Ocrotiți de sirene

 

de
Marina Costa

 

Editura Betta
Anul apariției: 2019
Număr de pagini: 172

 

Seducătoare și misterioase, sirenele au fascinat dintotdeauna imaginarul colectiv uman, prin forța irezistibilă a cântecului lor, dar și prin legătura lor organico-incluzivă cu natura.
Însuși aspectul sub care sunt înfățișate le situează undeva la granița dintre sălbăticie și societate, dintre apă și aer, dintre oniric și real.
Cântecul lor poate fi perceput astfel drept o chemare la întoarcerea în natura primordială, în mijlocul căreia omul zbuciumat, ce s-a îndepărtat de ea, își poate regăsi liniștea ca-ntr-un lichid amniotic matern.

Iubitoare a apelor, a naturii, a istoriei și a miturilor, scriitoarea Marina Costa a reușit să capteze magia mai multor genuri de cânturi de sirene și să ne-o ofere în doze potrivite, într-un foarte reușit volum tematic de povestiri.

ocrotiti de sirene

Ideea alcătuirii sale este absolut strălucită.
Gruparea tuturor legendelor despre acest subiect într-o antologie a interacțiunii oameni-sirene, repovestite în cheie metaforică proprie, îi conturează cărții o aură de farmec acvatic care-i cuprinde total cititorii în vraja sa.

Mă bucur că eu am amânat un pic descoperirea volumului, până când am ajuns cu el la mare. Este lectura ideală pentru un asemenea mediu, perfect integrabilă în peisaj.

Povestirile antologiei sunt structurate în trei categorii, după modalitatea de abordare a tematicii sale.

În prima, Viață pentru viață, avem o relatare dramatică, impresionantă, despre Revoluția Română din Decembrie ’89 – un episod al ei de la malul Dunării, în care singurele sirene salvatoare sunt cele ale ambulanțelor și unicul element cu iz de fantastic este jocul destinului.

sirene 1

A doua parte a cărții, Sirene, reamintește și recompune romantic legendele care ne-au transmis numele câtorva creaturi celebre din această specie fabuloasă.
Apărute din străfundurile tradițiilor unor culturi diverse, ele defilează, cu alaiurile proprii de supuși sau de jertfe, ca într-o spectaculoasă paradă alegorică.

A treia diviziune, cea mai vastă, aceea care dă și titlul volumului, Ocrotiți de sirene, este una a întâlnirilor tulburătoare.
Cei mai îndrăzneți dintre oameni, aventurieri, navigatori, marinari, militari, neguțători, contrabandiști, pirați, angrenați în războaie, explorări sau afaceri riscante, pătrund în teritoriul sirenelor și au ocazia să le întâlnească, devenind, în funcție de capriciile acestora, victime ale naufragiilor sau eroi ai unor istorisiri incredibile despre salvări miraculoase.

Căci, pentru copilele alunecoase ale stihiilor, capriciile, toanele, umorile par să țină mereu loc de rațiune în luarea oricăror decizii, atitudinea ludică, de răsfăț în fața sorții, apărând tocmai din strânsa lor legătură cu natura oarbă și nemiloasă… sau miloasă întâmplător.

sirena 2

Întreaga antologie are propriul ritm magic de curgere. E hipnotică și fluidă, captându-ți atenția cu fiecare povestire în mod diferit.
Gorgona, Yemaya, Mélusine, Yara, La Llorona sau Rusalka își poartă istoriile personale și blestemele, prin fața ochilor cititorilor captivați.

Ocrotiți de sirene este o carte care cuprinde  între paginile ei atmosfera, sunetul și vraja marilor întinderi de ape, așa cum o cochilie spiralată păstrează zgomotul valurilor care au modelat-o.
O poți oricând redeschide pentru a asculta din nou sirenele cântând.

 

images (3)

 

Cartea poate fi achiziționată
direct de pe
pagina de facebook
a autoarei