Masacrul
de la

Two Storm Wood

de
Philip Gray

.

Editura Niculescu
Colecția: Niculescu Fiction
Titlul original: Two Storm Wood (2021)
Anul publicării în limba română: 2022
Traducere: Oana-Ancuța Cristinoiu
Număr de pagini: 512

.

Masacrul de la Two Storm Wood este o ficțiune istorică absolut captivantă, extrem de bine documentată, ce te ține cu sufletul la gură prin metodele unui thriller detectivist, într-o ambientare horror pe care o descoperi pas cu pas, cu atât mai tulburătoare cu cât știi că oglindește foarte realist un moment tragic din trecut.

În anul 1919, Primul Război Mondial (numit încă Marele Război) tocmai s-a încheiat, după patru ani de infern, și lumea încearcă să revină la normalitate.
Dar după oribila conflagrație au rămas atâtea urme!

Prin peisajul brutalizat și încă periculos al câmpurilor de luptă din nordul Franței, armata britanică își menține oameni mobilizați pentru a căuta rămășițele celor căzuți.

În Anglia, nenumărate familii nu se pot resemna cu ideea că fiii, soții, frații și iubiții lor nu se vor mai întoarce niciodată acasă.

Amy Vanneck este una dintre rudele neconsolate.
Logodnicul ei, Edward Haslam, a fost declarat dispărut, presupunându-se că a fost ucis în august, 1918.
Femeia are inima zdrobită, dar este, hotărâtă să meargă în Franța și să-l găsească, chiar dacă numai pentru a reînhuma simbolic o bucățică din el.

Înainte ca Amy să-l întâlnească pe Edward, un profesor de muzică timid, ea a trăit o viață banală, plictisitoare și liniștită.
Era de așteptat ca fiica unei Lady cum e Constance Vanneck să acționeze cu modestie și reținere în orice situație, să se supună dorințelor mamei sale și să se mărite cu cineva adecvat. În schimb, ea l-a întâlnit pe Edward în secret, iar acel act de rebeliune familială a schimbat pentru totdeauna viețile ambilor.

Masacrul_de_la_two_storm_wood - recenzie

Edward nu era de acord cu războiul și ar fi fost gata să înfrunte pedeapsa cu închisoarea, pentru refuzul de a participa la el, declarându-se vector de conștiință. Dar dragostea lui pentru Amy și gândul la cum va fi ea privită din cauza a ceea ce se va considera a fi lașitatea sa îl determina să se înroleze totuși…
Ce găsește pe front va fi profund șocant pentru profesorul de muzică.

Decizia luată de soțul său în numele dragostei lor o bântuie acum pe Amy și o face să se îndrepte spre Franța, ferm hotărâtă să îl găsească.

Logodnicul ei este un militar pierdut printre cei mulți, dar ea nu este pregătită să accepte că trupul lui s-ar putea să nu fie descoperit niciodată.
Sfidând convențiile, greutățile și șansele mici, este decisă să afle ce s-a întâmplat cu bărbatul pe care l-a iubit atât de mult.

Prin craterele lăsate de bombardamente și satele sfărâmate din nordul Franței, căpitanul Mackenzie are sarcina de a-i identifica pe cei căzuți în lupte. Unii au avut o înmormântare rudimentară, în timp ce alții zac putrezind acolo unde au murit.
Este o muncă întreprinsă de voluntari și mulți rezistă doar câteva luni înainte ca sinistra misiune să devină prea dificilă psihic pentru ei.

Mackenzie însă merge mereu mai departe. El este încă în viață, în timp ce atâția foști camarazi nu sunt – și refuză să-i părăsească. Este un supraviețuitor al războiului, dar încă prizonierul acestuia. Nu se poate întoarce acasă până când tovarășii săi căzuți pe front nu vor fi recuperați și înmormântați.

Totul se schimbă atunci când face o descoperire înfiorătoare sub ruinele unui adăpost german. O posibilă crimă de război, de o sălbăticie inumană.
Pe măsură ce adevărul întunecat iese la iveală, căpitanul realizează că de-acum trebuie să identifice un psihopat, unul pentru care atrocitățile de la Two Storm Wood nu reprezintă un sfârșit, ci doar un nou început.

Sosirea comisarului Westbrook de la Scotland Yard, trimis în misiune secretă, face legătura cu căutările lui Amy și le combină într-o singură investigație, ce devine tot mai îngrozitoare.

Un călăreț fantomatic galopează pe câmpurile de luptă și le urmărește ancheta de la distanță.
Este năluca unui ofițer legendar, așa cum se zvonește, sau o persoană reală care vrea să-i ajute?

Capitolele cărții culisează temporal, prezentând secvențele post-conflict intercalate cu cele dinaintea sa sau din timpul său, sporind misterul și tensiunea.

Poate că termenul combinat de thriller istoric post-apocaliptic ar fi cea mai bună categorisire a romanului Masacrul de la Two Storm Wood. Foarte vizual, mi s-a părut mai acaparator decât orice film despre Primul Război Mondial pe care l-am văzut, aștept cu interes ecranizarea sa.

 „Unul dintre cele mai palpitante thrillere pe care le-am citit vreodată… Câmpul de luptă este un personaj în sine… E greu să lași din mână această poveste inteligentă și întunecată.”

D.B. John, autorul cărții Star of the North

„Roman de atmosferă, îndelung documentat, Masacrul de la Two Storm Wood scoate la lumină ororile și traumele Primului Război Mondial, care continuă și după terminarea acestuia.”

Abir Mukherjee, autorul seriei Wyndham & Banerjee 

.

images (3)

Romanul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Logo - Editura Niculescu