Zburătorii nopții

de
George R.R. Martin

.

Editura Nemira
Colecția Armada
Categoria: Literatura Universală
Anul publicării în limba română: 2019
Titlul original: Nightflyers & Other Stories (1985)
Traducere de: Mihai Dan Pavelescu
Număr de pagini: 312
volum achiziționabil pe
Libris.ro

.

Nu există nimic din ceea ce poartă amprenta implicării lui George R.R. Martin care să nu iasă foarte bine, atingând adesea perfecţiunea. Romane, volume de povestiri proprii, antologii în care are rol de editor şi contribuitor cu câte o cărămidă epică întregitoare… Toate creațiile lui s-au impus drept cele mai bune produse de pe piaţă în domeniul respectiv.

Volumul de ficțiuni scurte (povestiri și nuvele) Zburătorii nopții mixează spectaculos genurile science fiction și horror.
Antologia cuprinde șase texte scrise de Martin între anii 1970-1980, unele dintre ele premiate și considerate cele mai bune apariții, la publicare.

Nuvela care dă titlul volumului, Zburătorii nopții, este un thriller galactic cu elemente de teroare psihologică, din care scenariile pentru Alien, Event Horizon sau The Expanse par să se fi hrănit în viitor.

Într-o călătorie dincolo de limitele universului cunoscut, nouă cercetători caută o misterioasă rasă de extratereștri. Enigma adevărată este însă chiar nava lor spațială – o minune a ciberneticii, cu un căpitan care nu se arată niciodată.
Ceva malefic se ascunde la bordul ei. O forță necunoscută deturnează funcțiile astronavei și îi vânează pe membrii echipajului. Unul câte unul.

Comandă prioritară derulează o poveste despre supraviețuire într-un cadru subteran și minier.
Pe planeta Grotto, manipulatorii de cadavre – oameni care controlează morți cu creiere sintetice – se ocupă de colectarea unor pietre prețioase foarte sensibile la exploatarea prin alte metode. Dar acești manipulatori de cadavre nu sunt bine priviți în societate, nici măcar în cele de coloniști. Unii, precum oligarhul Barnett, îi urăsc până la moarte. Și acesta, în special, are un plan pentru a-i alunga pe toți de pe Grotto. Tensiunea este palpabilă în fiecare cotlon al peșterilor.

Weekend într-o zonă de război este o mini-distopie în care războiul nu mai există așa cum îl cunoaștem astăzi, dar a devenit un nou soi de afacere prin care se confruntă multinaționalele.

Birch, protagonistul, se înscrie într-un weekend beligerant pentru a încerca să-și impresioneze șeful și să obțină o promovare la serviciu. Dar Birch nu este capabil să omoare, cel puțin nu pe inamic.
George Martin construiește un viitor pesimist, în care expune acea realitate care persistă – din păcate – și astăzi:  războaiele sunt – mai mult sau mai puțin evident – o afacere.

george-rr-martin---zburatorii-noptii

În De om nu te-atinge! ajungem pe planeta Corlon, locuința jaenshiilor pașnici, unde niște călugări-războinici numiți Copiii lui Bakkalon aterizează hotărâți să-și extindă cultul cu ajutorul sabiei și al puștii laser.
Un negustor care a petrecut ceva timp efectuând tranzacții pe planetă va încerca să împiedice acest lucru.
O istorisire care reflectă radicalismul religios al unor culturi și dorința de a se impune a altora.

Una dintre cele mai importante calități ale științifico-fantasticului este speculația. SF-ul e cea mai imaginativă modalitate de a anticipa cum ar putea arăta viitorul, cum ar putea evolua oamenii și cum s-ar schimba formele de viață de-a lungul anilor și secolelor.

Povestirea Nici flăcările multicolore ale unui inel stelar explorează infinitatea universului, eroii ei jonglând periculos cu concepte ca porți galactice, găuri negre și vârtejuri spațiale.
Poate a ieșit un pic prea poetică pentru fanii autorului.

Un cântec pentru Lya este una dintre cele mai apreciate nuvele ale lui George R. R. Martin.

Rob și Lya, o pereche de talente umane cu puteri extrasenzoriale, ajung pe planeta Shkea, într-o misiune specială.
Ambii trebuie să investigheze de ce unii oameni stabiliți pe Shkea au decis să se alăture unui cult sinucigaș local. După vârsta de patruzeci de ani, băștinașii umanoizi se lasă parazitați de o creatură gelatinoasă negânditoare, care-i aduce în extaz, dar îi și devorează.
Descoperirile făcute de Lya și Rob îi vor determina să-și pună la îndoială relația, precum și conceptul omenesc al iubirii.

O space-opera tulburătoare despre lupta internă eternă pentru a ne înțelege pe noi înșine, precum și despre îndoielile din relațiile noastre personale. O meditație despre cât de complicat este să construiești legături stabile în care doi oameni să se poată conecta la toate nivelurile fizice și emoționale. O reflecție asupra straturilor și substraturilor care alcătuiesc fiecare persoană. O celebrare a acelor mici momente în care ne simțim completați și împliniți. O istorisire spațială despre singurătate, despărțire și moarte. O viziune profundă despre iubire și toate aspectele ei.
O bijuterie filosofică ce închide apoteotic acest excelent volum.

logo Analogii - Antologii

volum
disponibil
pe site-ul librăriei online
LibrisLibris