Cele șapte morți
ale lui
Evelyn Hardcastle
.
de
Stuart Turton
.
Editura RAO
Anul publicării în limba română: 2021
Categoria: carti thriller
Titlul Original: The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle (2018)
Traducere: Cristina-Mihaela Tripon
Număr de pagini: 560
– ediție paperback – de buzunar –
volum achiziționabil pe
Libris.ro
.
Sunt sigur că ați văzut filmul Ziua Cârtiței / Groundhog Day, capodopera cinematografică preluată în conștiința colectivă drept model comparativ pentru orice alte scenarii care utilizează ideea de buclă temporală sau acțiune ciclic repetitivă.
Comedia romantică genială cu meteorologul prins în rutina unei singure zile, restartate la nesfârșit, până când acesta reușește să deblocheze capcana infinită prin propriul comportament, deși nu știa că deține chiar el cheia revenirii la normal sau că ar avea vreo misiune de îndeplinit pentru a-și obține eliberarea.
Romanul Cele șapte morți ale lui Evelyn Hardcastle pornește de la aceeași idee de bază, dar o tratează în mod inovator, oferind mereu surprize și întorsături năucitoare de situație.
Am să încerc să nu dezvălui prea multe dintre ele în recenzie, ca să nu stric plăcerea cititorilor de a le savura, voi scrie mai mult despre premisele poveștii, ele însele suficient de provocatoare pentru a se constitui într-o recomandare tentantă.
Un om fără memorie se trezește într-o pădure, asistând, mai mult auditiv, la un atac armat sau poate chiar la uciderea unei femei, de către un asasin neidentificabil.
Doar cu numele victimei în minte: Anna, martorul neputincios se lasă ghidat de o busolă, oferită chiar de ucigaș, către o clădire monumentală.
Conacul Blackheath, cândva o reședință nobiliară somptuoasă, ajuns cam în paragină, este scena unui straniu bal mascat macabru.
Invitații sunt membri de vază ai societății (ofițeri, bancheri, medici), care s-au strâns pentru a comemora un eveniment tragic: încetarea vieții lui Thomas Hardcastle, fiul lordului Peter și al lui lady Helena Hardcastle, ce a avut loc acum nouăsprezece ani.
O altă moarte șocantă marchează reuniunea.
Cea a tinerei Evelyn Hardcastle.
De fapt, ea nu va muri doar o singură dată.
Atât timp cât Aiden Bishop, protagonistul confuz al întregii povești, nu rezolvă misterul uciderii fiicei gazdelor sale, scena decesului se va repeta neîncetat, din nou și din nou.
Astfel, Aiden, ghidat de un doctor al ciumei (purtător al celebrei măști sinistre cu cioc) se transferă pe rând în oamenii care populează casa, încercând să nu se lase influențat de statutul lor social și caracteristicile fizico-instinctuale ale fiecăruia, să-și mențină propria personalitate și să își continue investigația.
O personalitate pe care, până la urmă, el nici măcar nu și-o cunoaște, pentru că nu are acces la propriile amintiri.
Iar jocul devine tot mai complicat, cu fiecare clarificare a regulilor acestuia, picurată de doctorul ciumei.
Aiden află treptat ce trebuie să facă exact, care-i sunt limitările și cine-i sunt concurenții… Căci există încă doi anchetatori-musafiri prinși în bucla transferului repetitiv, și numai acela dintre ei care elucidează primul enigma criminalistică va fi sigur eliberat din cercul vicios în care este captiv și va fi cel căruia i se va restitui memoria.
Cele șapte morți ale lui Evelyn Hardcastle
poate fi definit drept un roman psihologic cu tentă duală fantasy-detectivistă, amplasat în atmosfera gotică tipic britanică a uriașelor conace decadente din domenii izolate, care atrag bântuiri fantomatice sau criminali misterioși.
O atmosferă ce se constituie într-o atracție în sine, adăugându-se tuturor celorlalte, de care e încărcată povestea cărții.
.
.
volum
disponibil
pe site-ul librăriei online
Libris
La film știu sigur că am început să mă uit, dar cred că nu am avut răbdare să îl văd până la final. Cartea aceasta, în schimb, aș fi curioasă să o citesc. Felicitări pentru recenzia tentantă!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Hey, Groundhog Day e selectat oficial intre cele mai bune filme ale umanitatii, mai da-i o sansa. 😀 O sa se lanseze curand un serial Netflix inspirat si din cartea asta. 🙂 Sa o citesti neaparat pana atunci! 😎
ApreciazăApreciază
O combinatie absolut tentantă de genuri, cu siguranţă o poveste fooarte interesantă!!!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
O, da! ❤ Te prinde-n bucla! 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Recenzia ta îndeamnă la citit. Eu nu am fost asa incantata de carte . Sigur, gusturile difera. Îmi place tare coperta hard-cover.
Felicitări, Marius!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multuuumesc, Vero! ❤ Reeditarea e dovada ca au fost foarte multi cei care-au apreciat-o. 😛 Si eu prefer editiile hardcover, dar si asta de buzunar e simpatica si practica, poti sa s-o citesti oriunde. 😀
ApreciazăApreciază
Suna foarte misto!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
E chiar faina! 😀
ApreciazăApreciază