Spiritul focului

de
Wilbur Smith

(și Tom Harper)

.

Editura Univers
Anul publicării în limba română: 2021
Titlul original: Ghost Fire (2019)
Traducere: Simona Tatu
Număr de pagini: 528
Categoria: Literatura Universala
volum achiziționabil pe
Libris.ro

.

Premiatul autor Wilbur Smith ne surprinde din nou cu un spectaculos roman de aventuri, o poveste captivantă despre curaj, pericol, pasiune şi răzbunare, care recreează cu acurateţe şi măiestrie o epocă rareori evocată.

Scriitorul britanico-african este un fenomen la scară planetară – romanele sale s-au vândut în mai mult de 130 de milioane de exemplare, de-a lungul unei cariere de cincizeci și cinci de ani.

Tradusă până de curând la editura RAO, Saga Familiei Courtney se restartează la editura Univers, prin romanul Spiritul focului.

O nouă generație a familiei Courtney luptă pentru libertate într-o istorisire epică despre tragedie, pierdere, trădare și regrete, care îl aruncă pe cititor în miezul fierbinte al Războiului Franco-Indian.

1754
Theodore și Constance Courtney sunt doi frați – de cincisprezece și șaisprezece ani – cam turbulenți. Adolescenții au adesea probleme, urcându-se pe zidurile vilelor în care se țin petrecerile din Madras, oraș indian și colonie engleză, unde tatăl lor, Mansur, este un bogat comerciant ce face parte din Compania Indiilor de Est.

”Cei doi copii escaladară zidul şi săriră în grădină. În aerul serii de vară se simţea mireasma florilor de iasomie şi a uleiului de cocos care ardea în lămpi. Se furişară către conac ascunşi vederii de umbrele lungi ale nopţii.

Erau frate şi soră. Fata, cea mai mare dintre cei doi, îşi purta părul lung şi blond lăsat pe spate, deşi la vârsta ei va fi nevoită în curând să dea dovadă de mai multă modestie. Soarele indian îi bronzase pielea, care căpătase nuanţe aurii. Avea forme de femeie, dar un chip delicat, copilăros, care strălucea de neastâmpăr.

– Ce căutăm noi aici, Connie? întrebă băiatul.

Deşi cu un an mai mic, era mai înalt ca fata, lucru care îl umplea de mândrie. Avea o constituţie solidă, care prevestea deja bărbatul ce avea să devină în scurt timp, cu o claie de păr roşu, ciufulit şi ochii căprui trădând o privire inteligentă. Pielea lui era mai închisă la culoare decât a ei, un bronz care putea fi considerat indian, dar la fel de uşor şi european.

– Domnul Meridew este gazda unui banchet în seara asta. Exclusiv pentru bărbaţi, spuse Constance, pitindu-se în spatele unei urne de teracotă.”

Francezii, dușmani istorici ai britanicilor, se află la porțile orașului, care este practic neapărat, și evită să nu fie asediat de inamici doar plătind acestora sume mari de bani.

Când Connie, hotărăște să încalce regulile tatălui lor, care îi închisese în casă, și merge la ziduri, pentru a observa flota franceză, Theo o urmează, exact când începe bombardamentul Madrasului.
Intervenția părinților, Mansur și Verity, pentru a-și ajuta copiii, duce fatal la moartea tatălui și a mamei și, în consecință, la abandonarea orașului de către cei doi tineri rămași orfani, ce sunt găzduiți la Calcutta de vărul lor Gerard Courtney.

Aici, soarta celor doi frați este diferită: Theo lucrează inițial pentru companie, evaluând bunurile și profiturile rezultate, ca un excelent contabil, în timp ce Constance socializează cu aristocrația și se specializează în artele seducției.

Spiritul Focului - recenzie

Theodore i-a promis surorii sale că va fi mereu alături de ea pentru a o proteja, dar, când descoperă că fata se dăruiește vărului ei fără nicio reținere, umilit și rănit, el decide să demisioneze din companie și să se îndepărteze de aceasta.

Se înrolează voluntar în armata britanică, împreună cu prietenul său american Nathan, astfel că atunci când află că suveranul nawab Siraj-ud-Daula, instigat de generalul francez Corbeil, atacă orașul unde o lăsase pe Connie, Theo crede că sora lui este moartă.

Dar, împotriva oricărui pronostic, fata reușește să se salveze și este convinsă de vărul său că fratele ei a fugit și a lăsat-o singură. După capitulare, Constance și Gerard sunt luați prizonieri de suveranul indian.

Constance devine astfel sclava învingătorilor și riscă moartea de mai multe ori.
Folosindu-și farmecul și ajutată de căpitanul francez Lascaux, reuşeşte până la urmă să ajungă la Paris, unde începe o nouă viaţă.

Theo, care l-a văzut pe Nathan murind de febră, încearcă să găsească familia prietenului său, să o informeze despre pierdere.
În orașul „pașnic” Betel, din America de Nord, o întâlnește pe sora lui Nathan, Abigail, de care se îndrăgostește la prima vedere, dar își și atrage la fel de rapid și antipatia tatălui fetei și a comunității religioase din care ei fac parte.

Soarta tânărului gravitează mereu în jurul războiului dintre Franța și Anglia, care ajunge și acolo la el, în America, la granița cu Canada.
Decide să se ofere voluntar în armata engleză care se pregătește să o înfrunte pe cea franceză. Ciocnirea militară de la Fort Royal s-ar putea dovedi decisivă pentru expulzarea inamicului.

Când destinele celor doi frați, Constance și Theodore, se intersectează din nou, ei își dau seama că pentru răzbunarea și mântuirea pe care ambii le caută cu disperare, ar putea plăti cu prețul propriilor vieți…

Romanul, foarte bine scris, are o intrigă complexă, plină de întorsături surprinzătoare de situație.

Theo, protagonistul masculin, animat de sentimentul de vinovăție pentru că nu a putut să-și salveze părinții, devine un soldat nesăbuit care luptă cu eroism dement, chiar și cu cei mai de neînvins adversari, păstrând mereu dorința de răzbunare și forțându-și până peste orice limite norocul.

Sora lui, Constance, ce la începutul romanului are intenția nobilă de a trăi independent, refuzând să mizeze pe ajutorul unui bărbat pentru a se realiza, ajunge să-și utilizeze cu șocantă ușurință singurele arme aflate mereu în posesia ei: frumusețea și corpul, pentru a-și salva viața. Ea acordă favorurile sale oricărui bărbat care poate să o ajute în circumstanțe dificile, părând adesea crudă și manipulatoare, gata să sacrifice orice pe altarului interesul propriu și al unei existențe în lux.

Spiritul focului este un roman caleidoscopic care se desfășoară în multe locuri diferite, bogat în descrieri de țări, tradiții și societăți ale epocii. Decorurile și motivațiile istorice sunt foarte bine realizate, intriga, strategiile și tehnicile de luptă sunt documentate perfect.

O carte plină de pasiune și tensiune, de dragoste și ură – ce explodează între personaje care se ciocnesc fără milă și fără limite.

images (3)

titlu
disponibil
pe site-ul librăriei online
Libris

libris logo