Vrăjile se scriu cu sânge

de
Emma Törzs

.

Editura Bookzone
Anul publicării în limba română: 2023
Titlul original: Ink Blood Sister Scribe (2023)
Traducere: Mihaela Apetrei
Număr de pagini: 512

.

Vrăjile se scriu cu sânge este un inedit roman urban fantasy pentru adulți ce își atrage cititorii într-o lume încărcată de intrigi, romantism, magie și ocultism.

Niciun iubitor de fantastic și de cărți despre cărți nu poate rezista unei rețete literare care conține biblioteci secrete pline de vechi volume cu vrăji periculoase, două eroine însărcinate să le protejeze și o organizație criminală aflată pe urmele lor.

Protagonistele romanului sunt Joanna și Esther, două surori care au moștenit o avere inestimabilă de la tatăl lor: biblioteca acestuia de cărți antice magice – o colecție pe care au învățat de-a lungul anilor să o iubească și să o protejeze.

Dar, așa cum știu bine cititorii de fantasy, puterea și magia au întotdeauna un preț foarte mare: cele două fete sunt separate de ani de zile, din cauza unui blestem care o obligă pe Esther să se tot mute anual, ajungând până în Antarctica, și pe Joanna să trăiască în singurătate ca păzitoare a bibliotecii.

Familia Kalotay a fost de generații custodele unei colecții foarte speciale de cărți: volume pe ale căror pagini au fost scrise, cu cerneală pe bază de ierburi și sânge, vrăji de tot felul: de la cele care permit trecerea prin ziduri sau manipularea obiectelor, la cele care pot pune în pericol viața oamenilor.

Ca o ironie a destinului, tocmai magia le-a separat pe Esther și Joanna: prima a petrecut ultimii ani mutându-se dintr-un loc în altul, în încercarea disperată de a evita vraja mortală care i-a ucis mama. Cea de-a doua a rămas singură în marea casă a familiei din pădurile Vermontului, ascunsă de o barieră de scuturi invizibile ce îi permit să protejeze biblioteca, dar care o condamnă la singurătate.

Povestea spusă de Emma Törzs începe cu moartea tatălui celor două surori, survenită brusc în timp ce bărbatul citea un volum misterios. Acesta i-a sorbit tot sângele în paginile sale.

Joanna îl găsește fără viață și, după teribilul eveniment, fata începe să-și dedice întreaga existență studiului și conservării volumelor prețioase. Reușește acest lucru și datorită abilităților sale incredibile: încă de mică, ea poate să identifice cărțile magice după un zumzet pe care îl simte curgând în vene, de fiecare dată când se află în apropierea cernelii lor speciale.

Cele două surori sunt forțate să se reunească pentru a lupta și a-și apăra colecția magică, când ceva cumplit începe să le amenințe echilibrul existențial și chiar viețile.

Astfel, Esther și Joanna vor descoperi împreună un univers doldora de farmece și primejdii inimaginabile, precum și toate secretele păstrate ascunse de părinții lor. Secrete care s-au transmis de-a lungul secolelor, prin continente și biblioteci la fel de prețioase…

La povestea fetelor se adaugă și aceea a lui Nicholas, ultimul Scrib în viață, și, prin urmare, singurul care încă are puterea de a crea texte magice folosind propriul sânge drept cerneală. Din această cauză, este mereu vânat și se află sub protecția unchiului său Richard, fiind forțat să-și petreacă zilele în singurătate, în casă, exact ca Joanna. Și el și-ar dori să poată ieși din acea cușcă ce în același timp îl protejează, dar este și o închisoare.

Lumea din Vrăjile se scriu cu sânge are reguli simple și clare, care ajută cititorii încă de la început să intre în ambientul magic creat de autoare.
Încărcat de suspans, revelații și răsturnări de situație, romanul nu omite să exploreze relația afectuoasă și complicată dintre cele două surori și, mai ales, cât de mult pofta de putere poate schimba profund oamenii, atât de mult încât să-i determine să trădeze chiar și pe cei pe care-i iubesc.

Cartea se axează puternic pe tematica familiei și căutarea de sine, explorând dinamica și complexitatea relațiilor dintre personaje.
Tenta de roman psihologic, alături de elementele fantasy, creează o poveste bogată și stratificată, cucerind cititorii indiferent de preferințele lor literare.

Sunt aproape sigur că scriitoarea e lesbiană, nu doar pentru că are multe referințe LGBT, dar și pentru modul cum descrie personajele femei. Exact ca un scriitor bărbat atras de senzualitatea feminină, dar care are habar și despre ce au femeile în cap, fiind totuși una dintre ele.

Lumea creată de autoare este originală și fascinantă, reprezintând unul din punctele forte ale acestei cărți.
E remarcabil modul în care Emma Törzs a reușit să amestece armonios realitatea cu fantezia, creând un univers paralel magic, dar în același timp perfect credibil.

Vrajile se scriu cu sange - recenzie

Unele cărți sunt refugii. De alte cărți… trebuie să fugi.

Două surori vitrege au jurat să apere biblioteca magică a familiei, chiar cu prețul vieții lor.
Pentru Esther, asta înseamnă ca în fiecare an să lase totul în urmă și să se mute într-un alt colț al lumii.
Pentru Joanna, asta înseamnă să trăiască izolată în locuința familiei din Vermont.

Și cu o societate secretă pe urmele manuscriselor magice, fetele trebuie să dezlege un mister vechi de câteva generații – toate într-o poveste senzuală despre putere, familie, iubire, dar și despre prețul secretelor pe care le ascundem de cei dragi.

Sunt legăturile de sânge mai puternice decât vrăjile scrise cu sânge?

Esther este la capătul lumii, în Stația Polară de cercetare din Antarctica. Este prima dată când a ales să ignore avertismentul tatălui ei: acela ca, în fiecare an, exact pe 2 noiembrie, să lase totul în urmă și să își reînceapă viața într-un alt colț al globului. Dar acum este 5 noiembrie și are în sfârșit un motiv să rămână: noua ei iubire pasională. Curând, Esther observă cu groază că oglinzile din stație au fost inscripționate cu sânge. O vrajă a fost activată, iar autorul vrăjii este blocat pe stație alături de ea.

Joanna trăiește o viață simplă în locuința rurală a familiei sale din Vermont. Talismane magice activate cu sânge o protejează pe ea și biblioteca de volume magice a familiei. Joanna știe că magia este imprevizibilă, dar în dimineața în care îl găsește pe tatăl ei secătuit de sânge și cu o carte în brațe, fata începe să se întrebe dacă aceeași magie pe care încearcă să o mențină funcționabilă îi va aduce și ei sfârșitul.

Împreună, cele două surori au de rezolvat un mister sinistru și extrem de periculos.

„O aventură, un puzzle, un thriller neașteptat și o poveste de dragoste deosebită. Este o carte căreia nu-i lipsește nimic.”
Alix E. Harrow

«Pe măsură ce creșteau, Esther s-a concentrat asupra diferențelor dintre ele, dar când era mică se simțea de departe mai atrasă, aproape hipnotizată, de asemănări. Amândurora le plăcea să roadă coji de lămâie și de pepene roșu, le plăceau pozele cu capre, dar nu și caprele, le plăcea să-și pună nisip în păr, ca să-l poată râcâi după aceea, le plăcea să-și privească părinții dansând cu lentoare în living, pe discurile de la Motown. Le plăcea vuietul vântului, plesnetul gheții care se sparge, țipetele coioților auzindu-se de pe munte.

Nu le plăceau fermoarele, șunca, sunetul de flaut, cuvântul „lapte”, gâlgâitul frigiderului, weekendurile lungi pe care Cecily le petrecea departe de casă, insistența lui Abe pentru partidele periodice de șah și zilele fără nori. Nu le plăceau cutiile cu cărți care veneau zilnic la ușa lor sau care erau cărate de tatăl lor până acasă, nu le plăcea mirosul lor prăfos și singuratic și nici felul în care captau toată atenția lui Abe. Nu le plăcea când părinții lor închideau ușa de la dormitor și se certau în șoaptă. Urau expresia „soră vitregă”. Nu era nimic vitreg între ele.»

Emma Törzs este scriitoare, profesoară și, ocazional, traducătoare stabilită în Minneapolis, Minnesota. Operele ei de ficțiune au fost recompensate cu o specializare NEA în proză, o distincție World Fantasy Award for Short Fiction și un premiu O. Henry. Povestirile sale au fost publicate în reviste precum Ploughshares, Uncanny Magazine, Strange Horizons și American Short Fiction.

logo Analogii - Antologii

Romanul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii
Bookzone
Bookzone