«O amenințare e întotdeauna o provocare.»

Lumea Inelară

de
Larry Niven

 

Editura Paladin
Grupul Editorial Art
Anul publicării în limba română: 2018
Titlul original: Ringworld (1970)
Traducere: Maria Drăguț
Număr de pagini: 408
ediție hardcover
roman achiziționabil pe 
Cartepedia.ro

 

Sunt câteva titluri care vin automat în minte când se fac timiteri spre literatura science fiction clasică: Fundația, Dune, Solaris, Picnic la marginea drumului, poate Odiseea spațială, Infanteria stelară și vreo carte a lui Philip K. Dick sau Ursula K. Le Guin.
Lumea Inelară este, în mentalul colectiv al fanilor, printre cele ce apar în înșiruire imediat după poate.
Romanul, publicat în anul 1970, dar păstrându-și prospețimea în mai mare măsură decât altele mult mai recente, a fost distins la vremea lui cu premiile Nebula, Hugo și Locus.

În propria serie enclavizată Ringworld, Lumea Inelară este primul volum al ei, dar în universul numit Known Space Spațiul Cunoscut al lui Larry Niven, reprezintă doar unul dintre episoadele lungii și complexei saga cosmice pe care autorul a tot extins-o.

Biografia lui Niven nu are nimic din magia succesului literar apărut peste noapte, ce a schimbat o viață de sărăcie sau de beție, cu care ne-au obișnuit marile nume din anii ’70-‘80.
Omul este nepotul unui magnat al petrolului și a studiat cam ce a vrut, de la matematică la psihologie, fapt ce i-a permis să își condimenteze suficient de convingător opera cu concepte științifice sau de fizică teoretică, încât să-i fie considerată ca aparținând categoriei hard science fiction, deși ea este mult mai bogată în elemente specifice literaturii polițiste și de aventuri.

Există în fiecare roman al său un fir epic tensionat și enigmatic, toată documentația tehnică adăugându-se ca spor de credibilitate, într-un mod deloc deranjant pentru cititorul ce nu are chef de calcule matematice.

lumea-inelara ringworld

În anul 2850, extravagantul erou monden Louis Gridley Wu, care tocmai își aniversa două secole de viață, este contactat de un extraterestru din specia păpușarilor Pierson pentru a fi angajat în calitate de explorator al unui obiectiv misterios.

Aflat, în pofida vârstei, în condiții fizice optime, într-o lume a viitorului cvasi-utopică, pământeanul acceptă, din spirit de aventură, dar și pentru recompensa promisă, o navă spațială mult mai rapidă decât cea mai rapidă astronavă a oamenilor.

Alături de el și de păpușar, al cărui nume adaptat pronunției umane este Nessus, mai sunt recrutați în echipa de explorare încă doi membri.

Un kzin, Tălmaciul Animalelor, o creatură extraterestră cu aspect de felină enormă, dintr-o rasă de prădători fioroși ce au purtat cu pământenii multe războaie, pe care le-au pierdut din cauza lipsei lor de răbdare în a aplica vreo strategie.

Și o altă ființă de pe Terra, suava Teela Brown, o tânără de douăzeci de ani a cărei singură calitate utilizabilă pare să fie incredibilul său noroc transmis genetic, atestat la toți strămoșii ei până la a șasea generație.

Cei patru călătoresc spre lumea secretă a păpușarilor, pentru a afla mai multe despre misiune.

lumea inelara 1

Păpușarii sunt celebri în galaxie atât pentru tehnologia avansată pe care o creează, cât și pentru lașitatea speciei lor, care se manifestă prin tendința maniacală de a evita și cel mai mic pericol.
După standardele acestora de precauție, Nessus e considerat a nu fi în toate mințile, pentru că doar nebunii își asumă riscul de a vizita planete străine și a se implica în expediții spațiale.

Întreaga lor lume este în fugă, un grup de astre mobile în retragere din fața unei explozii de nove a cărei undă de șoc va afecta, peste zeci de mii de ani, centrul galaxiei.
Dar teama le-a fost activată, de data aceasta, de descoperirea în periplul lor prin spațiu, a unei megastructuri mult mai impresionante decât tot ce au construit ei vreodată.

Lumea inelară, o bandă artificială de proporții colosale, având forma unui inel gigantic cu un diametru aproximativ egal cu orbita Pământului, care se rotește în jurul unei stele pentru a crea gravitație pe suprafața sa.

lumea inelara 4

Este conceptul fascinant cu care Larry Niven s-a impus în literatura SF, o idee care i-a venit în timp ce încerca să își imagineze o versiune mai eficientă a Sferei Dyson.

Sfera Dyson este, în teorie, un sistem de sateliți solari plasați astfel încât să înconjoare complet o stea și să capteze toată producția sa de energie.
Dyson a speculat că astfel de structuri ar fi o consecință logică a supraviețuirii pe termen lung și a necesității energetice în creștere, a oricărei civilizații tehnologice.

Țînând cont că rotația unei sfere Dyson ar fi condus la comasarea atmosferei în jurul ecuatorului, lumea inelară îndepărtează din structură toate celelalte părți, până rămâne doar un inel rotitor care are mereu aceeași parte orientată spre soare, producând efectul gravitației de suprafață – atmosfera și locuitorii fiind ținuți pe loc de forța centrifugă și de un zid înalt de o mie de mile, înălțat pe marginea ariei locuibile.

Cei patru exploratori pornesc să cerceteze această incredibilă megastructură și să descopere cine sunt inginerii lumii inelare și în ce scop au construit-o, dând astfel startul unei înlănțuiri de peripeții spectaculoase și de revelații năucitoare.

lumea inelara 2

Romanul Lumea Inelară este știință speculativă, mister și aventură, într-o punere în scenă titanică.
Un vârf definitoriu al genului space opera, foarte greu egalabil chiar și după atâția ani de la apariție.

 

images (3)

 

Volumul
poate fi comandat pe
site-ul librăriei online
Cartepedia

cartepedia