Bestia

de
Carmen Mola

.

Editura Trei
Colecția: Fiction Connection
Anul publicării în limba română: 2022
Titlul original: La Bestia (2021)
Traducere: Ana-Maria Tamaș
Număr de pagini: 576

.

În anul 1834, în Spania devastată de holeră, colaps economic și război civil, în întunecimea zonelor celor mai sărace ale Madridului, au loc o serie de crime înfiorătoare.
Mai multe fetițe din mahalele orașului sunt descoperite cu trupurile dezmembrate, ucise de o ființă teribilă, pe care orice martor care a văzut-o întâmplător o descrie în alt fel, dar pe care toți o numesc Bestia.

Diego, un jurnalist pentru care victimele sărace sunt la fel de importante ca anunțurile mortuare despre decesele bogaților, nu se supune cerințelor patronului ziarului său de a selecta doar știri despre elita societății și începe propria investigație a omorurilor, ajutat de prietenul lui, polițistul cu un singur ochi, Donoso.

Exclude imediat fantasmagorica idee, încurajată de oficialități, că asasinul în serie ar fi un animal, și se concentrează să identifice o fiară cu chip uman.

De la cercetările sale nu reușește să îl distragă decât frumoasa Ana, o aristocrată frivolă de care se îndrăgostește, dar chiar și ea ajunge să îl ajute în continuarea anchetei jurnalistico-detectiviste.

În paralel, pe alt fir al narațiunii, o cunoaștem pe Lucia, o fată de 14 ani, și pe surioara ei de 11, Clara.
Ele fac parte din acea categorie sărmană a defavorizaților de soartă, atât de disprețuită de conducerea regatului, fiind evacuate din casa unde locuiau, cu tot cu mama bolnavă, pentru a li se da foc cartierului, în speranța că se va opri astfel răspândirea holerei.

Expulzate în afara zidurilor orașului, fetele și mama lor muribundă ajung să se adăpostească în peșterile din colinele înconjurătoare.

Atunci când rămân orfane, Lucia va trebui să-și găsească o ocupație plătită, în același Madrid ostil, pentru a asigura supraviețuirea ei și a surioarei sale.

Prima ei opțiune a fost furtul. Dar tocmai unul dintre aceste furtișaguri va fi cel care o va pune în pericol de moarte și îi va schimbă viața pentru totdeauna.

Ce are special acel inel de aur, decorat cu două buzdugane încrucișate, pe care l-a furat și pe care toată lumea pare să-l caute?

Tot mai lipsită de posibilități de a alege, hăituită de un gigant scelerat care vrea să o ucidă, Lucia recurge la soluția la care și-a propus să nu recurgă niciodată, angajându-se în cel mai renumit bordel al orașului, al cărei proprietară, Leoaica, îi vinde virginitatea la o licitație a clienților ei bogați.

Odată cu dispariția micuței Clara, cele două fire narative se împletesc, iar această convergență accelerează și tensionează intriga romanului, în care găsim epidemie, abuz, violență, droguri, societăți secrete și zbatere cruntă în urmărirea unei piste investigative la care participă acum împreună: Diego, jurnalistul obsedat să scoată la lumină adevărul, Donoso, polițistul chior fatalist și Lucia, fata disperată să își găsească surioara în viață.

Bestia - recenzie

Pe lângă dezastrele locale, madrilenii sunt afectați de lipsa salubrității din acea vreme.
Efectele ei îi lovesc pe cei bogați și pe cei săraci deopotrivă, căci nimeni nu poate scăpa de o boală atât de nemiloasă cum e holera.

Puținele spitale sunt super-aglomerate și le este imposibil să găzduiască atât de mulți infectați.
Cadavrele pot fi numărate cu greu și mulți oameni mor pe străzi.

Madridul epocii este un oraș convulsiv ce nu are milă de cetățenii săi, care pot fi eroi și victime în același timp.

În Bestia, avem rezolvări neașteptate ale problemelor cu care se confruntă personajele și un amestec de specificități din diverse perioade istorice. Atmosfera e mai degrabă medievală, pe când unele dintre trucurile de detectiv ale lui Diego par desprinse direct din epoca modernă. Modul lui de a investiga crimele este foarte asemănător cu protocolul urmat de actualii detectivi din seriale.

„Într-o manieră magistrală, Carmen Mola țese, cu firele celui mai bun thriller, acest roman captivant, febril și implacabil despre infern și tenebrele sale.”
Motivația juriului la acordarea Premiului Planeta 2021

Bestia este un amestec de genuri. Este un roman istoric, dar este și un thriller, cu elemente de horror. Este un pas înainte de la thrillerul obișnuit la un roman mai întunecat, a cărui acțiune se petrece în Madridul anului 1834, într-o perioadă foarte grea. Dar până la urmă există întotdeauna speranță.”
Carmen Mola

Carmen Mola este pseudonimul ales în primăvara anului 2017, la Madrid, de autorii Jorge Díaz, Agustín Martínez și Antonio Mercero, când au decis să se lanseze într-o aventură de creație colectivă ce s-a cristalizat într-un prim roman, La novia gitana, urmat de La red púrpura și La nena.

În paralel, cei trei autori și-au continuat proiectele personale.

Cam nesimțită alegerea asta a unui pseudonim feminin, fără a avea și o scriitoare în grupul lor, dar Bestia le-a ieșit atât de bine, încât le scuză orice.

images (3)

Articolul face parte dintr-un blog-tur organizat cu ocazia lansării romanului.

Logo Crime Club

Puteți citi alte opinii despre carte, pe paginile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Pălărisme
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L
Falled
Fata Cu Cartea

images (3)

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Editura Trei - logo