Circe

de
Madeline Miller

 

Editura Paladin
Grupul Editorial Art
Anul publicării în limba română: 2020
Titlul original: Circe (2018)
Număr de pagini: 426
– ediție hardcover cu supracopertă –

 

 

Specializată în literatură clasică, latină, greacă și dramaturgie, scriitoarea americană Madeline Miller, născută în Boston, crescută în New York și Philadelphia, pare că și-a pus în gând să rescrie miturile antice, din perspectiva unor personaje secundare.
La câțiva ani după succesul – concretizat în premii literare și număr imens de cititori – pe care l-a avut cu romanul de debut Cântul lui Ahile, unde eroii din Iliada erau prezentați prin ochii lui Patrocle, revine cu povestea unei alte figuri de epopee homerică, de această dată din Odiseea, Circe, vrăjitoarea care l-a ținut captiv pe Ulise și i-a transformat oamenii în porci, pe parcursul călătoriei lor spre casă.

Cine era această nimfă cu puteri magice, care mai întâi se constituie într-un obstacol major și apoi devine sprijin al încercării aheilor de a se întoarce în Itaca?

În carte ne este propusă o variantă a istoriei ei de viață realizată pe baza tuturor viziunilor artistice antice care s-au păstrat până în zilele noastre, foarte bine documentată, urmărind cu răbdare de genealogist, filiațiile, ramificările complicate și îmbârligările familiale care o includ în casta zeităților, unde era printre cele mai puțin însemnate.

Circe 3

Circe, cea mai mică dintre fiicele zeului-soare Helios și ale naiadei Perse, este copilul nedorit al familiei.
Aproape lipsită de super-puterile și strălucirea zeilor, fata nu a moștenit nimic vizibil de la splendizii ei părinți. Doar imortalitatea – care îi lasă o grămadă de timp să bântuie, invizibilă sau tachinată de frații ei, prin marele palat al familiei și să participe neremarcată la petrecerile unde olimpieni, titani, semizei și nimfe își împărtășesc ultimele bârfe răutăcioase.

La una dintre aceste întruniri prelungite-n ospețe, va fi martora unui moment istoric ce-i va marca modul de a percepe lumea zeilor.
La pedepsirea lui Prometeu, titanul care a dat oamenilor focul.
Chiar dacă zeii nu pot muri, ei pot fi torturați.
Și tortura poate fi cu atât mai cumplită, cu cât poate ține o veșnicie.

Oferindu-i schingiuitului un pocal cu nectar, tânăra Circe intră sub zodia rebeliunii, a nerespectării tradiției, a renunțării la modul de trai nepăsător și egocentrist, dus de ai ei.

De aici, până la a-și descoperi propriile puteri, unele total neobișnuite, atunci când se îndrăgostește de un muritor, nu mai e decât un pas.
Talentul ei, nemaiîntâlnit până atunci, capabil să dea peste cap întreaga ierarhizare – după capacități – a zeilor este cel al vrăjitoriei naturiste.
Prima revelație fiind că poate utiliza plantele pentru a face farmece și a-și îndeplini dorințele.
Ce tentație irezistibilă pentru o fată care a fost întotdeauna lipsită de putere!

Atunci când face rău cu noile sale aptitudini, Circe regretă din tot sufletul și e gata să se ofere pentru a fi pedepsită asemeni lui Prometeu, dar chiar și sancțiunea minoră care i se aplică vine ca o confirmare suplimentară că nimănui nu i se pare cât de cât importantă.
Va fi doar exilată pe o insulă pustie.

Aici, prima vrăjitoare a istoriei îl va întâlni pe istețul Odiseu, aflat în lungul lui drum spre casă, intrând în legendă prin intermediul său.
Dar până atunci, fata devenită femeie, trăitoare deja a nenumărate veacuri, va cunoaște mulți alți protagoniști ai miturilor, integrându-le poveștile în povestea ei.

Circe este o zeitate foarte umană în esența sa.
Foarte feminină, Madeline Miller urmărind psihologic traseul formativ al eroinei sale, de la o fetiță fragilă și emotivă, cvasi-amorfă în relațiile cu familia ei care o disprețuiește, la zâna puternică, justițiară, ce-și stăpânește domeniul și animalele, umilind războinici și înfruntând creaturi monstruoase.
Sau și mai departe, spre forța supremă a maternității…

Circe - Paladin

Iubirile ei sunt generoase, înflăcărate și, de cele mai multe ori, autodistructive.
Mereu îți lasă impresia unui fluture de noapte ce izbește prea des o sursă de lumină incandescentă, în atracția sa spre dragostea totală, idealizată.

Spre deosebire de ea, aproape toți ceilalți zei sunt reci, duri, aroganți, clevetitori, egoiști, sadici, narcisiști, urmărindu-și doar propriile interese.
Exilul din lumea lor fiind pentru proaspăt descoperita utilizatoare a magiei, mai mult o eliberare a spiritului decât o pedeapsă, chiar dacă inițial nu a perceput-o așa.

Circe este un roman rafinat, cu proză elegantă, care oscilează ca stil între genuinitatea narativă din Odiseea și un construct literar baroc, de o estetică nouă, picturală, somptuoasă și tulburătoare.
Între clasic reinterpretat și fantasy luxuriant, povestea sa curge intensă și captivantă.

circe - coperta

Ediția cărții apărută la Paladin arată extraordinar! Este un volum de lux, cartonat și cu supracopertă, ce face să ți se pară că ții în mână un artefact din vreo bibliotecă olimpiană.

Romanul va avea curând o ecranizare serializată.

 

images (3)

 

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

paladin-logo