția cititorului, astfel încât acesta să le poată analiza.

Prietenul stupid al detectivului, Watson-ul lui, nu trebuie să ascundă niciunul dintre gândurile care-i trec prin minte; inteligența lui trebuie să fie ușor-ușor de tot sub cea a cititorului mediu.

Frații gemeni și dublurile, în general, nu trebuie să apară decât dacă ne-am pregătit bine de tot pentru ei.

Câte dintre aceste recomandări imperative sunt respectate de scriitorul-comediant Benjamin Stevenson, aflați citind romanul
Toți cei din familia mea au ucis pe cineva.

images (3)

Articolul face parte din blog-turul organizat cu ocazia lansării romanului.

Crime Club
Puteți citi alte opinii despre carte, pe paginile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L
Falled
Pălărisme

images (3)

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Editura Trei - logo