Ochi pentru ochi 

de
M.J. Arlidge

.

Editura Trei
Colecția: Fiction Connection

Anul publicării în limba română: 2024
Titlul original: Eye for An Eye (2023)
Traducere: Alexandra Fusoi
Număr de pagini: 592

.

Scriitorul britanic M.J. Arlidge, celebru pentru seria sa de romane despre inspectorul detectiv Helen Grace, ne surprinde cu un thriller de sine stătător, Ochi pentru ochi, care explorează teme profunde și controversate legate de sistemul juridic statal, crime, pedeapsă și răzbunare.
Cartea oferă o experiență de lectură captivantă și neliniștitoare, obligând cititorul să reflecteze asupra naturii justiției și posibilității reale de ispășire a ucigașilor.

Povestea se concentrează pe câteva persoane care trăiesc vieți aparent obișnuite: o tânără mamă, un bărbat ce are un nou loc de muncă, un alt bărbat care se îndrăgostește… Dar ei toți trăiesc sub identități false, fiind beneficiarii anonimatului asigurat de stat, după ce și-au executat legal pedepsele pentru crimele din trecut.
Când identitățile lor încep să fie dezvăluite și unul dintre ei moare, poliția și serviciul de probațiune se confruntă cu probabilitatea că cineva lasă să se scurgă informații din interior…

În prezent, în Marea Britanie, există nouă infractori condamnați care beneficiază de anonimat pe viață, oferindu-li-se noi nume și vieți după eliberarea din închisoare. Crimele lor notorii și foarte mediatizate au determinat autoritățile să ia măsuri excepționale pentru a-i proteja de eventualele atacuri răzbunătoare sau acte de aplicare privată a unor pedepse.

Ochi pentru ochi - Editura Trei

Intriga romanului se complică atunci când numele și adresele acestor criminali ajung la cunoștința familiilor victimelor.
Mark Willis este atacat de trei bărbați mascați care se presupune că sunt fiii femeii pe care el a abuzat-o și ucis-o. Situația se extinde, amenințându-i pe toți cei protejați de programul de anonimat: Russell, un bărbat îndrăgostit de Amber; Emily, o mamă divorțată; și Jack, un tânăr de 19 ani care tocmai și-a găsit un nou serviciu și o nouă locuință.

În centrul acțiunii se află Olivia Campbell, consilier de probațiune, și inspectorul Chandra Dabral. Olivia, o femeie ambițioasă și curajoasă, este însărcinată după o aventură cu un coleg însurat, ceea ce adaugă o ramificație personalizată suplimentară poveștii. Chandra încearcă să descopere cine a dezvăluit informațiile confidențiale, în timp ce identitățile criminalilor sunt expuse treptat.

Din cauza naturii istorisirii, cu multiple fire narative, începutul poate părea fragmentat, devenind mai fluid pe măsură ce cititorul se familiarizează cu fiecare dintre foștii criminali și noile lor vieți. Odată ce acest aspect este clarificat, lectura devine acaparatoare, mai ales când justițiarii dornici de răzbunare încep să descopere noile identități ale asasinilor reabilitați.

Romanul Ochi pentru ochi ridică numeroase întrebări socio-psihologice despre crimă, pedeapsă și răzbunare.
Poliția și serviciul de probațiune au clar datoria de a proteja pe cei care și-au ispășit pedepsele pentru crimele lor, dar Arlidge prezintă și perspectiva familiilor victimelor, complicând lucrurile. Este total de înțeles de ce aceste familii ar căuta răzbunare, mai ales când detaliile omorurilor șocante sunt descrise.
Cartea provoacă cititorul să reflecteze asupra situației celor care plâng o persoană pierdută din cauza unei crime și dacă sistemul legal poate oferi vreodată justiție adevărată.
Simpatiile cititorului se pot schimba dramatic pe parcursul romanului.

Crimele descrise sunt adesea foarte brutale, tulburătoare, și par să existe câteva paralele cu cazuri reale, oribile, recognoscibile din relatările de presă.

Personajele sunt bine conturate și complexe, de la criminalii care încearcă să-și refacă viața la familiile victimelor care caută răzbunare sau polițiști. Autorul explorează cu iscusință temele moralității, justiției și consecințelor violenței.

Ochi pentru ochi - fragment - Editura Trei

Ca toate cărțile lui Arlidge, și acest roman este greu de lăsat din mână odată ce cititorul se cufundă în diferitele povești individualizate. Acesta se poate întreba cum se vor lega toate și – fără a oferi detalii despre deznodământ – nu va fi deloc dezamăgit de modul în care autorul a menținut suspansul până la un final satisfăcător.

Romanul Ochi pentru ochi este recomandabil oricui a apreciat anterior alte titluri ale lui Arlidge sau oricărui fan al ficțiunilor polițiste cu ritm rapid și tensionat.

M.J. Arlidge (n. 1974) lucrează de 20 de ani în televiziune, fiind specializat în producții dramatice. A produs și a scris scenarii pentru seriale polițiste de prime-time pentru televiziuni britanice, printre care Silent Witness, Undeniable, The Little House și Innocent. În prezent, produce filme pentru rețele TV din Marea Britanie și SUA.

Trăiește în Hertfordshire cu soția și cei doi copii. Când nu scrie, joacă tenis sau citește thrillere, cărți de istorie și biografii.

De același autor, la Editura Trei au apărut 11 romane din seria Helen Grace:
Ghici cine moare primul (declarat cel mai bun roman polițist de debut din Marea Britanie în 2014), Ghici ce-i în cutie, Casa păpușilor, Ghici care-i mincinosul, Băiatul pierdut, De-a v-ați ascunselea, Mă iubește, nu mă iubește, Ghici cine urmează, Ghici cine pândește în pădure, Adevăr sau provocare și De-a șoarecele și pisica.

logo Analogii - Antologii

Articolul face parte dintr-un blog-tur organizat cu ocazia apariției în limba română a romanului.

Puteți citi alte opinii despre carte, pe paginile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L
Falled
Fata Cu Cartea

images (3)

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Editura Trei - logo