Trandafirii de mai

a doua carte din seria 
Colecționarul

de
Dot Hutchison

 

Editura Herg Benet
Colecția: Passport
Anul publicării în limba română: 2019
Titlul original: Roses of May (2017)
Traducere: Cristina Nemerovschi
Număr de pagini: 304
Tip copertă:  broșată

 

Atunci când am terminat excelentul thriller Grădina cu Fluturi, am rămas foarte surprins să aflu că face parte dintr-o serie. Finalul său era perfect clarificator și nu lăsase niciun fir narativ neurmărit până la capăt, pentru a fi preluat în vreun viitor volum doi.
Astfel încât, am așteptat cu multă curiozitate să descopăr forma în care va fi structurată continuarea și cât de multe legături va păstra cu prima parte.

Trandafirii de mai abordează cazuistică și tematici asemănătoare celor din Grădina cu Fluturi, are criminal în serie și personaje din categorii similare, unele fiind chiar aceleași, dar este o carte total diferită.

Ritmul narațiunii este mai lent decât în primul volum, mai metodic, mai controlat, cu mai puțină adrenalină, însă cu mai mult spațiu acordat dezvoltării psihologiei victimelor indirecte ale demenței ucigașe, cele care au pierdut o persoană dragă și cărora nu le-a mai rămas decât consolarea răzbunării.

La patru luni după distrugerea grădinii cu Fluturi și eliberarea fetelor ținute în sclavie sexuală, agenții FBI implicați în rezolvarea terifiantului caz, Brandon Eddison, Victor Hanoverian și Mercedes Ramirez, încă se confruntă cu urmări ale acestuia, încercând să sprijine supraviețuitoarele traumatizate, în timp ce așteaptă cu îngrijorare manifestările periodice ale unui alt serial killer, pe care nu au reușit să îl anihileze.
Acesta este obsedat de adolescente și are o fixație morbidă, integrată în scenariul crimelor, pentru flori. Acționează întotdeauna în timpul primăverii și aplică criterii rămase deocamdată neclare în a-și trata victimele, unele fiind violate și ucise cu sălbăticie, altele aproape cu venerație, ca în cadrul unui ritual religios.

Șablonul e mereu același: fetele sunt găsite în interiorul unor biserici, cu gâtul tăiat, goale și înconjurate de flori. Câte o varietate de specii pentru fiecare.

Trandafiri-de-mai-Dot_Hutchison

Priya Sravasti a avut o soră mai mare care a devenit victima acestui criminal, cu cinci ani în urmă.
Acum, ea și mama sa își schimbă locuința la câteva luni, căutându-și liniștea pierdută.
În timpul desfășurării anchetei, adolescenta a ajuns să dezvolte o strânsă prietenie cu agenții FBI, în special cu Eddison.

Atunci când în fața noii lor case din Huntington, Colorado, încep să apară buchete de flori din speciile lăsate de asasin lângă cadavrele fetelor ucise, se trage concluzia că Priya a fost luată drept țintă de maniac și toată lumea intră în alertă pentru a încerca să-l identifice și a o apăra.

Narațiunea curge inedito-alambicat, uneori chiar epistolar, în culisări de perspective, alternând persoana întâi și a treia, prin ochii Priyei, ai detectivilor și ai ucigașului delirant.

Scriitoarea americană Dot Hutchison confirmă, și în acest nou roman, talentul său special de a produce fiori prin thrillere psihologice realiste, dure, zbârnâind de suspans.
Personajele ei au forța dată de propriile furtuni interioare, fără edulcorare livrescă menită să sublinieze bunătatea sau generozitatea sufletească a celor ce-au suferit, ci, dimpotrivă, acumulând acea ferocitate genuină a dorinței de a alina o imensă durere, odată cu pedepsirea celui care a provocat-o.

Dacă și restul romanelor din seria Colecționarul vor avea coperte la fel de frumoase ca Grădina cu Fluturi și Trandafirii de mai, edițiile sale în limba română nu au cum scăpa titlul de Cel mai inspirat ilustrat ciclu literar.

 

images (3)

 

Puteți comanda volumul pe
site-ul editurii 
Herg Benet

editura_herg_benet