Cât timp înfloresc
lămâii

de
Zoulfa Katouh

.

Editura Bookzone
Anul publicării în limba română: 2023
Titlul original: As Long as the Lemon Trees Grow (2022)
Traducere: Maria Dosei
Număr de pagini: 432

.

Romanul Cât timp înfloresc lămâii desfășoară o poveste cu încărcătură emoțională specială, datorată subiectului extrem de actual pe care îl abordează: cel al refugiaților, oameni care nu au altă alegere decât să-și părăsească familia, casa și patria măcinată de război, pentru a-și salva viețile.
În acest caz, autoarea tratează tema din perspectiva țării sale de origine, Siria, cu acțiunea concentrată în jurul orașului Homs, în timpul confruntării militare dintre forțele de securitate ale guvernului dictatorial sirian și revoluționari, dintre anii 2011-2014, ce a dus la distrugerea orașului și a forțat zeci de mii de oameni să încerce să părăsească regiunea, pentru a supraviețui.

În orașul Homs, un grup de rebeli apără libertatea pe străzi, în timp ce forțele dictaturii trag inclusiv în civili și bombardează la întâmplare.

Salama are 18 ani. Mama sa a murit când a izbucnit revoluția, tatăl și fratele ei au fost arestați la o manifestație și duși într-una dintre închisorile guvernului, cunoscute pentru cruzimea torturilor practicate în ea.
Tânăra se confruntă cu moartea în fiecare zi. Deși doar studentă la Farmacie, a ajuns să lucreaze ca un veritabil chirurg în unul dintre puținele spitale din Homs care nu au fost distruse de bombe.

Singura persoană din familie care i-a mai rămas aproape e cumnata Layla, care este gravidă. Cu ea a rămas asociată și cea mai presantă obligație a fetei: promisiunea pe care i-a făcut-o fratelui său înainte de a dispărea, că vor pleca din Siria și o va pune în siguranță pe Layla. Dar, la această etapă, Salama este legată de Siria de lanțuri care apasă asupra conștiinței sale: dacă fuge, va trăda poporul ei, privându-l de unul dintre puținii medici rămași; dacă rămâne, va trăda încrederea familiei sale.

Spitalul, responsabilitatea faţă de compatrioţii săi şi, ulterior, iubirea care se naşte între ea şi tânărul protestatar Kenan o îndeamnă să rămână, deşi fiecare moment e o nouă ameninţare letală.

Grija faţă de Layla şi copilaşul acesteia o sileşte totuși să negocieze emigrarea, chiar dacă o face călcându-și pe suflet.

Această dilemă între datoria față de țara sa și dorința unei vieți fără violență este nucleul primului roman semnat Zoulfa Katouh.

Un conflict personificat în Khawf, o fantomă semi-onirică a amintirilor, care o bântuie agresiv și o îndeamnă să traverseze Mediterana.
Dar chiar și cu cicălitorul imaginar Khawf presând-o să plece, Salama este sfâșiată între loialitatea față de țara sa și necesitatea de a supraviețui.

Cat timp infloresc lamaii- recenzie

Tânăra siriană trebuie să se confrunte cu gloanțe și bombe, atacuri militare și cu schimbarea propriei sale morale, înainte de a putea respira în sfârșit liber.

Prima dragoste a fetei înflorește între traumă, groază și remușcări – o iubire care aduce fericire și speranță.

Apropierea personajelor, tineri visători și ambițioși care luptă pentru Siria în felul lor, face diferența față de alte romane care povestesc situația țării. Katouh reduce distanța și umanizează un conflict ce pare îndepărtat și abstract în știrile din mass-media.

„Când Primăvara Arabă aprindea scântei în toată regiunea, Siria s-a agățat de speranța trezită în oameni și a început să strige libertate. Dictatura a răspuns dezlănțuind iadul.

Și cum armata a vizat în mod deliberat medicii, ei au devenit la fel de greu de întâlnit ca sunetul râsetelor. Dar bombele nu s-au oprit, în ciuda lipsei de medici, și cu spitalul Zaytouna pe brânci, au avut nevoie de orice formă de ajutor la îndemână. Până și oamenii de la curățenie au fost promovați la gradul de asistent.

Iar eu, cu un an de școală de farmacie în spate, am devenit echivalentul unui doctor cu experiență; când ultimul farmacist rămas a murit strivit sub ruinele propriei case, n-a mai fost altă alternativă. N-a contat că aveam optsprezece ani. N-a contat că experiența mea se limita la cuvintele din manualele mele școlare. Totul s-a rezolvat când mi-au pus în față primul corp de bandajat. Moartea este un dascăl excelent.

Nici nu mai știu la câte operații am luat parte în ultimele șase luni, nici câți ochi am închis, oricum mai mulți decât mi-aș fi imaginat vreodată.

Nu asta trebuia să fie viața mea.”

O parte din subiectul cărții este atât de diferit de concepțiile lumii civilizate actuale, încât pare al unei ficțiuni istorice despre alte vremuri.
Să devii chirurg neautorizat la vârsta de 18 ani?
Să trăiești fără apă și electricitate în timp ce singurul oraș pe care l-ai cunoscut vreodată este sfâșiat de război?
Să-ți pierzi toți membrii familiei la o vârstă atât de fragedă și să trebuiască să ai grijă singură de o gravidă?
Diferențele culturale sunt percepute ca informații interesante, dar latura emoțională a tragediei prin care trec sirienii tulbură puternic și impresionează.

Cât timp înfloresc lămâii este un debut exotic impactant – un roman care, departe de a fi perfect, ne câștigă prin umanitatea, sinceritatea și prospețimea sa, aruncând lumină asupra unor drame teribil de actuale.

Cartea are momente întunecate, chiar foarte întunecate, dar pe ansamblu este o poveste de speranță și de iubire

Zoulfa Katouh e o autoare canadiană cu rădăcini siriene, în prezent stabilită în Elveţia. A absolvit farmacologia.
Cât timp înfloresc lămâii reprezintă romanul ei de debut.
Despre procesul de concepţie al cărţii, Katouh spune:

„Chiar dacă amănuntele prezentate în această carte au fost documentate şi expuse la ştiri şi pe internet timp de peste zece ani, sunt foarte mulţi oameni care nu ştiu ce se întâmplă. Şi din acest motiv, am dorit să le transpun într-o poveste. În cele din urmă, asta e viaţa umană: o poveste. Salama, Layla, Kenan şi restul personajelor din această carte sunt fictive, dar ele trăiesc în fiecare sirian. Aceste lucruri s-au întâmplat – şi continuă să se întâmple.”

Cât timp înfloresc lămâii a fost nominalizat anul trecut pentru cel mai bun roman în categoria Young Adult la Goodreads Choice Awards, iar impactul cărţii i-a adus lui Katouh invitaţii pentru interviuri din partea unor platforme media cu sute de mii de abonaţi, cum ar fi Politics and Prose şi Islam Channel.

Ediția în limba română arătă excelent – o plăcere s-o ții în mână!

logo Analogii - Antologii

Romanul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul edituriiBookzone